Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Α΄ ΕΛΜΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ & ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΣΥΡΟΥ ΤΗΝΟΥ ΜΥΚΟΝΟΥ Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 10 Φλεβάρη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου


Η επίθεση στον εργαζόμενο και στα ασθενέστερα λαϊκά στρώματα από τη μαύρη συμμαχία κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και μεγαλύτερη σφοδρότητα.

Στα πλαίσια του μνημονίου 3, η κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτικές που σαρώνουν τα δικαιώματα  και τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος, ενώ ταυτόχρονα διαλύεται το κοινωνικό κράτος που είχε κτιστεί με τους αγώνες των εργαζομένων.

Και στην παιδεία ανάλογες είναι οι πολιτικές που εφαρμόζονται. Μείωση των δαπανών για την παιδεία με αποτέλεσμα πολλά σχολεία να αντιμετωπίζουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, γενίκευση ελαστικών μορφών εργασίας ( ωρομίσθιοι, ΑΜΩ, αναπληρωτές ΕΣΠΑ), κατάργηση ενισχυτικής διδασκαλίας, κατάργηση αθλητικών σχολείων, ελάχιστες προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Ταυτόχρονα η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προωθεί συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα, επικαλούμενη «παιδαγωγικούς λόγους». Η υποκρισία περισσεύει, αφού βασικός στόχος είναι η δημιουργία τμημάτων 27 μαθητών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 33 μαθητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας καθώς και η μεταφορά της χρηματοδότησης της στους δήμους και τελικά στους δημότες.

Είναι η πολιτική της δημιουργίας του «νέου σχολείου» που δεν είναι άλλο από το φτηνό και ευέλικτο σχολείο της αγοράς. Δηλαδή, το σχολείο των δωρεών και των χορηγιών, το σχολείο των διαφοροποιημένων προγραμμάτων, με άλλα λόγια το κατηγοριοποιημένο σχολείο των ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών.

Αυτό το σχολείο δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών του ελληνικού λαού. Αντίθετα αποτελεί μία ιστορική και εκπαιδευτική οπισθοδρόμηση κλίμακας εξαιτίας της οποίας θα προκύψουν εκατοντάδες χιλιάδες φουρνιές ημιμαθών ή αμαθών νέων ανθρώπων.

Ο αγώνας και η αγωνία μας είναι για την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, για τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο σύνολο των μαθητών μας. Είναι ένας αγώνας που αφορά όλο την κοινωνία. Σας καλούμε να αγωνιστούμε όλοι μαζί για:

·         Καμία κατάργηση – συγχώνευση σχολικής μονάδας.
·         Καθιέρωση ορίου 20 μαθητών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 25 μαθητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
·         Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.
·         Κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου 3848.
·         Ενιαίο υποχρεωτικό 12χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο, που ενισχύει την κριτική σκέψη και τη συλλογική δράση.

Εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, εργαζόμενοι,
Όλοι μαζί στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο
την Πέμπτη 10 Φλεβάρη στις 12.30
στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.