Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Ακτοπλοϊκές: Στο «στόχαστρο» της εφορίας η απόδοση του επίναυλου

Στο «στόχαστρο» της εφορίας μπαίνει πλέον η απόδοση του επίναυλου από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες.
Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε, εγγράφως, όλες τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) ότι είναι στην αρμοδιότητα τους να ελέγχεται η ορθή απόδοση του επίναυλου, που σημειωτέον καταβάλλεται απ' όλους τους επιβάτες και τα οχήματα με την αγορά του εισιτηρίου για τη μεταφορά με οποιοδήποτε πλοίο.
Μέχρι τώρα, η απόδοση του επίναυλου, που καθιερώθηκε, με νόμο από το 2001, ως το μοναδικό έσοδο του κράτους για την παροχή επιδοτήσεων για την κάλυψη των λεγόμενων άγονων γραμμών, γινόταν με βάση στοιχείων των ίδιων των εταιρειών, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει δυνατότητα διασταύρωσης.
Όμως, πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους μετά από ερώτημα που τέθηκε από το υπουργείο Οικονομικών ήρθε να ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα και ο έλεγχος να περάσει στις Δ.Ο.Υ, αφού κρίθηκε ότι ο επίναυλος έχει χαρακτήρα φόρου και η απόδοσή του πρέπει να ελέγχεται από αυτές όπως και για τον Φ.Π.Α.
Να σημειωθεί ότι μέχρι τα τέλη του 2008 ο επίναυλος αποδιδόταν σε ειδικό λογαριασμό του πρώην υπουργείου Ναυτιλίας και ακολούθως με την κατάργηση όλων των ειδικών λογαριασμών άρχισε η απόδοση στο υπουργείο Οικονομικών για να διαπιστωθεί αργότερα ότι υπήρχε “κενό” στον ελεγκτικό μηχανισμό.
Κατά πληροφορίες, από στοιχεία των συναρμόδιων υπουργείων φαίνεται ότι το 2009 τα έσοδα από τον επίναυλο είχαν φτάσει στα 28 εκατομμύρια ευρώ ενώ μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 είχαν μειωθεί στα 17,5 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός, που από πλευράς εταιρειών αποδίδεται στη μείωση της επιβατικής κίνησης.
Όπως είναι γνωστό, στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων λειτουργεί ήδη επιτροπή υπό την υφυπουργό Ελπίδα Τσουρή, που εξετάζει όλο το πλέγμα λειτουργία των άγονων γραμμών, με έμφαση στην δημιουργία για πρώτη φορά ενός κοστολόγιου για κάθε μια από αυτές, για να γίνει μια εξορθολογικοποίηση των επιδοτήσεων, των οποίων το ύψος έχει προϋπολογιστεί για το 2011 στα 91 εκατομμύρια ευρώ.

ΠΗΓΗ:ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.