«Η μοίρα των νεώτερων μνημείων δεν είναι καλύτερη. Η εθνική τηλεοπτική σταρ Ρούλα Κορομηλά έκανε εκπομπές με επιδείξεις εσωρούχων στο Δημαρχιακό Mέγαρο του αρχιτέκτονα Τσίλερ στην Ερμούπολη της Σύρου, με τις ευλογίες των τοπικών αρχών».
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ
εφ.ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,4/7/2010
Κάποιοι θυμούνται το ξεπουλημα του δημαρχείου και του νησιού από τους φορείς του τόπου.Ανίκανοι όντας να σχεδιάσουν την τουριστική ανάπτυξη του νησιού,ανέθεσαν-με το αζημίωτο-σε χαμηλού επιπέδου εκπομπή(ΜΠΡΑΒΟ)την ήδη κακόφημη προβολή του..
ΑπάντησηΔιαγραφήΑργότερα προέκυψε ο Αρναούτογλου,ενώ τώρα σχεδιάζουν φιέστες μόδας του Τσέλιου με τη συνεργασία της Τερψιχορης...Ανεπίδεκτοι μαθήσεως...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι όμως κύριοι-ες, αυτήν ακριβώς τη δεκαετία η Σύρα μας γνώρισε μέρες τουριστικής άνθισης (κάτι που φαίνεται δε σας αγγίζει, δε σας αφορά και εν τέλει ίσως να μη τη θέλετε).
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό ποια έρευνα προκύπτει ότι η όντως ραγδαία για την εποχή εκείνη(μέσα δεκαετίας 90)οφείλεται αποκλειστικά στην προβολή μιας τηλεοπτικής εκπομπής κι όχι σε άλλους παράγοντες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξάλλου, το χαμηλού μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου κοινό της Ρούλας είναι το επιθυμητό target group τουριστών για τη Σύρο;
Μιας και μιλάτε για τουρισμό, η Ρούλα φταιει για την τουριστική κατάντια μας;(χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών,ακριβές τιμές,ελαχιστα ακτοπλοικα-αεροπορικα δρομολόγια,ανυπαρξία σχεδιασμου,εγκαταλειμένες παραλίες,εμπορευματοποιηση ακτών,διαλυση τουριστικής επιτροπής)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδή τυχαίνει να ασχολουμαι με τον τουρισμό,μπορει να μην εχουμε συγκεκριμένα στοιχεια,ωστοσο παρα πολλοι τουριστες πελατες μου,σε συζητησεις που ειχαμε μου λεγανε ότι μεσω της εκπομπης της Ρουλας γνωρισαν τη Σύρο.Αν αυτο σας λέει κατι..
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλώς ή κακώς την εποχή της κας Κορομηλά άνθισε ο τουρισμός στο νησί. Είτε αρέσει είτε όχι. Μια μικρή επάνοδος με τον κο Αρναούτογλου. Όσον αφορά χαμηλό επίπεδο κλπ που σχολιάστηκε.. Ταϊστε εσείς τον (ντόπιο) κόσμο που θα πεινάσει επειδή θέλετε τους δήθεν.. Χορτάσαμε και κουλτούρα τόσα χρόνια με τις συναυλίες στα Ερμουπόλεια αλλά χρήμα να ρέει δεν είδα στην τοπική αγορά (από τους ενδιαφερόμενους) .. Και αυτό που καίει τον καθένα μας είναι να υπάρχει α) υγεία, β) δουλειά και γ) λεφτά στην τσέπη.. Τουρισμό θέλουμε. Να έρθει κόσμος να υπάρχουν δουλειές για όλους. Αν δεν συμφωνείτε μη νοικιάσετε δωμάτια σε Κορομηλέικους ή μην ταϊστε τους Αρναουτογλικούς.. Αλλά όταν θα αρχίσει να γρινιαζει το στομάχι σας πηγαίνετε στο Απόλλων να τσιμπήσετε κανά δοξάρι... Θα χορτάσετε καμιά 2 ώρες..
ΑπάντησηΔιαγραφήνα ξανάρθει η Ρούλα,είναι απαίτηση λαού
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκατό Ρούλες να έρθουν ακόμη, κάθε μέρα να δείχνει η τηλεόραση την Σύρο, όση προπαγάνδα και να γίνει, η Σύρος δεν πρόκειται να δει προκοπή. Με τα μυαλά που κουβαλάμε όλοι μας, και ειδικά όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό στο νησί. Αν δεν αλλάξουμε την νοοτροπία του 80, με τις κακές τουριστικές υπηρεσίες (τιμές, συμπεριφορές κλπ)τα ίδια θα λέμε σε 10 χρόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματοποιούνται σπασμωδικές, ερασιτεχνικές και όχι οργανωμένες κινήσεις οργάνωσης και προβολής του τουριστικού προορισμού, για τις οποίες κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα τους, αφού δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα αξιόπιστες και συστηματικές μέθοδοι μέτρησής τους .
