Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Α ΕΛΜΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Για τη διακοπή λειτουργίας της Παιδικής Βιβλιοθήκης Ερμούπολης

Από τις αρχές Μαρτίου έχει ανασταλεί η λειτουργία της παιδικής βιβλιοθήκης στην Ερμούπολη. Ο οργανισμός παιδικών και εφηβικών βιβλιοθηκών που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία των 28 βιβλιοθηκών αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, αφού στηρίζεται σε χορηγίες ιδιωτών και τις όποιες επιχορηγήσεις του Υπουργείου Παιδείας, Δια βίου μάθησης και θρησκευμάτων με αποτέλεσμα, η μισθοδοσία των εργαζομένων να πραγματοποιείται καθυστερημένα και να μην ανανεώνεται το υλικό των βιβλιοθηκών.


Σημαντικός είναι ο εκπαιδευτικός ρόλος της παιδικής βιβλιοθήκης στην Ερμούπολη αφού:

• Εξυπηρετεί ανάγκες δανεισμού βιβλίων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

• Πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα σε δημοτικά σχολεία και συμβάλλει στην απόκτηση θετικής στάσης από τα παιδιά απέναντι στα βιβλία.

• Προσφέρει ευκαιρίες σε παιδιά που δεν έχουν τις οικονομικές και κοινωνικές δυνατότητες να έρχονται σε επαφή με τον κόσμο του βιβλίου και επιτελεί αντισταθμιστικό εκπαιδευτικό έργο.

Επίσης με το κλείσιμο της βιβλιοθήκης παραβιάζεται το άρθρο 17 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αφορά στη δυνατότητα για πρόσβαση των παιδιών στον κόσμο του βιβλίου.

Θεωρούμε ότι είναι πρόκληση σε μια συγκυρία που προβάλλεται το σύνθημα « Πρώτα ο μαθητής », οι βιβλιοθήκες να κλείνουν, με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό των παιδιών από τον κόσμο του βιβλίου και την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου των εκπαιδευτικών. Η αδιαφορία του Υπουργείου Παιδείας αποκαλύπτει ότι πίσω από το λαϊκισμό και τις επικοινωνιακές κορώνες κρύβεται η πολιτική των περικοπών και της υπονόμευσης κάθε κοινωνικού αγαθού. Ταυτόχρονα διαπιστώνεται ότι η είσοδος στην εκπαίδευση χορηγών, οδηγεί σε μαρασμό κάθε τομέα της εκπαίδευσης που δεν προσφέρει κέρδη στο κεφάλαιο αλλά επιτελεί αποκλειστικά κοινωνικό έργο.

Το ΔΣ της Α ΕΛΜΕ Κυκλάδων στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στις παιδικές και εφηβικές βιβλιοθήκες και απαιτούμε νομοθετική ρύθμιση για την ένταξη στο ΥΠΔΜΘ

1. των 28 ήδη σωστά οργανωμένων Παιδικών Βιβλιοθηκών

2. του Κέντρου Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου

3. των εργαζομένων στις Παιδικές Βιβλιοθήκες και στο Κ..Π. Ε. Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.