Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Υποψήφιοι ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ

Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Σύρου κατέθεσε  το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ» ο επικεφαλής του και υποψήφιος περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Νίκος Χρυσόγελος. Υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ είναι για τις Κυκλάδες η Χριστίνα  Ευθυμιάτου-Καρυστιναίου και για τα Δωδεκάνησα ο Μιχάλης Κουμπιός.
Ο Νίκος Χρυσόγελος, υποψήφιος Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, κατάγεται από τη Σίφνο, είναι χημικός-περιβαλλοντολόγος, σημαντικό στέλεχος του περιβαλλοντικού κινήματος, επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων για τις εθνικές εκλογές 2009, με διεθνή δράση για την οικολογική βιωσιμότητα. Όπως δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος: «Επέλεξα συνειδητά να θέσω υποψηφιότητα για την νησιωτική περιφέρεια γιατί εδώ, στη νησιωτική αυτή περιοχή, υπάρχουν οι ρίζες και η σοφία που έρχεται από μια μεγάλη παράδοση για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε νέες, εθνικές αλλά και περιφερειακές πολιτικές για την οικονομία, το περιβάλλον, την κοινωνική αλληλεγγύη και τον πολιτισμό, που θα συγκροτήσουν μια αποτελεσματική λύση απέναντι στη βαθιά κρίση που βιώνει η χώρα μας και η περιφέρεια».
Η Χριστίνα Ευθυμιάτου-Καρυστιναίου, υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, είναι χημικός μηχανικός, με σημαντική εμπειρία σε θέματα νησιωτικών πολιτικών, και επέλεξε συνειδητά πριν 20 χρόνια να αφήσει την Αθήνα και να εγκατασταθεί σε ένα νησί και ειδικότερα στη Νάξο. Όπως δήλωσε η Χριστίνα Ευθυμιάτου-Καρυστιναίου: «Αποφάσισα τη συμμετοχή μου στον Οικολογικό Άνεμο για να εκφράσω την έντονη ανάγκη μου να διοχετεύσω μια πολύχρονη επαγγελματική εμπειρία ως σύμβουλος σε θέματα νησιωτικής ανάπτυξης και περιβάλλοντος,  άμεσα και έμπρακτα στον χώρο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, σε μια περίοδο κρίσιμη για το περιβάλλον, τα νησιά μας και τον τόπο μας». 
Ο Μιχάλης Κουμπιός, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, κατάγεται από την Τήλο, γεννήθηκε στη Ρόδο και είναι συνθέτης μουσικής και δημοσιογράφος. Ο Μιχάλης Κουμπιός δήλωσε: «Τα κύματα των συναισθημάτων μου με φέρνουν αυτή τη φορά στο ψηφοδέλτιο του Οικολογικού Ανέμου. Σε μια περίοδο που ο καπιταλισμός εξαπολύει επιθέσεις στα κοινωνικά δικαιώματα, συστρατεύομαι σε ένα ψηφοδέλτιο με ενεργούς πολίτες που πιστεύουν στην πράσινη ελληνική δημοκρατία. Αυτή που γεννά τα ανθρώπινα δικαιώματα, την παιδεία, τον πολιτισμό. Τη δημοκρατία που προστατεύει το περιβάλλον και θεωρεί καθε μορφή ζωής εξέχουσα και σημαντική. Ας ξαναζήσουμε στα νησιά μας σε αρμονία με το περιβάλλον για να πετύχουμε προόδο και δημιουργία. Μην ξεχνάμε πως η ευνοϊκή επίδραση του φυσικού περιβάλλοντος πάνω στον άνθρωπο είναι αυτή που τον οδήγησε σε δράσεις και δημιούργησε ό,τι ονομάζουμε πολιτισμό».
Στο ψηφοδέλτιο του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ στο Ν. Αιγαίο συμμετέχουν 62 ενεργοί πολίτες, εκ των οποίων 26 γυναίκες (ποσοστό 42%) και 7 νέοι ηλικίας κάτω των 30 ετών (ποσοστό 11%). Μεταξύ άλλων συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο επιστήμονες, τεχνικοί, λογοτέχνες, ποιητές, μουσικοί, βιοκαλλιεργητές, επιχειρηματίες που αποτελούν παράδειγμα υπευθυνότητας, ειδικοί στο χώρο του ήπιου-εναλλακτικού-αγροτικού και οικολογικού τουρισμού, στελέχη περιβαλλοντικών και κοινωνικών φορέων στα νησιά, στελέχη επαγγελματικών ενώσεων, φοιτητές, κοινωνικοί λειτουργοί, γιατροί, δικηγόροι, μουσικοί παραγωγοί.