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν διαπιστώθηκε μια οργανωμένη και συνειδητή προσπάθεια υιοθέτησης μιας στρατηγικής, που να προσανατολίζεται στην αναβάθμιση της ποιότητας του προορισμού και γενικότερα η συνολική διαχείριση του προορισμού. Δεν υπάρχει ένα σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης που να εντάσσεται σε ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξης της Σύρου. Όλα βασίζονται στις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος καθοδηγείται από το άμεσο κέρδος και από την δημιουργία υπεραξίας από την κατοχή γης ή ακινήτων χωρίς τη μακροχρόνια προοπτική που έχει ανάγκη ο σχεδιασμός. Δεν υπάρχει ούτε οργανωμένο σύστημα προώθησης της Σύρου με συγκεκριμένη στοχοθεσία. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν έρευνες που να εντοπίζουν τα ισχυρά και τα αδύνατα σημεία του συριανού τουρισμού ,σε σχέση με τις αλλαγές που καταγράφονται στο τουριστικό στερέωμα (προσφορά) και στη συμπεριφορά των καταναλωτών (ζήτηση).Η δημιουργία ενός συντονιστικού φορέα, που θα διυλίζει, θα επεξεργάζεται τα αποτελέσματα της έρευνας αγοράς και θα υλοποιεί το σχέδιο τουριστικής προβολής του νησιού είναι ίσως ο επιθυμητός στόχος .
Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας του τουρισμού στη Σύρο είναι δυνατόν να συνοψισθούν στα εξής :
ΑπάντησηΔιαγραφή Τα τουριστικά έσοδα εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλους αριθμούς τουριστικών αφίξεων, των οποίων ο σύντομος χρόνος παραμονής συνδυάζεται με χαμηλή ημερήσια δαπάνη .
Η εποχικότητα δεν βελτιώθηκε τόσο από πλευράς αφίξεων, όσο και από πλευράς διανυκτερεύσεων. Οι δύο μήνες Ιούλιος και Αύγουστος, συνεχίζουν να έχουν την υψηλότερη ζήτηση με σημαντική διαφορά από τους υπολοίπους και ακολουθούν ο Ιούνιος και ο Σεπτέμβριος.
Η χαμηλή κατά κεφαλήν ημερήσια δαπάνη δείχνει ότι δεν σημειώθηκε σημαντική πρόοδος προς τον «επιλεκτικό» τουρισμό, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί αποτρεπτικά για την ανάληψη επενδύσεων ποιοτικής αναβάθμισης των προσφερομένων υπηρεσιών.
Η χαμηλή ποιοτική στάθμη της δημόσιας υποδομής των μεταφορών και άλλων κρίσιμων κατηγοριών, όπως των υπηρεσιών υγείας, καθαριότητας κλπ., οι αδυναμίες του χωροταξικού σχεδιασμού ως προς την οριοθέτηση χρήσεων γης και ο χαμηλός βαθμός εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού του τομέα, συνιστούν ισχυρά εμπόδια στην απεμπλοκή του τουρισμού από τις παραπάνω καταστάσεις (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου,2003).
Προβλήματα παρουσιάζονται σε ότι αφορά το κυκλοφοριακό και την ηχορύπανση, αλλά και την αλλαγή/υποβάθμιση του τοπίου από την εντατική δόμηση. Δεν καταγράφηκαν προσπάθειες για τη μείωση κατανάλωσης νερού και ενέργειας, ανακύκλωσης απορριμμάτων και γενικότερα βελτίωσης περιβαλλοντικής επίδοσης φορέων και επιχειρήσεων, γεγονός που έχει ως συνέπεια την ενίσχυση των πιέσεων προς τους εξαιρετικά περιορισμένους φυσικούς πόρους του νησιού. Η υψηλή εποχικότητα του τουρισμού στη Σύρο υπογραμμίζει το μονοδιάστατο του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει το νησί. Επιπρόσθετα, είναι έντονη η ανάγκη για επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο που να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της αγοράς και στον ολοένα αυξανόμενο ανταγωνισμό.
"Προβλήματα παρουσιάζονται σε ότι αφορά το κυκλοφοριακό και την ηχορύπανση, αλλά και την αλλαγή/υποβάθμιση του τοπίου από την εντατική δόμηση. Δεν καταγράφηκαν προσπάθειες για τη μείωση κατανάλωσης νερού και ενέργειας, ανακύκλωσης απορριμμάτων και γενικότερα βελτίωσης περιβαλλοντικής επίδοσης φορέων και επιχειρήσεων, γεγονός που έχει ως συνέπεια την ενίσχυση των πιέσεων προς τους εξαιρετικά περιορισμένους φυσικούς πόρους του νησιού."
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσα χρόνια έχεις να έρθεις στο νησί? Ανακύκλωση σε ευρωπαϊκά επίπεδα, αλλαγές στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν εφαρμοστεί και η Πολεοδομία έχει μπλοκάρει τα πάντα με αποτέλεσμα να μη χτίζεται τίποτα (μετά το σκάνδαλο)..