Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Διακήρυξη Λαικής Συσπείρωσης Πάρου

Φίλες και φίλοι,
Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της εφαρμογής μιας σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής στη χώρα μας. Το μνημόνιο, το λεγόμενο πρόγραμμα σταθερότητας και ο «Καλλικράτης» αποτελούν τους πυλώνες αυτής της πολιτικής, που οι συνέπειες της είναι ήδη ορατές για τα λαϊκά στρώματα σε όλη τη χώρα αλλά και στο νησί μας. Από την άλλη οι κεφαλαιοκράτες κάθε μορφής διατηρούν τα προνόμια τους και μεγαλώνουν τη κερδοφορία τους.
Οι αλλαγές που επιφέρει ο «Καλλικράτης» στη τοπική διοίκηση στόχο έχουν, όπως ομολογεί η ίδια η κυβέρνηση, τη διαμόρφωση των κατάλληλων μηχανισμών που θα υπηρετούν τη πολιτική της. Αυτό το ρόλο επιφυλάσσουν στους Δήμους, που χάνουν πλέον όποιο αυτοδιοικητικό χαρακτηριστικό τους είχε απομείνει και μετατρέπονται σε όργανα κρατικής τοπικής διοίκησης. Η κυβέρνηση από τη δική της μεριά, θα εποπτεύει και θα ελέγχει την υλοποίηση της πολιτικής της  από τους Δήμους. Για να μπορούν τα όργανα της τοπικής διοίκησης να παίξουν το νέο τους ρόλο χρειάζονται αρμοδιότητες που απλόχερα και σκόπιμα τους δίνονται ακόμα και σε τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και η πρόνοια, διασπώντας έτσι τον ενιαίο χαρακτήρα των υποχρεώσεων του κεντρικού κράτους απέναντι στους πολίτες.
Το δήθεν συμμάζεμα με τον περιορισμό του αριθμού των Δήμων και  των Περιφερειών έχει στόχο να μεγαλώσει τα κομμάτια της πίττας των δημοτικών και περιφερειακών έργων ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις και οι ορέξεις του μεγάλου κεφαλαίου (κατασκευές, προμήθειες κ.λπ.), που δραστηριοποιείται στο χώρο αυτό.
Το κριτήριο της «νέας εποχής» των τοπικών αρχόντων, θέλουν να μετριέται με το πόσο «καλά παιδιά» είναι απέναντι στη κεντρική εξουσία και την πολιτική της και όχι αν είναι μπροστάρηδες και αγωνιστές στη διεκδίκηση των προβλημάτων του τόπου.
Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που οι τοπικές εκλογές είναι σε άμεση συνάρτηση με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στηρίζει η ΝΔ και το ΛΑΟΣ και να γιατί έχουν χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών.
Παριανές και Παριανοί,
Όταν τα λαϊκά στρώματα σε όλη τη χώρα δεινοπαθούν η Πάρος δεν μπορεί να είναι η όαση της εξαίρεσης.
Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι υποφέρουν, το φάντασμα της ανεργίας θεριεύει, οι νέοι βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδα, η οικοδομική δραστηριότητα περιορίζεται δραματικά, ο τουρισμός δεινοπαθεί αφού για τους πολλούς οι διακοπές γίνονται πολυτέλεια, οι μικροέμποροι, οι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι γονατίζουν από τη πτώση του τζίρου και τις υποχρεώσεις, οι αγρότες δεν μπορούν να πάρουν ανάσα.
Αυτά είναι προβλήματα του τόπου μας, όπως τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί που λείπουν από τα παιδιά μας, οι ελεύθεροι χώροι για τους δημότες και οι χώροι άθλησης για τη νεολαία που δεν υπάρχουν, οι χώροι του πολιτισμού και τα έργα υποδομής που απουσιάζουν, τα προβλήματα στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας, οι ελλιπείς και πανάκριβες συγκοινωνίες, το κυκλοφοριακό και άλλα πολλά.
Όσοι, λοιπόν, σας πουν ότι το Νοέμβρη ψηφίζουμε μόνο τους «ικανούς» για το Δήμο, όσοι σας πουν ότι είναι «ανεξάρτητοι», όσοι σας πουν ότι νοιάζονται μόνο για τη Πάρο, συνειδητά ή ασυνείδητα, από αφέλεια ή σκοπιμότητα σας λένε ψέματα.
