Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Παρέμβαση για τις καθυστερήσεις στις άδειες λειτουργίας καταστημάτων από το ΥΠΠΟ


                      


Την ακόλουθη επιστολή έστειλε ο κ.Γιάννης Δεκαβάλλας προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ.Γερουλάνο Παύλο και   στην Γενική Γραμματέα Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη  , σχετικά με τη   λειτουργία καταστημάτων στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης.
"Με την επιστολή αυτή θα προσπαθήσω να σας παρουσιάσω ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο πρόβλημα που απασχολεί το Δήμο μας και έχει σοβαρές συνέπειες στην τοπική ανάπτυξη και οικονομία του νησιού μας. Συγκεκριμένα, στην Ερμούπολη, ο Υπουργός Πολιτισμού με την από 19/6/2006 απόφασή του, έχει οριοθετήσει και θεσμοθετήσει έναν Ιστορικό Τόπο, όπως προβλέπεται άλλωστε από τον Αρχαιολογικό Νόμο. Ο Ιστορικός Τόπος της Ερμούπολης, εκτείνεται στο 50% περίπου του αστικού ιστού της πόλης και περιλαμβάνει την πλειοψηφία των καταστημάτων του νησιού μας. Με την κήρυξη αυτή, σε περίπτωση που κάποιο κατάστημα (εμπορικό ή μη), χρειαστεί να αλλάξει χρήση ή θέση, θα πρέπει να λάβει έγκριση από τον Υπουργό Πολιτισμού.
Στη συνέχεια το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων καθώς και ο Υπουργός Πολιτισμού με την 73209/1977/20-8-2007 απόφασή του, έχει εγκρίνει τους χάρτες χρήσεων γης για τον Ιστορικό Τόπο της Ερμούπολης, μαζί με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την πολεοδομική μελέτη της πόλης. Αν και η πολεοδομική μελέτη δεν θεσμοθετήθηκε (όχι από ευθύνη του δήμου μας), η έγκριση του ΚΣΝΜ και η Υπουργική Απόφαση δεν έχουν ανακληθεί και βάση αυτών των εγκεκριμένων χρήσεων γης, λειτουργούν σήμερα τα νέα καταστήματα της πόλης μας.
Ακόμη πιο έντονο πρόβλημα παρουσιάζεται στον οικισμό της Άνω Σύρου του Δήμου μας. Η απαίτηση έγκρισης λειτουργίας κάθε καταστήματος από το Υπουργείο Πολιτισμού, με ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες που φτάνουν μέχρι και τα… 2 χρόνια, έχει οδηγήσει σήμερα στην ερήμωση του οικισμού.

Η οικονομία του νησιού μας βασίζεται (ακόμη και ιστορικά) στην αγορά και στο εμπόριο και μία τέτοια αντιμετώπιση δημιουργεί τέλμα στην ανάπτυξη αλλά και σοβαρή κοινωνική αναταραχή καθώς θα πρέπει να ανακληθούν ακόμη και οι άδειες καταστημάτων που έχουν δοθεί από το 2006 και λειτουργούν κανονικά σήμερα.

Προτείνουμε, για όλες τις περιπτώσεις αλλαγής χρήσης ή ίδρυσης νέου καταστήματος τόσο στον Ιστορικό Τόπο της Ερμούπολης όσο και στην Άνω Σύρο, να δίνεται άμεσα η έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία σας, σε χρονικό διάστημα που να μην υπερβαίνει τις 20 ημέρες και χωρίς την έγκριση των Συμβουλίων (τοπικών ή κεντρικών), καθώς υπάρχει ειδικά για την Ερμούπολη και η εγκεκριμένη από το ΚΣΝΜ μελέτη με χάρτες χρήσεων γης.

Σε κάθε περίπτωση, επανερχόμαστε για άλλη μία φορά στο αίτημά μας, να ιδρυθεί το «Γραφείο Πόλης» Ερμούπολης και Άνω Σύρου, με τη συνδρομή και τη βοήθεια του δήμου μας, το οποίο θα εξετάζει όλα τα ζητήματα που αφορούν τον Ιστορικό Τόπο και το μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, στα πρότυπα των γραφείων πόλης στην Πλάκα, στα Χανιά, στη Ρόδο κ.α. Το «Γραφείο Πόλης» θα λειτουργεί επί τόπου στη Σύρο και είναι μία απαραίτητη υπηρεσία για ένα νησί που έχει ένα τόσο μεγάλο πολιτιστικό ενδιαφέρον, καθώς ουσιαστικά η μισή Ερμούπολη είναι ένας «ζωντανός» αρχαιολογικός χώρος και όλος ο οικισμός της Άνω Σύρου είναι ένα «ζωντανό» μεσαιωνικό κάστρο. Βοηθήστε μας όμως και εσείς, σε μία τόσο δύσκολη οικονομική περίοδο για τον τόπο μας, να τα διατηρήσουμε «ζωντανά». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.