Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Υγεία: Μικροκομματική ασέλγεια με θύμα τους Κυκλαδίτες

           
Βεβαίως η παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους νησιώτες δεν προσφέρεται για μικροκομματικές αντιπαραθέσεις, αλλά η διαμάχη του νυν με τον τέως υπέυθυνο της Υγειονομικής Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε κενολογία και φραστικούς λεονταρισμούς με ελάχιστη ουσία.
Οι Κυκλαδίτες γνωρίζουν πολύ καλά τα πεπραγμένα και των δύο κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επί σειρά ετών, και κανένας δεν πρόκειται να τους παραπλανήσει, όταν η καθημερινότητα τους είναι τελείως διαφορετική, από τη φανταστική εικόνα που επιδιώκουν να διαμορφώσουν οι κκ Ζώτος και Ευθυβουλίδης. Όλοι οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες των νησιών μας γνωρίζουν πολύ καλά τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, ελλείψεις βασικών και καίριων ιατρικών ειδικοτήτων (γενικής ιατρικής, καρδιολόγοι, παιδίατροι, ορθοπεδικοί, οδοντίατροι), νοσηλευτικού προσωπικού, εξοπλισμού, εφημερίες που επαφίενται στο φιλότιμο των γιατρών και στην υπομονή τους μέχρι να πληρωθούν, οργανογράμματα που δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες, αυτή είναι η πραγματική εικόνα  που συμπληρώνεται σε κάποιες περιπτώσεις με την παρουσία Συλλόγων Στήριξης των Κέντρων Υγείας (ελληνική πρωτοτυπία κι αυτή!), που φθάνουν να προμηθεύουν έως και …γάζες. Γνωρίζουν επίσης ότι τα περίφημα προγράμματτα τηλεϊατρικής δεν εφαρμόστηκαν σχεδόν ποτέ. Για να μην μιλήσουμε για τις τραγικές τριτοκοσμικές συνθήκες μεταφοράς των  έκτακτων περιστατικών, που ακόμα αναγκάζονται να μεταφέρουν βαριά ασθενείς με ψαροκάϊκα, ανάμεσα σε ψαροκασέλες.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η κατάσταση αυτή και οι ελλείψεις στα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, στα Κέντρα Υγείας, αλλά και στα δύο νοσοκομεία Σύρου και Νάξου, αποτυπώνονται για άλλη μια φορά σε αρνητικά δημοσιεύματα ακόμα και σε αθηναϊκές εφημερίδες, προφανώς γιατί τώρα στην αιχμή τη τουριστικής περιόδου, γίνονται αντιληπτά πολλά πράγματα που επιμελώς κρύβονται τους υπόλοιπους μήνες.
Όσο λοιπόν και αν ανταγωνίζονται οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων εξουσίας, η πραγματικότητα δεν εξωραϊζεται και αφήνει παγερά αδιάφορους τους νησιώτες.
Ας αποφασίσουν επιτέλους να ακούσουν τα αιτήματα των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού των Κυκλάδων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των φορέων των νησιών, με αιχμή τη στελέχωση και τη δημιουργία περιφερειακού ΕΚΑΒ, ας στηρίξουν έμπρακτα και με σοβαρή χρηματοδότηση τη δημόσια υγεία στο νησιωτικό χώρο και τότε ίσως να υπάρξουν ευήκοα ώτα. Διαφορετικά καλά θα κάνουν να σιωπούν.

ΝΙΚΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.