Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΣΥΡΟΥ ΤΗΝΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ Ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό


Έγκαιρα το Δ.Σ του συλλόγου μας είχε προβλέψει την τραγική κατάσταση στην οποία οδηγούνται τα σχολεία, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής της λιτότητας και της αδιοριστίας. Μια εβδομάδα μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και παρά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης τοποθέτησης των αναπληρωτών συναδέλφων, πολλές σχολικές μονάδες του χώρου ευθύνης του συλλόγου μας συνεχίζουν να υπολειτουργούν, λόγω ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Γίνεται πλέον σε όλους/ες κατανοητό ότι η «επανάσταση του αυτονόητου» που διατυμπανίζει η κυβέρνηση δεν είναι τίποτα άλλο, παρά το πρόσχημα της εφαρμογής της πολιτικής του μνημονίου και στο πεδίο της εκπαίδευσης. Το νέο σχολείο της κ. Διαμαντοπούλου είναι το φτηνό σχολείο της αγοράς που θυσιάζει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών στους ψυχρούς υπολογισμούς των δημοσιονομικών κριτηρίων.

Πιο συγκεκριμένα, ιδιαίτερα προβλήματα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τα σχολεία στη Μύκονο. Στο 1ο Δ.Σ Μυκόνου λείπουν τέσσερις δάσκαλοι από την πρωινή ζώνη, μ’ αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα τμήματα να αδυνατούν να λειτουργήσουν. Λείπουν επίσης όλοι οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων, παρά το γεγονός το συγκεκριμένο σχολείο ανήκει στα 800 πιλοτικά ολοήμερα σχολεία. Στο 2ο  Δ.Σ λείπουν δάσκαλοι για το ολοήμερο σχολείο και οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων και αντίστοιχη είναι η εικόνα στο Δ.Σ Άνω Μεράς, όπου το ολοήμερο αδυνατεί να λειτουργήσει, λόγω της έλλειψης εκπαιδευτικών ειδικοτήτων. Επίσης στην Τήνο, στο 2ο Δ.Σ, λείπει ένας δάσκαλος και όλοι οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων, σχολείο που και αυτό έχει οριστεί ως «πιλοτικό». Στη Σύρο λείπει ένας δάσκαλος από το 4ο Δ.Σ και τρεις νηπιαγωγοί. Στην Άνω Σύρο και στο 4ο λειτουργούν συγχωνευμένα τμήματα κλασικού και ολοήμερου, ενώ στο Μάννα χρειάζεται μια νηπιαγωγός για άτυπη παράλληλη στήριξη παιδιού με αναπτυξιακή καθυστέρηση. Επιπρόσθετα, ενώ πέρσι είχαν προσληφθεί δεκαέξι αναπληρωτές ειδικής εκπαίδευσης σε επίπεδο νομού, φέτος διορίστηκαν μόνο τέσσερις με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η λειτουργία πολλών τμημάτων ένταξης.  

Θεωρούμε ότι κάθε προσπάθεια ωραιοποίησης της πραγματικότητας και υποτίμησης των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν ότι λειτουργεί σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών. Απαιτούμε εδώ και τώρα μαζικούς μόνιμους διορισμούς για να καλυφθούν τώρα οι πραγματικές ανάγκες σε όλες τις θέσεις (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων και ειδικής εκπαίδευσης).  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.