Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «Αγέλαστος πέτρα» στη βιβλιοθήκη


Την επόμενη Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011 η Κινηματογραφική Λέσχη της Βιβλιοθήκης θα προβάλλει το θαυμάσιο ντοκυμανταίρ του Φίλιππου Κουτσαφτή «Αγέλαστος πέτρα». Την ταινία πρότεινε και θα παρουσιάσει ο Γιώργος Ανδροβιτσανέας.

Η προβολή αρχίζει στις 8.00 ακριβώς . Θα ακολουθήσει συζήτηση.


Λίγα λόγια για την ταινία:

Αγέλαστος πέτρα (2000), ντοκυμανταίρ, σκηνοθεσία και σενάριο Φίλιππος Κουτσαφτής, Παίζει ο Παναγιώτης Φαρμάκης. Διάρκεια 87 λεπ.

Στην αγέλαστο πέτρα κάθησε η θεά Δήμητρα όταν έψαχνε την Περσεφόνη. Στην Ελευσίνα, την πόλη των αρχαίων Μυστών. Μια ταινία χωρίς αγγεία, ανασκαφές, αρχαιολόγους, και βρώμικα επαρχιακά δρομάκια. Η κάμερα, για δέκα σχεδόν χρόνια τριγυρνάει στην πόλη και τη γύρω περιοχή. Τη γη των Ελευσίνιων Μυστηρίων, την πόλη της Δήμητρας και της Περσεφόνης που μετατράπηκε τις τελευταίες δεκαετίες από το τσιμέντο και την μόλυνση σε μια από τις υποβαθμισμένες –περιβαλλοντικά και κοινωνικά– περιοχές της Αθήνας. Τιμήθηκε με το Πρώτο Bραβείο Tαινίας Tεκμηρίωσης στα Kρατικά Bραβεία Ποιότητας 2000, το Bραβείο καλύτερης ταινίας της Π.E.K.K., και Bραβείο Kοινού Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης. http://www.clickatlife.gr/movie/cinema/mourning-rock?id=1120

Λίγα λόγια για την ταινία από τον Γ. Ανδροβιτσανέα:

Δύσκολο να βρει κανείς λόγια για να περιγράψει το τι βλέπει επί 85 λεπτά. Η ιστορική μνήμη ενός τόπου περνάει μέσα από την 10χρονη παρατήρηση του Κουτσαφτή και αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση. Οι πέτρες, τα αρχαία, που βρίσκονται όπου και να ψάξει κανείς, οι άνθρωποι, της προσφυγιάς, του μεροκάματου και μέσα από όλα αυτά η Ελλάδα που χάνεται – και στην Αττική, όχι μόνο στην ελληνική επαρχία όπως συνήθως λέγεται. Είναι αυτό αναπόφευκτο; Πρέπει να λυπόμαστε; Ο Κουτσαφτής, νομίζω, δε παίρνει θέση. Αυτό που σίγουρα έχει σημασία είναι να μην απολέσουμε την ιστορική μας μνήμη, σαν λαός. Με το έργο αυτό ο Κουτσαφτής βάζει τα δυνατά του. Μην το χάσετε. Αξίζει να θυμόμαστε όλοι τον Παναγιώτη Φαρμάκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.