Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Οι παρεμβάσεις των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης στην 2η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου

Κατά την 2η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου ( Π.Σ.)  που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011 στην Ερμούπολη της Σύρου οι παρεμβάσεις των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης εστιάστηκαν στα εξής :
Α. Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης  Λίλα  Καφαντάρη παίρνοντας τον λόγο ζήτησε να τεθεί εκτός ημερήσιας   διάταξης το θέμα των καταστροφών από τις πλημμύρες στα νησιά Ρόδο, Κω και Άνδρο. Παρότι το αίτημα έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία , έγινε φανερό από την απαξιωτική στάση της πλειοψηφίας των συμβούλων κατά την εισήγηση επί του θέματος από τον  σύμβουλο της Συσπείρωσης Γ. Περδικάρη, ότι το θέμα δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες της πλειοψηφίας.  
Β. Η Λαϊκή Συσπείρωση κατήγγειλε από το βήμα του Περιφερειακού Συμβουλίου την επιχειρούμενη από την πλειοψηφία εκχώρηση της ουσιαστικότερης αρμοδιότητας ενός εκλεγμένου πολιτικού οργάνου όπως το Π.Σ., δηλαδή του στρατηγικού σχεδιασμού  σε τρίτους.   Η πλειοψηφία κατέθεσε προς έγκριση την ανάθεση μελέτης για την εκπόνηση «Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης του Ν. Κυκλάδων 2011 - 2020» στο «Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης» που λειτουργεί στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης  Λίλα  Καφαντάρη στην παρέμβασή της τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να επιχειρείται από τη πλειοψηφία η απαξίωση  του πολιτικού ρόλου του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά τέτοιο τρόπο. Ο στρατηγικός σχεδιασμός είναι αρμοδιότητα των εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού και όχι ένα τεχνοκρατικό θέμα ρουτίνας. Κανένας επιστημονικός φορέας δεν έχει εξουσιοδοτηθεί  να χαράξει πολιτική, εκτός αν θεωρηθεί ότι η πολιτική είναι δεδομένη και τα εκλεγμένα όργανα απλά επικυρώνουν εκ των υστέρων.  Εκτεθειμένος παρέμεινε ο κ. Περιφερειάρχης ως εισηγητής του θέματος αφού ως εισήγηση παρουσίασε την πρόταση του υποψήφιου (;) αναδόχου (!!!).
Οι αιτιάσεις της πλειοψηφίας ότι η δήθεν η Λαϊκή Συσπείρωση δεν επιθυμεί την ανάπτυξη των Κυκλάδων,  μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν , ενώ όπως τόνισε η   Λίλα  Καφαντάρη, κανείς δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το κύρος ενός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, ειδικά όταν η συγκεκριμένη μελέτη – σχεδιασμός για το άμεσο μέλλον των Κυκλάδων, ανατίθεται ουσιαστικά σε μία επιχείρηση που λειτουργεί, νόμιμα, στο χώρο του Παντείου, το οποίο στα πλαίσια του σχεδίου προγραμματικής σύμβασης του μοιράστηκε στους συμβούλους, αναλαμβάνει την επίβλεψη ( δηλαδή Γιάννης κερνάει …). Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης  Λίλα  Καφαντάρη τόνισε επιπλέον, ότι η πλήρης απουσία οποιασδήποτε αναφοράς, στην εισήγηση του κ. Περιφερειάρχη για την  συμμετοχή των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας, ( Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Δ/νση Ανάπτυξης) δείχνει και το πώς αντιλαμβάνεται η σημερινή πλειοψηφία  τον ρόλο των δημοσίων υπηρεσιών. Η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε την ματαίωση της συζήτησης του θέματος  και την έναρξη διαδικασιών διαμόρφωσης στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης για τα νησιά από το Π.Σ. με την συμμετοχή των αρμοδίων υπηρεσιών, επιστημονικών φορέων,  εκπροσώπων φορέων εργαζομένων και, όπου είναι αυτό απαραίτητο, με την συνδρομή  πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Όπως επισήμανε η Λίλα Καφαντάρη, η Λαϊκή Συσπείρωση, σε αντίθεση με τις πολιτικές δυνάμεις του ευρω- μονόδρομου  και της αποθέωσης της επιχειρηματικότητας – ανταγωνιστικότητας, αντιλαμβάνεται ως ανάπτυξη οτιδήποτε συμβάλλει στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου του λαού και την ικανοποίηση των σύγχρονων δικαιωμάτων των λαϊκών στρωμάτων, στην εργασία , την μόρφωση , την υγεία ,την πρόνοια, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό . 