Κοινή δήλωση
του Νίκου Χρυσόγελου, υποψηφίου Περιφερειάρχη και των δύο αντιπεριφερειαρχών του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ Μιχάλη Κουμπιού και Χριστίνας Ευθυμιάτου-Καρυστιναίου:

Σχετικά με τους στόχους του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ, ο Νίκος Χρυσόγελος, ο Μιχάλης Κουμπιός και η Χριστίνα Ευθυμιάτου-Καρυστιναίου στην κοινή δήλωσή τους με την ευκαιρία της κατάθεσης του συνδυασμού ανέφεραν:
“Είναι φανερό, πλέον, ότι εδώ στο Ν. Αιγαίο έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ δυο διαφορετικών δρόμων για την περιφέρεια αυτή. Είναι όλο και πιο σαφής η πραγματική αντιπαράθεση που υπάρχει σε πολλά νησιά και συνολικά στην περιφέρεια και θα εκφραστεί στις περιφερειακές εκλογές. Από τη μία, είναι το μοντέλο που διαμορφώθηκε με ευθύνη ή την ανοχή ακριβώς εκείνου του πολιτικού προσωπικού και των πολιτικών δυνάμεων που ευθύνονται για την πολύπλευρη, βαθιά κρίση της χώρας μας, που την οδήγησαν στην χρεοκοπία σε όλα τα επίπεδα και στο ΔΝΤ. Είναι ένα μοντέλο ανάπτυξης βασισμένο στην οικονομική μονοκαλλιέργεια, ευάλωτο έτσι κι αλλιώς – πολύ περισσότερο σε περιόδους κρίσης όπως η σημερινή -, που έχει οδηγήσει σε αύξηση του χάσματος στη συνοχή στο εσωτερικό των νησιωτικών κοινωνιών και των νησιών μεταξύ τους, που καταστρέφει τις προοπτικές μιας βιώσιμης οικονομίας και το περιβάλλον, ενώ είναι ξένο με τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά των νησιών. Αυτό το μοντέλο έχει δείξει σήμερα τα όρια του και έχει συνδεθεί με σπατάλη, διαφθορά, καταστροφή  ή οικειοποίηση των δημόσιων αγαθών και πελατειακές σχέσεις. Συχνά για να κάνεις το αυτονόητο χρειάζεσαι το μέσο, τη μίζα, τον βουλευτή ή τον δήμαρχο, ενώ οι θεσμοί απαξιώνονται”.
Από την άλλη – και αυτό θέλουμε να εκφράσουμε αλλά και να υποστηρίξουμε – υπάρχει η δυνατότητα να στραφούμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης στο οποίο οι οικονομικές δραστηριότητες είναι συμπληρωματικές, αλληλοϋποστηριζόμενες και υπεύθυνες, συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή, διατηρούν τον φυσικό και πολιτισμικό πλούτο, προστατεύουν τα δημόσια  αγαθά και για τις επόμενες γενιές, οδηγούν στην ευημερία τόσο της κοινωνίας συνολικά όσο και των ατόμων. Και σε αυτό το μοντέλο αντιστοιχούν πολιτικές που είναι αποφασισμένες μετά από διάλογο στην κοινωνία, προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον, αφήνουν χώρο αλλά και διαμορφώνουν το πλαίσιο για την καινοτομία, τις πράσινες λύσεις, κοινωνικές μορφές οργάνωσης κι επιχειρηματικότητα που συμβάλλουν στην ευημερία όλης της κοινωνίας. Οι πολίτες βρίσκουν λύσεις στα προβλήματά τους με δίκαιο τρόπο, με αποτελεσματικότητα και αξιοπρέπεια, χωρίς να ευτελίζονται, επειδή λειτουργούν θεσμοί και οι κανόνες για όλους, επειδή υπάρχουν επεξεργασμένες πολιτικές και λύσεις”.
Σε αυτό το δεύτερο μοντέλο ανάπτυξης για το Ν. Αιγαίο αναγνωρίζουν τον εαυτό τους, τις αξίες και τις δραστηριότητές τους πολλοί νησιώτες, πολίτες που κατάγονται από ή επέλεξαν να ζήσουν στα νησιά ή αγαπούν και νοιάζονται για τα νησιά. Επιδιώκουμε, ως ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ, να εκφράσουμε και να αποτελέσουμε χώρο κοινής δράσης για ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, κινήσεις πολιτών, ενεργούς πολίτες, για εκείνο το ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι των νησιωτικών κοινωνιών που ανεξαρτήτως προηγούμενων ή τωρινών κομματικών προτιμήσεων “ψηφίζει” καθημερινά, μέσα από  πρωτοβουλίες, μέσα από την προσωπική και επαγγελματική ζωή του, τις αξίες και πρακτικές του για ένα βιώσιμο μέλλον στο Ν. Αιγαίο. Καλούμε σε κοινή δράση όλους/όλες όσοι και όσες αντιτάσσονται στη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις, αποστασιοποιούνται από λογικές “αρπαχτής”. Με την παρουσία μας στους θεσμούς και στο Περιφερειακό Συμβούλιο θέλουμε να ενδυναμώσουμε τις πρωτοβουλίες σε κάθε νησί, θα συνεργαστούμε δημιουργικά με δημοτικές αρχές, θα στηρίξουμε με μεταφορά εμπειριών και καλών πρακτικών τις αλλαγές που απαιτούνται στο Ν. Αιγαίο”.

