Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

ΤΕΔΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Όχι στην ίδρυση Εφετείου στη Μυτιλήνη


Επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κο Χαράλαμπο Καστανίδη, έστειλε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κυκλάδων και Δήμαρχος Ερμούπολης κ. Δεκαβάλλας Ιωάννης, στην οποία αναφέρει τα εξής:


«Κατά τα τελευταία χρόνια είχε ξεκινήσει μια προσπάθεια για τη δημιουργία νέου Εφετείου στο Βόρειο Αιγαίο με έδρα τη Μυτιλήνη, πράγμα που πρακτικά σημαίνει τη διάσπαση του ιστορικού Εφετείου Αιγαίου, το οποίο λειτουργεί από το έτος 1914 με έδρα τη Σύρο.

Εμείς από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης, των φορέων της Σύρου και των Κυκλάδων είχαμε επισημάνει, ότι η ίδρυση ενός ακόμη Εφετείου στο Αιγαίο δεν είναι απαραίτητη, γιατί πρώτον εξυπηρετούνται ολοκληρωτικά τα νησιά του Βορείου Αιγαίου από τις μεταβατικές έδρες που έχουν συσταθεί και λειτουργούν για τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, (μάλιστα τον τελευταίο χρόνο λειτουργεί το μεταβατικό της Μυτιλήνης και σε 5μελή σύνθεση). Δεύτερον γιατί η πολυδιάσπαση της Δικαιοσύνης δεν τη βοηθάει προκειμένου να λειτουργήσει με αποτελεσματικό τρόπο και τρίτον εν όψει της δεινής οικονομικής κατάστασης, στην οποία βρίσκεται η εθνική μας οικονομία δεν ενδείκνυται να επωμιστεί ένα ακόμη σημαντικό λειτουργικό κόστος.

Παρόλα αυτά η απόφασή σας να ιδρύσετε Εφετείο στο Βόρειο Αιγαίο συνεχίστηκε.

Με δυσάρεστα συναισθήματα όμως πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι τέθηκε ερώτημα από την πλευρά σας προς την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για τη δυνατότητα ή μη μετάθεσης υπηρετούντων στο Εφετείο Αιγαίου, με έδρα τη Σύρο, για το νέο Εφετείο που δημιουργείται στη Μυτιλήνη.

Κάτι τέτοιο, όπως αντιλαμβάνεστε κάνει ιδιαίτερα ανήσυχους και βρίσκει πλήρως αντίθετους, όχι μόνο τους υπηρετούντες στο Εφετείο Αιγαίου υπαλλήλους, οι οποίοι στο σύνολό τους είναι Συριανοί και οικογενειάρχες, αλλά και σύσσωμη την Συριανή κοινωνία και την κοινωνία των Κυκλάδων, που διαπιστώνει αυτό που φοβόμαστε από την αρχή, δηλαδή την αποδυνάμωση του ιστορικού Εφετείου Αιγαίου, μέσω της διάσπασης του και της δημιουργίας νέου Εφετείου στη Μυτιλήνη.

Παράλληλα τα λειτουργικά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει το Εφετείο μας θα είναι τεράστια, αφού ήδη υπάρχουν πλείστα προβλήματα σε όλες τις δικαστικές υπηρεσίες εξαιτίας της ελλιπούς στελέχωσης από πλευράς υπαλλήλων όλων των αντίστοιχων υπηρεσιών.

Για όλους αυτούς τους λόγους, παρακαλούμε θερμά Κύριε Υπουργέ, να επανεξετάσετε τόσο την απόφασή σας να δημιουργήσετε Εφετείο Βορείου Αιγαίου, όσο και την απόφαση να μετακινήσετε – μεταθέσετε δικαστικούς υπαλλήλους από τη Σύρο προς τη Μυτιλήνη.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.