Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Διαβάζω, μηνιαία επιθεώρηση βιβλίου

                  
Ποια ήταν τα χαρακτηριστικά της λογοτεχνικής χρονιάς που πέρασε, ποιος ήταν ο Ρέιμοντ Κάρβερ, πώς κρίνονται οι απαντήσεις των παιδιών στη συζήτηση που δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο τεύχος; Αυτά είναι ορισμένα ερωτήματα των οποίων οι απαντήσεις βρίσκονται στο τεύχος Φεβρουαρίου του Διαβάζω.                          
Αφιέρωμα: Ρέιμοντ Κάρβερ                    
Ο Ρέιμοντ Κάρβερ υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς διηγηματογράφους (ο Αμερικανός Τσέχωφ σύμφωνα με χαρακτηρισμό της Sunday Times).                
Δημοσίευσε το πρώτο του διήγημα το 1961 και γνώρισε την καταξίωση χρονιά μετά, το 1983, όταν του απονεμήθηκε το βραβείο Μίλντρεντ και Χάρολντ Στράους από την Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Γραμμάτων, το οποίο του επέτρεψε να αφοσιωθεί απερίσπαστος στο γράψιμο.            
Η συλλογή διηγημάτων Καθεδρικός ναός του χάρισε την υποψηφιότητα για Πούλιτζερ. Επιμέλεια αφιερώματος: Μαρία Ξυλούρη. Γράφουν ακόμα: Λευτέρης Καλοσπύρος, Τάσος Γουδέλης.                
ΦΑΚΕΛΟΣ – Απολογισμός της ελληνικής πεζογραφίας 2010                           
H χρονιά που πέρασε ήταν μια καλή χρονιά για το βιβλίο.                     
Ο Γιώργος Ξενάριος αποτιμά τις λογοτεχνικές τάσεις και παρουσιάζει τα βιβλία που του προξένησαν εντύπωση, θετική ή αρνητική. Παράλληλα, δημοσιεύεται ο κατάλογος ευπώλητων βιβλίων όλης της χρονιάς και παρουσιάζονται ορισμένες σημαντικές τάσεις της αγοράς από τον Γιάννη Ν. Μπασκόζο.              
Για τα παιδιά                        
Η Μαρίζα Ντεκάστρο ξαναδιαβάζει τις απαντήσεις των παιδιών στη συζήτηση που δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο τεύχος και σχολιάζει τις απαντήσεις των μικρών.                   
Κριτικές παρουσιάσεις                         
Ο Αλέξης Ζήρας γράφει για τον Χριστόφορο Λιοντάκη (Στο τέρμα της πλάνης), ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης για τον Θανάση Βαλτινό (Ο τελευταίος Βαρλάμης), ο Χρίστος Παπαγεωργίου για τη Μαρία Στασινοπούλου (Κυρία, με θυμάστε;), η Δήμητρα Καραμολέγκου για τον Γιάννη Ευσταθιάδη (Καθρέφτης), η Αλεξάνδρα Σαμοθράκη για τον Μάκη Πανώριο (Η σιωπή στο τέλος του δρόμου), κ.ά.          
Βιβλιοθήκες                    
Το βιβλιοπωλείο «Περίπλους» στις Βρυξέλλες λειτουργεί από τη δεκαετία του 1980, τότε που τα καραβάνια των Ελλήνων ταξίδευαν προς τις χώρες της ΕΟΚ προκειμένου να βρουν δουλειά.              
Η Ελληνίδα ιδιοκτήτριά του μας ξεναγεί σε έναν ιδιαίτερο χώρο όπου εκτός από βιβλία –η σύγχρονη ελληνική εκδοτική παραγωγή εκπροσωπείται σε όλες τις κατηγορίες– διατίθενται χειροποίητα κομψοτεχνήματα.            
Κι αυτό γιατί μια βιτρίνα με κοσμήματα είναι πιο ελκυστική από μια βιτρίνα με εξώφυλλα βιβλίων…             
Στο τεύχος ακόμα θα βρείτε όλες τις μόνιμες στήλες: σχόλια, από μήνα σε μήνα, courier, θερμιδωριανά οξύτονα, ζενερίκ, ως αναγνώστης, για τα παιδιά, χωρίς προϋπηρεσία, comics, ο περιοδεύων, κριτικογραφία, ευπώλητα, βιβλιοπαρουσιάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.