Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

ΓΥΑΡΟΣ-ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ Να γίνουν μνημεία τα κολαστήρια

«Αντιφρονούντες» φαντάροι έτοιμοι προς επιβίβαση για τη Μακρόνησο. Εκατό χιλιάδες αγωνιστές της Αλβανίας και της Αντίστασης εξορίστηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν στα ξερονήσια
«Αντιφρονούντες» φαντάροι έτοιμοι προς επιβίβαση
για τη Μακρόνησο.
Η Ελλη Παππά έβλεπε τη θάλασσα στη Γυάρο κι επειδή της απαγορευόταν, όπως και στους άλλους εξόριστους, να την πλησιάζει, τη μίσησε.
Εκατό χιλιάδες αγωνιστές της Αλβανίας και της Αντίστασης εξορίστηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν στα ξερονήσια Και δεν απόλαυσε τη δροσιά της ούτε και τα κατοπινά ελεύθερα καλοκαίρια της. Ο Γιάννης Ρίτσος, από την άλλη πλευρά, έγραφε: «Μόνες περγαμηνές μας, τρεις λέξεις: Μακρόνησος, Γυάρος και Λέρος».
Τα τελευταία χρόνια, ακούγοντας πως η πολιτεία μεριμνά για την προστασία των χώρων εθνικής μνήμης, όπως το κολαστήριο στον Αη Στράτη, νομίζαμε πως είχε δρομολογηθεί ένα πρόγραμμα μελετών και για τα άλλα ξερονήσια στα οποία εκτοπίστηκαν πνευματικές και πολιτικές προσωπικότητες, όπως για τη Μακρόνησο και τη Γυάρο. Αμ, δε; Από την απάντηση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου σε σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη και Θανάση Λεβέντη, μαθαίνουμε πως, αν και έχουν χαρακτηριστεί τα δύο αυτά νησιά με ειδικά προεδρικά διατάγματα «ως χώροι ιστορικής μνήμης που πρέπει να απολαμβάνουν ειδικής προστασίας, τόσο τα κτίσματα, όσο και ο συνολικός τους χώρος», δεν έχει ληφθεί κανένα προστατευτικό μέτρο. «Τα κτίρια έχουν γίνει χώροι σταβλισμού, η Μακρόνησος αποτελεί στόχο καταπατητών, κυνηγών και άλλων, ενώ η Γυάρος εξακολουθεί ακόμα να είναι σε μεγάλη έκταση ναρκοθετημένη».
Ο κ. Γερουλάνος δεν αρνήθηκε πως η κατάσταση «στην οποία έχουν περιέλθει σήμερα αυτά τα μνημεία είναι απαράδεκτη» και εξήγγειλε τη σύσταση μιας διακομματικής επιτροπής υπό την προεδρία του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου, προκειμένου να τεθούν οι στόχοι, να ιεραρχηθούν τα έργα που θα αναλάβει να υλοποιήσει το ΥΠ.ΤΟΥ. «Ετσι θα μελετηθεί συνολικά το πρόβλημα όλων των χώρων εξορίας και φυλάκισης για πολιτικούς λόγους», είπε. «Ετσι θα δούμε τι βάζουμε ως προτεραιότητα στην προστασία, στη φύλαξη και στην ανάδειξη αυτών των χώρων, για τη συλλογή των στοιχείων και των αντικειμένων από την καθημερινότητα των φυλακισμένων. Ελπίζω σε αυτή την πρόσκληση να ανταποκριθούν όλα τα κόμματα», τόνισε.
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει από χρόνια έτοιμες κάποιες μελέτες, βάσει των οποίων έγιναν μερικά έργα κατά τη διετία 2002-2004. «Ο προϋπολογισμός του 2004 είχε εξασφαλίσει και 2 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωσή τους», αλλά «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διέγραψε αυτό το κονδύλι από τον προϋπολογισμό» αποκάλυψε ο υπουργός. Ο ίδιος δήλωσε πως ξεκίνησε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για να προχωρήσουμε στην αποναρκοθέτηση της Γυάρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.