Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Έργα και ημέρες της ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΗΣ ΣΥΡΑΣ(3)

Γράφει ο Αριστερίξ

"Διπλά εγκαίνια πραγματοποίησε η Δημοτική  Βιβλιοθήκη Ερμούπολης στις 26 Οκτωβρίου. Εγκαινιάστηκε η νέα πτέρυγα της Βιβλιοθήκης (στο χώρο που κατελάμβανε μέχρι πρότινος η αίθουσα Τέχνης «Ερμούπολη»)",μας πληροφορεί δελτίο τύπου του δήμου Ερμούπολης.
Καταρχήν θα θέλαμε να σχολιάσουμε την επιλογή της ημερομηνίας των εγκαινίων της επέκτασης της Βιβλιοθήκης,λίγες μέρες πριν τις δημοτικές εκλογές προς άγραν ψήφων.
Δεύτερον,παρά την προφανή θετική εξέλιξη της επέκτασης,μιας και η Βιβλιοθήκη ασφυκτιούσε ,δε θα χειροκροτήσουμε το ΔΣ και την απερχόμενη δημοτική αρχή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη από τη δεκαετία του '90 το Δ.Σ ιεραρχούσε ως προβλήματα της Βιβλιοθήκης (1) :
  • την ελλιπή στελέχωση από εξειδικευμένο προσωπικό
  • την έλλειψη μηχανοργάνωσης
  • την έλλειψη επαρκούς χώρου για τη σωστή λειτουργία της 
Στα χρόνια που πέρασαν η δημοτική αρχή δεν έδειξε το ενδεικνυόμενο ενδιαφέρον για την επίλυση των προβλημάτων της Βιβλιοθήκης,τα οποία την καθιστούσαν μη λειτουργική για τους χρήστες της.
Ανέχτηκαν λοιπόν τη λειτουργία της ως βιβλιοαποθήκη (οποία ντροπή για την Ερμούπολη!) και την καταδίκασαν να κρατά κλειστούς και σκονισμένους για το ευρύ κοινό χιλιάδες τόμους.
Είναι προφανές ότι δεν επαρκεί η επέκταση για να καταστεί ελκυστική η Βιβλιοθήκη.Είναι απαράδεκτο εν έτει 2010 ο ερευνητής ή ο μαθητής να μην μπορεί να αναζητά πληροφορίες στην ανύπαρκτη ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης,να μπορεί να κάθεται σε άνετα καθίσματα με κατάλληλο φωτισμό για να μελετήσει.
Η απερχόμενη δημοτική αρχή όφειλε στα 20 χρόνια διοίκησης του δήμου να εκσυγχρονίσει τη Βιβλιοαποθήκη που λειτουργούσε και λειτουργεί με όρους 19ου αιώνα.
Θα περίμενε κανείς  οι λειτουργίες της (δανεισμός, παραγγελίες, καταλογογράφηση, αναζήτηση καταλόγου, περιοδικά, κ.α.) να είναι αυτοματοποιημένες,να παρέχεται στους σταθμούς εργασίας δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο και να υφίσταται τμήμα δανεισμού οπτικοακουστικού υλικού.
Θα περίμενε κανείς την ανάδειξη των θησαυρών της (σπάνιες εκδόσεις),τη χρηματοδότηση αγοράς νέων εκδόσεων,τη γεωμετρική αύξηση των επισκεπτών της.
Για να υπάρξει μέτρο σύγκρισης,μπορεί ο κάθε βιβλιόφιλος αναγνώστης να επισκεφτεί την Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη της Σύρου(2),η οποία μπορεί να αποτελέσει πρότυπο λειτουργίας για την πρώην Βιβλιοαποθήκη Ερμούπολης.
Δυστυχώς, έπειτα από 20 χρόνια η αυτοχειροκροτούμενη ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΗ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ και νυν ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΗ ΣΥΡΑ δεν κατόρθωσε να λειτουργήσει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη με όρους σύγχρονους και ελκυστικούς για το κοινό. 
Αντίθετα επέλεξε να οργανώσει προεκλογική φιέστα για την αυτονόητη επέκτασή της,επιστρατεύοντας το συριανό ποιητή και πεζογράφο Μάνο Ελευθερίου, προς τιμήν  του οποίου πήρε το όνομα της!

Σημειώσεις

1.Περ.ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ,τ.1,Άνοιξη 1999,σελ.22
2.Δείτε την ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης http://www.syros.aegean.gr/gr/library.htm

8 σχόλια:

  1. Παράλληλα εγκαινιάστηκε μία έκθεση με τίτλο «χαρτί και καλαμάρι» που αφορά τα είδη και εργαλεία γραφής και γραπτής επικοινωνίας,που παραχώρησε ο κ.Μιχάλης Καίρης, . Όπως προβλέπεται από το συμφωνητικό που έχει υπογράψει το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με τον κ.Καίρη, η έκθεση θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια και εφόσον ο Δήμος και η Δημοτική Βιβλιοθήκη δείξουν το ανάλογο ενδιαφέρον, και η επισκεψιμότητα είναι ικανοποιητική, η έκθεση είναι δυνατόν να καταστεί διαρκής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί δεν επεκτάθηκε η βιβλιοθήκη νωρίτερα;Θυμάστε την αντιπαράθεση Κεράνη-Αλμπανόπουλου;Ο πρώτος ήθελε την αιθουσα τέχνης ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ για να επεκταθεί η Βιβλιοθήκη.Ο δεύτερος επέμενε να παραμείνει εκθεσιακός χώρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. όσο ο συριανός παραμένει κασίδης πολλοί θα εκπαιδεύονται στο κεφάλι του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρωτοτυπία:να δίνεται όνομα βιβλιοθήκης σε ζώντα συγγραφέα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Απ΄ότι είδα η έκθεση ειδών γραφής πιάνει πάρα πολύ χώρο και μαθαίνω ότι θα διαρκέσει 4 ολόκληρα χρόνια!Δεν θα ήταν καλύτερο ο χώρος αυτός να αποδοθεί στους χρήστες της βιβλιοθήκης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλά,αν τα εγκαίνια γίνονταν μετά τις εκλογές θα είχαν μικρότερη λαμπρότητα;Είναι χαρακτηριστικό της στενόμυαλης μικροπολιτικής αντίληψης της δημοτικής αρχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δε μπορώ να καταλάβω γιατί το απερχόμενο Δ.Σ με το συμφωνητικό που υπέγραψε δεσμεύει το χώρο για 4 χρόνια ανεξαρτήτως της θέλησης του νέου Δ.Σ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όπως γωρίζετε οι περισσότεροι το ωράριο της βιβλιοθήκης δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες ενός εργαζόμενου που επιστρέφει στο σπίτι του μετά τις 5 το απόγευμα. Το ότι παραμένει η βιβλιοθήκη ανοιχτά από τις 14.00 έως τις 19.00 το απόγευμα δευτέρα και παρασκευή μόνο, δεν μπορώ πραγματικά να καταλάβω σε ποιο κοινό απευθύνεται. Θεωρώ ότι η περίπτωση λειτουργίας του δύσπεπτου ωραρίου της βιβλιοθήκης παραμένει κόμπος στο χτένι και χρήζει θέμα συζήτησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.