Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Ενωτική Πρωτοβουλία της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Μυκόνου

Το χρονικό ενός ιστορικού ναυαγίου

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την πρόταση της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Mυκόνου, που απευθύναμε στους συνδυασμούς «Μυκονιάτικη Άνοιξη», «Επόμενη Μέρα» και τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους Νίκο Σαλάχα και Μαριγούλα Αποστόλου. Καλό είναι λοιπόν να κοινοποιήσουμε το θέμα δίνοντας στη δημοσιότητα την πρότασή μας και την εξέλιξη του διαλόγου.

φωτογραφία: Βιβή Χανιώτη

ΟΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ
Με απόφαση της Κ.Ε.ΠΟ.Μ., ο Δημήτρης Ρουσουνέλος και ο Γιώργος Ξυδάκης κάλεσαν σε δημόσιο χώρο δύο εκπροσώπους από κάθε ομάδα και συνδυασμό, για να τους αναπτύξουν την πρότασή μας. Υπολογίζαμε να έχουμε το περιθώριο να το συζητήσουν οι εκπρόσωποι με τους συνεργάτες τους και να επανερχόμασταν για τα διαδικαστικά. Δεν εμβαθύναμε και δεν προχωρήσαμε σε λεπτομέρειες. Η συζήτηση αφορούσε στην διερεύνηση επιθυμίας για συμπόρευση. Οι συναντήσεις όλες έγιναν στο εστιατόριο El Greco, απογευματινές ώρες, σε καλό κλίμα, και συνοδεύτηκαν από γεύμα.
Συναντήσαμε πρώτους την Μαριγούλα Αποστόλου και τον Νίκο Σαλάχα, το Σάββατο 31 Ιουλίου. Κατά την δεύτερη συνάντηση την Κυριακή 8 Αυγούστου βρεθήκαμε με τον Αντώνη Κουσαθανά και Γιάννη Κουκά από την «Μυκονιάτικη Άνοιξη». Στην τρίτη συνάντηση, την Δευτέρα 9 Αυγούστου,  ο Αντρέας Φιορεντίνος προσήλθε μόνος του.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ Κ.Ε.ΠΟ.Μ. ΠΡΟΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ
Η πρόταση είχε ως εξής:
Οι τρεις συνδυασμοί και οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι, θα διατηρούσαν την αυτονομία τους πλην όμως για τα 3,5 χρόνια της επόμενης δημαρχίας θα συγκροτούσαν κοινό μετωπικό συνδυασμό ο οποίος σκοπό θα είχε να διοικήσει το νησί της Μυκόνου.
Η συνεργασία θα γινόταν στη βάση μίνιμουμ, από κοινού, συμφωνημένου προγράμματος. Ο άμεσος στόχος ήταν η αλλαγή και η ουσιαστική απαλλαγή από τον μηχανισμό της σημερινής δημοτικής Αρχής και η διεκπεραίωση μιας σειράς προβλημάτων του νησιού άμεσης προτεραιότητας.
Οι συνδυασμοί θα διέθεταν τις δυνάμεις τους για το κοινό καλό στο πλαίσιο της συμφωνίας.
Επικεφαλής αυτής της νέας πρωτοβουλίας για τις εκλογές, δεν θα μπορούσε να είναι κανένας από τους ηγέτες  των συνδυασμών και ομάδων. Θα μπορούσαμε να βρούμε πρόσωπο κοινής αποδοχής για την θέση του δημάρχου και να το στηρίξουμε. Ο κοινής αποδοχής δήμαρχος θα ήταν ένα τιμώμενο πρόσωπο. Δεν χρειάζονταν ούτε μεσσιανικές ιδιότητες, ούτε κληρονομικές δυνατότητες, ούτε παράστημα! Όρεξη να είχε και θέληση να συμβάλει σε μια καθοριστική για το μέλλον του τόπου ιστορική στιγμή.
Αυτή ήταν όλη κι όλη η πρόταση που κληθήκαμε να αναλύσουμε στους συζητητές μας κατά τη διαδικασία της διερευνητικής πρωτοβουλίας μας. Τα περιθώρια ήταν στενά και οι πρώτες απαντήσεις έπρεπε να δοθούν σύντομα. Μας περίμενε η προεκλογική διαδικασία και, αν υπήρχε έδαφος συμφωνίας, έπρεπε να δούμε τι και πόσα μπορούμε να κάνουμε στην πορεία. Στην ουσία γι’ αυτή την δημαρχία, έμεναν –και μένουν- όλα κι όλα 3 χρόνια σκληρής δουλειάς, δεδομένου ότι η πρώτη μεταβατική περίοδος, σύμφωνα με τον «Καλλικράτη», ορίζει τις επόμενες δημοτικές εκλογές το καλοκάιρι του 2014.
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ
Η Μαριγούλα Αποστόλου και ο Νίκος Σαλάχας, ήταν θετικοί στην πρότασή μας.
Ο Αντώνης Κουσαθανάς, μετά την ανάπτυξη της πρότασης, απάντησε  ότι έχει δώσει το λόγο της τιμής του στον μυκονιάτικο λαό και είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει μόνος του.
Ο Αντρέας Φιορεντίνος αρνήθηκε να μπει σ’ αυτή τη λογική. Θεωρεί, καθώς μας είπε, υποχρέωσή του να συνεχίσει τον αγώνα και την ιστορική του διαδρομή.
Κοντολογίς, η προσπάθεια απέβη άκαρπη με ευθύνη εκείνων που δεν την αποδέχθηκαν. Δεν έδωσαν χρόνο στους εαυτούς τους, ούτε και την ευκαιρία στους συνεργάτες τους να σκεφτούν την πρόταση μας, που με απλά λόγια έλεγε το εξής: στο σπίτι μας μπήκαν κλέφτες, τα συρτάρια είναι άδεια, ο χώρος σπιλωμένος. Ας μπούμε να συγυρίσουμε -τρία χρόνια ενωμένοι και ανασκουμπωμένοι- και κατόπιν ας σηκώσει ο καθένας το πανί του, και στις εκλογές του 2014, να έρθει ο αξιότερος και να διοικήσει.
Οι διερευνητικές έγιναν με πρωτοβουλία της ΚΕΠΟΜ, στα πλαίσια συλλογικής απόφασης της Κίνησης. Αποτέλεσαν πλευρά της πολυεπίπεδης δράσης της παράταξης, με ιστορική σημασία και μακριά από αντιλήψεις μεσσιανισμού, προσωποκεντρικών σχημάτων και ευκαιριακών εκλογικών αθροισμάτων.
Αυτά για την ιστορία.

25 Αυγούστου 2010
Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου
http://kepom.wordpress.com/2010/08/25/enotiki_protovoulia/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.