Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Κινητοποιήσεις εργαζομένων Νεωρίου-Ελευσίνας


Στο «δρόμο» βρίσκονται για μία ακόμη φορά οι εργαζόμενοι από τα ναυπηγεία της Ελευσίνας και του Νεωρίου Σύρου καθώς παλεύουν ενάντια στο δυσοίωνο μέλλον του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα και στις αποφάσεις των αρμοδίων που οδήγησαν στο χείλος του γκρεμού τα δύο ναυπηγεία.
Σήμερα 16.3.2011 οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Ελευσίνας και Νεώριον Σύρου μέσω των σωματείων τους, οργάνωσαν συλλαλητήριο στην Αθήνα για να κάνουν φανερή τη δυσαρέσκεια αλλά και τη μεγάλη ανησυχία τους για το μέλλον των ναυπηγείων καθώς και για τις θέσεις εργασίας τους. Με αφορμή τα τελευταία νέα - αίτηση της ιδιοκτησίας του ναυπηγείου Ελευσίνας για προσφυγή στο άρθρο 99 περί πτώχευσης του ναυπηγείου - αλλά και εξαιτίας των φρούδων υποσχέσεων και ελπίδων των υπευθύνων και του υπουργού εθνικής άμυνας για στήριξη του κλάδου, εργαζόμενοι από τα δύο ναυπηγεία ξεκίνησαν την πορεία από την είσοδο του ναυπηγείου Ελευσίνας το πρωί στις 10.30 πμ και έφτασαν ως το αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας περιμένοντας τον Υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υφυπουργό, καθώς το ανωτέρω υπουργείο είναι ο αρμόδιος και κύριος πιστωτής του ναυπηγείου Ελευσίνας (θυγατρική της Νεώριον Σύρου) . Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος υποσχέθηκε στους εργαζομένους ότι θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να προχωρήσει το ζήτημα της επισκευής των δεξαμενών του πολεμικού ναυτικού αλλά και πως θα φροντίσει να παραμείνουν ανοιχτά τα δύο ναυπηγεία.
Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν και 100 περίπου εργαζόμενοι από το ναυπηγείο Σύρου οι οποίοι ταξίδεψαν ξημερώματα για να δώσουν το «παρών» ώστε να μείνει ζωντανό ένα από τα βασικά «κύτταρα» ανάπτυξης της χώρας. Από το σωματείο του ναυπηγείου Νεώριον Σύρου μίλησε ο πρόεδρος, Νίκος Πολυδούλης.
Με «σημαία» αιτήματα για την ενίσχυση και την ουσιαστική στήριξη των ναυπηγείων, οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν ζητώντας να παραμείνουν ενεργά τα ναυπηγεία καθώς οι 1300 εργαζόμενοι που δίνουν καθημερινό αγώνα και εργάζονται σκληρά δεν πρέπει να χάσουν τις δουλειές τους λόγω των υπέρογκων χρεών στα οποίο έχουν βυθιστεί τα δύο ναυπηγεία.

Στο πλευρό των εργαζομένων

Στο συλλαλητήριο συμμετείχε και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Σύρος - Δύναμη Ανάπτυξης», Γιώργος Πάπιτσης ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα για να συμμετέχει στον αγώνα και στο πλευρό των εργαζομένων. Τα μέλη της δημοτικής παράταξης «Σύρος - Δύναμη Ανάπτυξης» συμπαραστέκονται στο μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο και δηλώνουν πως θα είναι ενεργά στο πλάι τους. Σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που η χώρα βιώνει την «υποτίμηση» και την έντονη κρίση σε όλα τα επίπεδα δεν μπορεί κανείς να μείνει με τα χέρια σταυρωμένα. Η λειτουργία των ναυπηγείων γενικότερα αλλά και ιδιαίτερα για το νησί της Σύρου αποτελεί ζωτικής σημασίας ενέργεια καθώς «στηρίζει» πολλές οικογένειες. Στο νησί αλλά και εν γένει στη χώρα ο ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος δεν πρέπει να σβήσει αφήνοντας άνεργους πολλούς εργαζόμενους.
Μεταξύ άλλων είναι άξιο κριτικής το γεγονός πως οι Έλληνες εφοπλιστές δεν επενδύουν και δεν δίνουν τις παραγγελίες τους στα ελληνικά ναυπηγεία της χώρας ενώ αυτή τη στιγμή σε ναυπηγεία της Κίνας αλλά και ευρύτερα της Άπω Ανατολής έχουν δοθεί επενδύσεις ύψους άνω των 50 δις. ευρώ.
Είμαστε κατά των τακτικών που έχουν φέρει τα ναυπηγεία σε σημείο να «ακροβατούν» για το μέλλον τους και στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων στον κλάδο αυτόν. Διεκδικούμε μαζί τους τα αιτήματα που θέτουν ώστε να μην επέλθει η κατάρρευση.

Δημοτική Παράταξη «Σύρος - Δύναμη Ανάπτυξης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.