Γ. Για το θέμα του προγραμματισμού των προσλήψεων, ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γ. Περδικάρης,  τόνισε μεταξύ άλλων την αδυναμία της εισήγησης να τεκμηριώσει τον  απαιτούμενο αριθμό προσωπικού στην βάση των πραγματικών αναγκών. Επεσήμανε δε, ότι προκαλεί πολλά ερωτηματικά π.χ. το πώς προκύπτει ο αριθμός των 1048 στελεχών, όταν οι προϋπάρχουσες νομαρχίες Δωδεκανήσου και Κυκλάδες είχαν οργανισμούς  με υπερδιπλάσιες οργανικές θέσεις. Η μείωση του απαιτούμενου προσωπικού στο λιγότερο από το μισό  δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από την απόδοση στους δήμους των αρμοδιοτήτων πολεοδομίας και πρόνοιας καθώς η Περιφέρεια επιφορτίστηκε  με επιπλέον αρμοδιότητες ελέω «Καλλικράτη». Απλά  αποκαλύπτονται οι πειθήνιοι  εφαρμοστές της κυβερνητικής πολιτικής για την μείωση των δημοσίων υπηρεσιών υπέρ της δράσης  (κερδοφορίας) των ιδιωτών.  Ενδεικτικό των προθέσεων της πλειοψηφίας  είναι ότι αντί να επιδιώκει την άμεση κάλυψη των θέσεων που η ίδια θεωρεί αναγκαίες,  (περίπου 500) προγραμματίζει προσλήψεις λιγότερων από τους μισούς υπαλλήλους ( 200 ) και μάλιστα στην μεγάλη τους πλειοψηφία ( 3 προς 1), συμβασιούχων. Όπως τόνισε ο Γ.Περδικάρης  η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά την άμεση στελέχωση με το αναγκαίο στελεχικό δυναμικό  σε μόνιμες θέσεις εργασίας.
Δ. Στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτησης για τις καταστροφές από τις βροχοπτώσεις στα νησιά Ρόδο , Κω και Άνδρο, ο Γ. Περδικάρης έκανε αναφορά στην αναγκαιότητα άμεσης και πλήρους αποζημίωσης των πληγέντων, αλλά και στην αναγκαιότητα προληπτικής δράσης τόσο της πολιτείας όσο και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με την δημιουργία κατάλληλων αντιπλημμυρικών έργων και υποδομών. Τόνισε δε, ότι ενώ δαπανήθηκαν τεράστια ποσά όλα τα προηγούμενα χρόνια για έργα βιτρίνας, τα αντιπλημμυρικά έργα όπως και η αντισεισμική θωράκιση της χώρας παραμένουν σχεδόν ανύπαρκτα, καθώς δεν είναι ελκυστικά για τους κατασκευαστικούς ομίλους που λυμαίνονται τα δημόσια έργα.  
Ως άμεση απόδειξη των όσων κατέδειξε στην εισήγησή του ο Γ. Περδικάρης για τις προτεραιότητες της πλειοψηφίας, ήρθε το επόμενο εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα που έθεσε προς συζήτηση η πλειοψηφία, το οποίο αφορά στην υποβολή πρότασης από πλευράς Περιφέρειας Νοτ. Αιγαίου ύψους 750.000 για την «Δημιουργία Διαδικτυακής Πύλης για την βελτίωση και την  προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου». Δεν είναι τυχαίο ότι  πρόταση αυτή, η οποία εντάσσεται στις κατευθύνσεις  του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς ( ΕΣΠΑ) 2007 - 2013 που έχουν  προαποφασιστεί  από την Ευρ. Ένωση και τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ,  εισήλθε ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης (!). Το δε κόστος των 750.000 € δικαιολογήθηκε από την εισηγήτρια της πλειοψηφίας επειδή « απαιτεί ανάπτυξη πολύπλοκων διαδικτυακών εφαρμογών» (!!!) – δηλαδή μία εμπλουτισμένη ιστοσελίδα, ενώ δεν συνοδευόταν ούτε από υποψία μελέτης σκοπιμότητας ή έστω τεκμηριωμένη εισήγηση αρμόδιας υπηρεσίας … Η πλειοψηφία βέβαια δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο γιατί ένα έργο που αφορά επιχειρηματική δραστηριότητα επιχειρήσεων θα πρέπει να χρηματοδοτείται από το δημόσιο χρήμα και μάλιστα τόσο πλουσιοπάροχα σε εποχές σκληρής λιτότητας για τους εργαζόμενους. Προφανώς η σημερινή πλειοψηφία καταθέτει δείγματα γραφής  για το πώς αντιλαμβάνεται την «απορρόφηση» πόρων ….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.