Γιατί, αν δεν θέλουν να βλέπουν τις αιτίες που γεννούν τα προβλήματα του τόπου, πως θα παλέψουν για τη λύση τους;
Τους ενδιαφέρει  η κατάκτηση της εξουσίας. Μετά τις εκλογές όμως θα υποταγούν στην εφαρμογή μιας πολιτικής, που θα είναι μακριά και κόντρα στα λαϊκά προβλήματα και συμφέροντα.
Φίλες και φίλοι,
Να γιατί εμείς, γνωστοί από το παρελθόν με τη παρουσία μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, στους συλλόγους, στα σωματεία, σήμερα  ιδρύουμε τη Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου.
Κάνουμε έτσι πράξη όχι απλά την ίδρυση μιας ακόμα δημοτικής παράταξης, αλλά βάζουμε τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός κοινωνικού μετώπου όλων αυτών που πλήττονται από τη πολιτική της κυβέρνησης και των συμμάχων της, για να δώσουμε τη δυνατότητα έκφρασης, διεκδίκησης και συσπείρωσης τους στη προοπτική του φιλολαϊκού δρόμου ανάπτυξης.
.
Πιστοί στις αρχές της δημοκρατίας του λαού και όχι τη «δημοκρατία της επικοινωνίας» αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:
Πραγματική λαϊκή συμμετοχή, δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες για όλους, ενεργοποίηση, ενημέρωση, πραγματική διαφάνεια και λαϊκό έλεγχο.
Καθιέρωση της απλής ανόθευτης αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος στις εθνικές και τοπικές εκλογές.
Τη δραστική αύξηση της χρηματοδότησης της τοπικής διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Την κατάργηση κάθε είδους αντιλαϊκής έμμεσης και άμεσης φορολογίας
Μέτρα και υποδομές για το φυσικό, δομημένο, κοινωνικό, πολιτιστικό περιβάλλον, για δημόσια έργα υποδομών που απαντούν στις πραγματικές λαϊκές ανάγκες του νησιού μας.
Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια, δωρεάν και ενιαία για όλο το Λαό, χωρίς εκχώρησή τους στην τοπική διοίκηση.
Το σχεδιασμό και την υλοποίηση υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από φυσικές καταστροφές, προστασίας του περιβάλλοντος, προστασίας της δημόσιας γης.
Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων εργασίας.
Παριανές και παριανοί,
Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, γυναίκες, νεολαίοι, σας καλούμε  να συμμετέχετε σ' αυτήν την προσπάθεια. Σας καλούμε να αγωνιστούμε όλοι μαζί για μέλλον το δικό μας, των παιδιών μας και του τόπου μας, για τον φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης.
Στη Λαϊκή Συσπείρωση συναντώνται όσοι αρνούνται να συμβιβαστούν, όσοι επιλέγουν το δρόμο της αντίστασης στο Μνημόνιο, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, στον «Καλλικράτη», στην νέα αντιλαϊκή θύελλα που έρχεται και στέλνουν μήνυμα ενότητας και προοπτικής για μια ζωή που μας αξίζει.
· Είναι η ώρα να δείξουμε ότι μπορούμε να αναλάβουμε τις τύχες του νησιού μας, μακριά από εγκάθετους επαγγελματίες «σωτήρες», μακριά από τους ρουσφετολόγους και τους υπηρέτες της συναλλαγής, που πιστεύουν ότι περνάει ακόμα η μπογιά τους.
· Είναι η ώρα να δείξουμε ότι δεν σκύβουμε το κεφάλι στα συμφέροντα που ξεζουμίζουν το νησί μας με μόνο στόχο το κέρδος τους, υποβαθμίζοντας τη ζωή μας και τον τόπο.
· Είναι η ώρα να υψώσουμε το μπόι μας απέναντι στη αντιλαϊκή πολιτική, τα κόμματα της και τους ντόπιους υπηρέτες τους, που υποθηκεύουν ακόμα και το μέλλον των παιδιών μας.
· Είναι η ώρα να τιμωρήσουμε αυτούς που μας ξεγέλασαν.
Όλοι μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε και να τους ανατρέψουμε!
Δώστε δύναμη στη Λαϊκή Συσπείρωση.
Δώστε δύναμη στη δύναμη σας.
Η ιδρυτική συγκέντρωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου ενέκρινε κείμενο διακήρυξης αρχών και αποφάσισε την εκλογή γραμματείας που αποτελείται από τους Παρασκευή Καπούτσου, Κώστα Ροκονίδα και Σωτήρη Χουλιάρα.
Επικεφαλής ορίστηκε ο Κώστας Ροκονίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.