Το ψηφοδέλτιο του “Οικολογικού Ανέμου” στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

ΟνοματεπώνυμοΠατρώνυμοΕνότητα
   

Νικόλαος Χρυσόγελος

ΠερικλήςΝότιο Αιγαίο

Χριστίνα Ευθυμιάτου-Καρυστιναίου

ΧαράλαμποςΚυκλάδες

Μιχαήλ (Μιχάλης) Κουμπιός

ΝικόλαοςΔωδεκάνησα
   
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: ΚΥΚΛΑΔΕΣ
   
Καλλιβρούσης Φραντζέσκος ΣτέργιοςΆνδρου
Καραγιαννίδου Παρασκευή – ΡόζαΙωάννηςΆνδρου
   
Δανασσή ΔέσπωΝικόλαοςΘήρας
Λιγνός ΞενοφώνΑντώνιοςΘήρας
Μαγκανάρη ΕλένηΙωάννηςΘήρας
   
Μαρούλης ΚωνσταντίνοςΆγγελοςΚέας – Κύθνου
   
Βασάλος ΕυστράτιοςΑντώνιοςΜήλου
Κατζηλιέρη ΣοφίαΚωνσταντίνοςΜήλου
Παπαγεωργίου ΠέτροςΠαύλοςΜήλου
   
Ασημομύτης ΝικόλαοςΔημήτριοςΜυκόνου
Θεοδωρίδου Παναγιώτα (Γιολάντα)ΠέτροςΜυκόνου
Μερτίρη ΑνδρονίκηΦώτοΜυκόνου
   
Δασκαλάκη ΕιρήνηΣτυλιανόςΝάξου
Ευριπιώτης ΣτυλιανόςΓεώργιοςΝάξου
Μπουγιούκας ΙωάννηςΔημήτριοςΝάξου
Χάλαρη (Chalaris) – Felder AndreaOttoΝάξου
Πέγκος ΕλπίδιοςΘεοχάρηΝάξου
Ψαρράς ΕμμανουήλΓεώργιοςΝάξου
   
Αγγελίδου Άννα – ΧριστίναΠαντελήςΠάρου
Νικολαϊδης ΠέτροςΝικόλαοςΠάρου
   
Βαρθαλίτης ΝικόλαοςΓεώργιοςΣύρου
Κυρίτση ΚυριακήΗρακλήςΣύρου
Λαρεντζάκης ΣτέφανοςΛάμπρουΣύρου
Νάκου ΒασιλικήΑθανάσιοςΣύρου
   
Αθυμαρίτης ΙωάννηςΕλευθέριοςΤήνου
   
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ: ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
   
Γρυλλάκη ΕιρήνηΔημήτριοςΚαλύμνου
Καράγιωργα ΟλυμπίαΑθανάσιοςΚαλύμνου
Κλεούδης Αναστάσιος (Ανέστης)ΔιονύσιοςΚαλύμνου
Κυραννός ΡούσσοςΠαναήςΚαλύμνου
Μαρκαντώνης ΑντώνιοςΓεώργιοςΚαλύμνου
Στεργίου ΠέτροςΕυστράτιοςΚαλύμνου
   
Φουντής ΚωνσταντίνοςΙωάννηςΚαρπάθου
   
Δήμου ΕλένηΕυάγγελοςΚω
Ζαϊμης ΕμμανουήλΣπυρίδωνΚω
Κάππας ΝικόλαοςΙωάννηςΚω
Σιδέρη ΒαρβάραΜατθαίουΚω
Τρακαδάς ΜιχαήλΘεοδόσιοςΚω
Τσούτση ΕυφροσύνηΒασίλειοςΚω
   
Αργυρόπουλος ΖαχαρίαςΣτέφανοςΡόδου
Βαλσάμη ΜαρκέλλαΝικόλαοςΡόδου
Βούης Παναγιώτης Εμμανουήλ (Τάκης)ΓεώργιοςΡόδου
Γρηγοριάδης ΕμμανουήλΝικόλαοςΡόδου
Διακοσταυριανού ΑναστασίαΣταύροςΡόδου
Θεοφανίδου Μεταξία – ΒαρβάραΝικόλαοςΡόδου
Κουλούμπρης ΜιχαήλΝικόλαοςΡόδου
Κώστας ΑναστάσιοςΙωάννηςΡόδου
Μίχαλος ΔημήτριοςΙωάννηςΡόδου
Μπαρκανίκας ΛουκάςΧαράλαμποςΡόδου
Ντάβαρης ΚωνσταντίνοςΘεόδωροςΡόδου
Παπαμαρκάκη ΓεωργίαΙωάννηςΡόδου
Παπαποστόλου ΕιρήνηΚυριάκοςΡόδου
Παρλιάρα ΆνναΚωνσταντίνοςΡόδου
Πασχάλης ΧαράλαμποςΔημήτριοςΡόδου
Πέγκος ΘεοχάρηςΚωνσταντίνοςΡόδου
Πέγκος ΣτυλιανόςΚωνσταντίνοςΡόδου
Σπύρου ΑικατερίνηΒασίλειοςΡόδου
Τάτση ΑλεξάνδραΑπόστολοςΡόδου
Τερανόβα ΔήμητραΒικέντιοςΡόδου
Χατζηκέλης ΕυάγγελοςΠαναγιώτηςΡόδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.