Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ Το αγόρι με τη ριγέ πιτζάμα

Συνεχίζει τις προβολές της η κιν/κή λέσχη της Βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου Αιγαίου.Την επόμενη Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011 ο Κωνσταντίνος Πολυμέρης πρότεινε και θα παρουσιάσει την ταινία  του 2008 "ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΕ ΤΗ ΡΙΓΕ ΠΙΤΖΑΜΑ " του Mark Herman. Η ταινία δεν έχει παιχτεί στους κινηματόγραφους.
Παίζουν οι ηθοποιοί Asa Butterfield, David Thewlis and Rupert Friend
Η Vera Farmiga κέρδισε βραβείο καλύτερης ηθοποιού από το British Independent Film Award, και ο σκηνοθέτης το βραβείο Audience Choice Award.

Η εκδήλωση αρχίζει στις 8.00 το βράδυ. Θα ακολουθήσει τσάι και συζήτηση.

Ο τίτλος είναι παραπλανητικός. Δεν πρόκειται για την ιστορία ενός αγοριού πριν τον ύπνο, στο ασφαλές και ειρηνικό περιβάλλον του σπιτιού. Είναι μια ιστορία για το Ολοκαύτωμα,  Ο Μπρούνο, ένα αγόρι εννιά χρονών, είναι γιος ενός Ναζί. Ο Πατέρας του  είναι ένας αυστηρός και προσηλωμένος στο καθήκον και τη φασιστική ιδεολογία διοικητής. Το πενταώροφο σπίτι της οικογένειας στο Βερολίνο στεγάζει την οικογενειακή ευτυχία. Πρωταγωνιστές ο Μπρούνο και η μεγαλύτερη αδερφή του η Γκρέτελ, η Μητέρα και ο Πατέρας που επιβάλλουν μια αυστηρή πειθαρχία, για το καλό όλων και της πατρίδας, η Μαρία, η υπηρέτρια, και το υπόλοιπο υπηρετικό προσωπικό.

Μια μέρα του 1943 η γαλήνη διαταράσσεται όταν  αναγκάζονται να μετακομίσουν στο Άουσβιτς. Το σπίτι τους είναι δίπλα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Από το παράθυρο του δωματίου του ο Μπρούνο βλέπει το συρματόπλεγμα. Δεν ξέρει όμως περί τίνος πρόκειται. Η κοινωνική και εξερευνητική του φύση καταπιέζεται στο νέο περιβάλλον. Έχει χάσει τους κολλητούς του φίλους, το τεράστιο σπίτι που έδινε πλήθος ευκαιρίες εξερεύνησης, το χαρούμενο πανηγύρι του Βερολίνου. Στην απέραντη μοναξιά αυτού του τόπου ο Μπρούνο βρίσκει διέξοδο στις εξερευνήσεις έξω από το νέο σπίτι του οι οποίες τον οδηγούν σε ένα σημείο του στρατοπέδου όπου η επιτήρηση είναι χαλαρή. Εκεί συναντά έναν κρατούμενο, ένα Εβραιόπουλο που έχει γεννηθεί, κατά σύμπτωση, την ίδια ακριβώς μέρα με τον Μπρούνο. Μια δυνατή και κρυφή  φιλία αναπτύσσεται ανάμεσα στα δυο αγόρια, με το συρματόπλεγμα πάντα ανάμεσά τους. Να όμως που σε αυτό το σημείο το συρματόπλεγμα είναι λίγο χαλαρά στερεωμένο στη γη. Μια μικρή τρύπα αφήνει το παιδικό χεράκι να περάσει για να δώσει μια φέτα ψωμί και λίγο τυρί στον φίλο. Αφήνει χώρο για να κρατήσει για λίγο ο ένας το χέρι του άλλου. Για να περάσει, στο τέλος, ο Μπρούνο στην άλλη πλευρά, να γνωρίσει τον κόσμο του φίλου του, τον κόσμο με τις ριγέ πιτζάμες.

Από την κριτική της Ελένης Σβορώνου για το ομώνυμο βιβλίο εκδ. Κέδρος http://www.diavasame.gr/book.cfm?itemID=216

2 σχόλια:

  1. Υπέροχο!!Πολύ συγκινιτικο!!Ο άνδρας μου, εγώ και η 12χρονη κορη μου κλεγαμε με τις ώρες!Μην φοβάστε θα κάνω καλή διάδοση!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγατικα απιστευτο βιβλιο ! Μολις το τελειωσα ! Η αληθεια ειναι οτι δεν εχω δει την ταινια αλλα θα ηθελα παρα πολυ ! Ελπιζω τετοια καλα βιβλια να γινουν γνωστα και σε μεγαλυτερο κοινο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.