Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΡΟΥ : Θα είμαστε στο δρόμο μέχρι την ανατροπή

 Αν και μένουμε στη Σύρο, θα είμαστε παντού

Α. Τι προηγήθηκε

Ήδη την Πέμπτη 17/3, από δημοσιεύματα κυκλοφορούσε η πληροφορία για την επίσκεψη του πρωθυπουργού χωρίς να είναι γνωστό το πρόγραμμα. Το Σάββατο, πλέον, γνωρίζαμε περίπου το πρόγραμμα και, κυρίως, ότι θα βρισκόταν στη Σύρο για λίγες ώρες, μέχρι νωρίς το απόγευμα. Την Παρασκευή, σε χωριστές συνελεύσεις, ο Σύλλογος Φοιτητών και η συλλογικότητα «Ανοιχτή Συνέλευση» πήραμε αποφάσεις για την οργάνωση διαμαρτυρίας το πρωί της Δευτέρας. Προχωρήσαμε σε συνέλευση την Κυριακή (8 μ.μ.), προκειμένου να οργανώσουμε τις από κοινού δράσεις μας στη συγκέντρωση στην πλατεία Μιαούλη από τις 9.30 το πρωί της Δευτέρας, 21/3.
Παράλληλα, αποφασίσαμε τα εξής:
1. Η συγκέντρωση στην πλατεία και η προσέγγιση, κατά το δυνατόν, του Πνευματικού Κέντρου να έχει δυναμικό και ειρηνικό χαρακτήρα.
2. Σύνταξη καλέσματος του κόσμου της Σύρου, προκειμένου να ενημερωθεί για την πρωινή συγκέντρωση, και μοίρασμά του στην Ερμούπολη το ίδιο βράδυ και το επόμενο πρωί.
3. Τοιχοκόλληση στην αγορά της Ερμούπολης συνθημάτων, για να καλυφθεί το κενό από το «κατέβασμα» σατιρικής αφίσας για την επίσκεψη του ΓΑΠ στο Νεώριο (live).

B. Γιατί διαδηλώσαμε στην πλατεία το πρωί

1. Διότι θεωρήσαμε σημαντικό να απαντήσουμε στον προπαγανδιστικό μηχανισμό των ΜΜΕ που θα παρουσίαζαν την εικόνα του πρωθυπουργικού κλιμακίου να τυχαίνει της αποδοχής πολιτών που επιδοκιμάζουν. Να γυρίσει ο φακός από την εξωραϊσμένη εικόνα στην πραγματικότητα της αποδοκιμασίας και της οργής του κόσμου. Κατάλληλος χρόνος γιʼ αυτό σίγουρα δεν ήταν οι πρώτες απογευματινές ώρες, στο τέλος της επίσκεψης.
2. Στόχοι ήταν:
Να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να εκφραστεί η αντίθεση στις κυβερνητικές επιλογές:
  • Για τη βαρβαρότητα του Μνημονίου απέναντι στην εργασία, την ασφάλιση, την υγεία και τη σύνταξη
  • Για το μέλλον του Νεωρίου της Σύρου
  • Για τις συγχωνεύσεις των σχολείων
  • Για τη μη ανανέωση των συμβάσεων στο πανεπιστήμιο και τη διάλυση της δημόσιας παιδείας
  • Για την «πράσινη ανάπτυξη» και το ξεπούλημα των νησιών μας

Να εκφραστεί η άποψη ότι, ενώ η κρίση έχει να κάνει με δομικά χαρακτηριστικά του καπιταλιστικού συστήματος (π.χ. υπερσυσσώρευση), οι παραπάνω πολιτικές παρουσιάζονται ως μονόδρομος για την εξυπηρέτηση του χρέους. Ως πρώτο βήμα, λοιπόν, υποστηρίζουμε τη δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ). Ο σκοπός της ΕΛΕ θα είναι η εξακρίβωση των αιτίων του δημόσιου χρέους, των όρων με τους οποίους έχει συναφθεί, καθώς και της χρήσης των δανείων. Στη βάση των συμπερασμάτων της, θα διαμορφώσει κατάλληλες προτάσεις για την αντιμετώπιση του χρέους, συμπεριλαμβανομένου του χρέους που θα αποδειχθεί παράνομο, μη νομιμοποιημένο, ή απεχθές. Η επιδίωξη της ΕΛΕ θα είναι να συνδράμει την Ελλάδα ώστε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει το βάρος του χρέους και θα επιχειρήσει να διαπιστώσει ευθύνες για τις προβληματικές συμβάσεις χρέους.

Γ. Τι αναδείχτηκε

- Ότι η κινητοποίηση του κόσμου από τα κάτω και η αυτό-οργάνωση, χωρίς καθοδήγηση από όσους, στη συλλογική συνείδηση, εκφράζουν το παλαιό υπό κατάρρευση καθεστώς, είναι εφικτές.
- Ότι οι μόνοι ξενόφερτοι αλλά και τα μόνα ξένα σώματα ήταν οι δυνάμεις καταστολής. Για τη δράση των οποίων εδώ, ζητάμε την άμεση παραίτηση των επικεφαλής της τοπικής Αστυνομικής Αρχής, ως συνυπεύθυνους για τους τραυματισμούς, τη ρίψη δακρυγόνων και τη γενικά προκλητική στάση των ΜΑΤ («Θα τα κάνουμε μπουρδέλο») απέναντι στους διαδηλωτές.
- Ότι η διαμαρτυρία 800 ατόμων στην Περιφέρεια, στο πλαίσιο των κινημάτων των τελευταίων δυο χρόνων, είναι αρκετή:
i) για να θέσει ζητήματα σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο (δηλώσεις Πεταλωτή και Παπανδρέου, 21και 23/3),
ii) για να σπάσει τη σιωπή και να δημιουργήσει δημόσιο κοινωνικό χώρο που η βάση του είναι η σχέση αλληλεγγύης

Η απάντησή μας:
Δεν ανεχόμαστε τις ξεπουλημένες πολιτικές και την κατασταλτική βία .Θα είμαστε στο δρόμο μέχρι την ανατροπή

23 Μάρτη 2011
- Σύλλογος Φοιτητών Μ.Σ.Π.Σ.
- Ανοιχτή Συνέλευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.