Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Ν.ΑΙΓΑΙΟΥ Όχι στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας-παραγωγής ενέργειας

Κατά την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο στις 17 Φεβρουαρίου 2011οι παρεμβάσεις του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου Β. Σιγάλα  εστιάστηκαν στα εξής :
Α. Για το τρίτο θέμα, που αφορούσε στην έγκριση της διακήρυξης για την «καθαριότητα των περιφερειακών ενοτήτων Ρόδου, Κω, Καλύμνου , Καρπάθου για το οικονομικό έτος 2011», ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου Β. Σιγάλας καταψήφισε την απροκάλυπτη μεθόδευση παράδοσης σε ιδιώτες της καθαριότητας, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής :  Η Λαϊκή Συσπείρωση έγκαιρα είχε προειδοποιήσει τον Λαό και τους εργαζόμενους στο Νότιο Αιγαίο ότι από τους βασικούς στόχους του «Καλλικράτη» είναι το να καταστούν ελκυστικότερες για το κεφάλαιο οι δραστηριότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Πριν «αλέκτωρ λαλήσαι» οι εκλεκτοί τοπικοί αιρετοί  του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνουν με τον χειρότερο τρόπο τις προειδοποιήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, παραδίδοντας την καθαριότητα σε ιδιώτες και μάλιστα σε ελκυστικό πακέτο που αφορά σε τέσσερα νησιά.   Αποδείχνεται έτσι ξεκάθαρα ότι ο «Καλλικράτης» έρχεται για να υλοποιήσει σε τοπικό επίπεδο την πολιτική  της κυβέρνησης, της  Ε.Ε. και  του Δ.Ν.Τ.,  σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων, που καλούνται να χρυσοπληρώσουν, είτε έμμεσα, με τέλη και φόρους,  είτε άμεσα την «επιχειρηματικότητα» που προσκυνούν τα κόμματα του ευρω- μονόδρομου και της «ελεύθερης αγοράς». Τα επιχειρήματα από την πλειοψηφία  περί  εξοικονόμησης πόρων ακούγονται ως κακόγουστο ανέκδοτο, ειδικά σήμερα όπου μετά από 20 χρόνια που οι κυβερνήσεις του δικομματισμού ξεπουλάνε στους ιδιώτες την δημόσια περιουσία, δήθεν για «εξοικονόμηση πόρων» και «μείωση των ελλειμμάτων»  τα αποτελέσματα είναι γνωστά : κακές υπηρεσίες και άγριο χαράτσωμα του Λαού  από την μια , εκτόξευση των ελλειμμάτων από την άλλη…
Αποτελεί πρόκληση να μιλά  περί εξοικονόμησης πόρων η παράταξη της πλειοψηφίας και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου που παραγγέλνουν ιστοσελίδες με προϋπολογισμούς πολλαπλάσιους αυτών που επικρατούν στην αγορά, με τις αστείες δικαιολογίες του τύπου «να μην χαθούν πόροι από τα νησιά μας» - αρκεί να τονώσουν την «επιχειρηματικότητα» με δημόσιο χρήμα .
Η συγκεκριμένη διακήρυξη για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση  αν αναλογιστεί κανείς ότι την ώρα που οι τοπικοί εκπρόσωποι της κυβέρνησης μοιράζουν πακέτα στην «ιδιωτική πρωτοβουλία» , ο εκλεκτός της κυβέρνησης Δήμαρχος Ρόδου προχωρά σε απολύσεις εργαζομένων.  
Με δεδομένο ότι αντίστοιχοι  σχεδιασμοί παραχώρησης στους ιδιώτες προωθούνται για όλες τις αρμοδιότητες που δίνονται στην τοπική διοίκηση είτε αφορά στους δήμους είτε στις περιφέρειες ( υγεία, παιδεία , πρόνοια, υποδομές,  πολιτισμός )  η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου καλεί τους νησιώτες και ειδικά τα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν την πάλη τους για την ανατροπή τόσο των σχεδιασμών αυτών όσο και της πολιτικής πάνω στην οποία «πατάνε».

Β. Για τα θέματα έξι και επτά, που αφορούσαν στην έγκριση Μελετών Περιβαλλοντικών Όρων, Ιδιωτικών σταθμών παραγωγής ρεύματος από φωτοβολταϊκά συστήματα, ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου Β. Σιγάλας  ψήφισε αρνητικά καταγγέλλοντας   την πολιτικής της παράδοσης της ενέργειας σε ιδιώτες και μάλιστα με προκλητικές επιδοτήσεις.
Στο ζήτημα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ( Α.Π.Ε.) η κυβέρνηση αλλά και όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων του ευρω  - μονόδρομου, με ιδιαίτερη ευθύνη των εμφανιζόμενων ως οικολογικά «ευαίσθητων» οικολογούντων και λοιπών «προοδευτικών αριστερών» κ.λ.π., έχουν αναλάβει εργολαβικά τον ρόλο του πλασιέ των επιχειρηματικών ομίλων που εισπράττουν προκλητικές επιδοτήσεις στα πλαίσια της «πράσινης ανάπτυξης». Αποκρύπτουν από τα λαϊκά στρώματα, που δίκαια ενδιαφέρονται  για την προστασία του περιβάλλοντος,   ότι το κεφάλαιο δεν μπορεί να προστατεύσει το περιβάλλον αφού στοχεύει αποκλειστικά στο κέρδος και ότι η «πράσινη ανάπτυξη» που διατυμπανίζουν είναι κατάμαυρη.
Στο τοπικά επίπεδο  οι εκπρόσωποι των κομμάτων του ευρω – μονόδρομου προβάλλουν δήθεν ρεαλιστικά επιχειρήματα για τις μικρές επενδύσεις σε    Α.Π.Ε. που αλλιώς δεν θα γίνονταν, αποκρύπτοντας ότι οι επενδύσεις αυτές μικρής κλίμακας που  συχνά υλοποιούνται από ντόπιους επιχειρηματίες, λειτουργούν ως προλείανση του εδάφους για την αποδοχή από τους νησιώτες της ιδιωτικοποίησης της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Αποκρύπτουν επίσης ότι μετά την διασύνδεση των νησιών στο εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας  ( ή στο σύστημα της γειτονικής Τουρκίας ) οι επενδύσεις αυτές θα απορροφηθούν  ως «ορεκτικά» από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που ληστεύουν ήδη τα λαϊκά στρώματα μέσω των πριμοδοτήσεων στην τιμή του ρεύματος που πουλούν στην ΔΕΗ που με την σειρά της φορτώνει  στα νοικοκυριά. Ειδικά για τα νησιά που το σημαντικό κόστος της διασύνδεσης θα φορτωθεί και πάλι στα γνωστά υποζύγια, οι εργαζόμενοι και τα  λαϊκά στρώματα θα πρέπει να θέσουν σε πρώτη προτεραιότητα τον αγώνα για φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα και  αποκλειστικά Δημόσιο Φορέα Παραγωγής και Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Μόνο ένας τέτοιος Φορέας ενταγμένος στα πλαίσια της Λαϊκής Οικονομίας μπορεί πραγματικά να αναπτύξει σταθμούς παραγωγής με σχεδιασμό που θα απαντά στις κοινωνικές ανάγκες και  θα σέβεται το περιβάλλον.  

1 σχόλιο:

  1. Γιατι ρε πατριωτες, ο εργατης του δημου οταν μαζευει σκουπιδια τους μιλαει γλυκα, ενω ο εργολαβος ειναι βαρβαρος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.