Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΣΥΡΟΥ : Αλαλούμ με τις μετακινήσεις εργαζομένων στο δήμο Σύρου

 Η πρόεδρος του σωματείου
εργαζομένων κ.Α.Λυγνού
" Στο πλαίσιο της δημοσιότητας που δόθηκε από εσάς με αφορμή το έγγραφό μας θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε τα εξής: Το Δ.Σ. των εργαζομένων αναγκάστηκε να καταγγείλει τα όσα τον τελευταίο καιρό συμβαίνουν έπειτα από τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις προς όλους για κοινή λογική στο συντονισμό και προτάσεις για συμμετοχή στις ομάδες εργασίας οι οποίες δεν εισακούστηκαν ποτέ. Οι εργαζόμενοι στο Δήμο και κατανόηση έχουν για τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που συντελούνται στο χώρο της αυτοδιοίκησης και φιλότιμο. Άλλωστε κατά γενική ομολογία, αλλά και δικές σας συνεχείς δηλώσεις, η μέχρι τώρα πορεία και των τριών δήμων της Σύρου ενισχύουν τα παραπάνω. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο αγκάθι και αυτό είναι η ανασφάλεια που αισθανόμαστε όλοι και η έλλειψη έμπνευσης διότι και αντιλαμβανόμαστε και ζούμε καθημερινά την παντελή απουσία οργάνωσης. Για παράδειγμα κύριε Δήμαρχε ποιος είναι υπεύθυνος, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, οι ομάδες εργασίας, το συντονιστικό όργανο για τις μετακινήσεις προσωπικού, για τις τοποθετήσεις του, για το πλάνο που θα ακολουθηθεί μέχρι την δημιουργία του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας;
Γνωρίζετε ότι για παράδειγμα, υπάλληλος ο οποίος εργαζόταν στον τέως Δήμο Ποσειδωνίας ενημερώθηκε το προηγούμενο βράδυ να παρουσιαστεί την άλλη μέρα στη νέα του θέση στον τέως Δήμο Ερμούπολης; Γνωρίζετε ότι αφού μετέφερε το γραφείο του και τον υπολογιστή του στη νέα του θέση, αφού εκπαιδεύτηκε στο νέο του αντικείμενο, μετά από μία εβδομάδα ενημερώνεται πάλι ότι τώρα μετακινείται στον τέως Δήμο Άνω Σύρου; Αναρωτιόμαστε αν αυτό ήταν βάσει σχεδιασμού ή φταίνε οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές. Σίγουρα πάντως δεν δείχνει κανένα σεβασμό προς τον υπάλληλο ή στοιχειώδη προγραμματισμό, αλλά επίσης μπαίνουμε στο πειρασμό να σκεφτούμε πως οι άμεσοι συνεργάτες σας, σας αποκρύπτουν ένα μεγάλο μέρος των προβλημάτων, θέλοντας πιθανόν να καλύψουν την δική τους ανεπάρκεια και ετοιμότητα σε αυτές τις περίφημες μεγάλες και συγκλονιστικές αλλαγές. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή ήσασταν απόλυτα ενημερωμένος για την πραγματική κατάσταση, σίγουρα δεν θα δηλώνατε τα όσα δηλώσατε στην κοπή της πίτας του δήμου.
Δυστυχώς, παρόμοιες με τις παραπάνω περιπτώσεις συναδέλφων που άλλαξαν μέσα σε δέκα μέρες τουλάχιστον δύο φορές αντικείμενο και θέση είναι πάρα πολλές και μπορούμε να σας παραθέσουμε στοιχεία και ονόματα ανά πάσα στιγμή. Ίσως λοιπόν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, υπεύθυνος προσωπικού και από ότι είπατε υπεύθυνος για τις μετακινήσεις υπαλλήλων μπορεί να μας ενημερώσει στο πλαίσιο ποιου σχεδιασμού και συνεργασίας ετοίμαζε να μετακινήσει ολόκληρο τμήμα μιας υπηρεσίας σε άλλο κτίριο και σε άλλο δημοτικό διαμέρισμα χωρίς να ενημερώσει τον διευθυντή της με την δικαιολογία πως είμαστε αιρετοί και ό, τι θέλουμε κάνουμε, εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις. Κάτι που σαφέστατα και δηλώνει άγνοια για την συνολική λειτουργία του δήμου και φανερώνει απίστευτη αλαζονεία και επίσης απουσία διάθεσης διαλόγου, πέρα από τις δηλώσεις είτε στον τύπο είτε προς εμάς.
Δεν είναι δυνατόν σε όλες τις συναντήσεις οι συνάδελφοι από το Γραφείο Προγραμματισμού να προσπαθούν να πείσουν για την ανάγκη των ελάχιστων μετακινήσεων και στις 3 Ιανουαρίου να υπάρχουν υπάλληλοι που σέρνουν γραφεία στο διάδρομο. Να αναρωτιόμαστε πως όλοι οι συνάδελφοι θα μπορέσουν να συντονιστούν, γιατί είμαστε πάρα πολλοί και ξαφνικά στις 3/1/11 να έχουν κυριολεκτικά αδειάσει τα γραφεία των παλαιών δήμων κυρίως της Άνω Σύρου και της Ποσειδωνίας, χωρίς να ξέρουμε που έχουν μετακινηθεί όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι, ενώ γραφεία με όγκο δουλειάς, όπως το Ληξιαρχείο και τα Δημοτολόγια με 20.500 περίπου οικογενειακές μερίδες, η οικονομική υπηρεσία με πολλές παραπάνω αρμοδιότητες, λειτουργούν με το ίδιο προσωπικό μετά την συνένωση. Και αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα απουσίας σχεδιασμού.
Αυτά τα πράγματα που συμβαίνουν είναι τραγελαφικά και για την αγανάκτησή μας δεν φταίει η έλλειψη κατανόησης αλλά ότι η κατανόηση μας εξαντλείται και κυρίως εξαντλείται από την απαξίωση που δείχνετε και εσείς και οι συνάδελφοί σας στα όσα προσπαθούμε να σας πούμε.
Κύριε Δήμαρχε, δεν είμαστε κατά των μετακινήσεων υπαλλήλων όταν όμως αυτές ακολουθούν έναν σχεδιασμό με γνώμονα τη λειτουργικότητα των υπηρεσιών και το σεβασμό στην καθημερινότητα των συναδέλφων. Ενόψει του νέου οργανισμού, θέλουμε να προτείνουμε, προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιου είδους φαινόμενα, να συγκροτηθεί ένα συντονιστικό όργανο που θα λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις που αφορούν μετακινήσεις και οργάνωση του Δήμου. Αυτό το όργανο προτείνουμε να αποτελείται από τους αρμόδιους αντιδημάρχους, τους διευθυντές των υπηρεσιών, το γραφείο προγραμματισμού και εκπρόσωπο του σωματείου. Εμείς, όπως πολύ καλά ξέρετε, είμαστε πάντα εδώ με διάθεση να ασχοληθούμε με τα μεγάλα θέματα και με προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία του Δήμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.