Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Κακοπαιγμένο επικοινωνιακό παιγνίδι η επίσκεψη Παπανδρέου

Γράφει η Αναστασία Λυγνού

Η Δευτέρα 21 Μάρτη του 2011 « σημάδεψε ανεξίτηλα » την Σύρο. Η επίσκεψη του πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου με επικεφαλής τον πρωθυπουργό του μνημονίου, εξελίχθηκε  σε ένα κακοπαιγμένο  επικοινωνιακό παιγνίδι.
 Κλεισμένοι σε ελεγχόμενες και φυλασσόμενες από τα μεταφερόμενα από την Αθήνα ΜΑΤ αίθουσες, «συναντήθηκαν» με τοπικούς φορείς για να ακούσουν υποτίθεται τα προβλήματα του νησιωτικού χώρου.  Ποιοι ήταν άραγε οι τοπικοί φορείς; Τα κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και τα διάφορα  διορισμένα από την Κυβέρνηση στελέχη της κρατικής διοίκησης . Στην σύσκεψη δεν συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των λοιπών δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων και έτσι ο Πρωθυπουργός «άκουσε» τα μονίμως επαναλαμβανόμενα αιτήματα  των τοπικών εκπροσώπων του κυβερνώντος κόμματος. Καμιά πρόταση για το αναπτυξιακό μέλλον των νησιών μας,  καμιά εξαγγελία έστω κάποιου έργου, κανένας καταλογισμός ευθυνών για τα μισοτελειωμένα η μη λειτουργούντα έργα στα νησιά μας.
Έξω από το Πνευματικό Κέντρο εκατοντάδες νέοι φοιτητές και  μαθητές διαδήλωναν για την αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Στο δημοκρατικό και αυτονόητο αίτημα του Πρόεδρου του φοιτητικού συλλόγου για  τη συμμετοχή τους στη σύσκεψη, έτσι ώστε να ακουσθούν και τα προβλήματα του εκπαιδευτικό χώρου, τα ΜΑΤ απάντησαν με τη χρήση δεκάδων δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης  και με τις άναρθρες κραυγές του επικεφαλής τους, ότι θα κάνουνε τη Σύρο «μπουρδέλο». Κακοποίησαν 14 χρόνους μαθητές και έπνιξαν την πόλη μας με δεκάδες ληγμένα εδώ και πολλά χρόνια χημικά, δηλητηριάζοντας το σώμα και τη ψυχή των παιδιών μας. Έδειξαν για μία ακόμη φορά ότι η βία είναι το χαρακτηριστικό της εξουσίας που φοβάται τον ίδιο το λαό. Δεν τρέφουμε αυταπάτες για την πρακτική και τη νοοτροπία των δυνάμεων καταστολής.
Όμως περισσότερο από όλα εκείνο που μας προκάλεσε τρομερό θυμό, απογοήτευση και θλίψη, ήταν η συμπεριφορά των τοπικών μας αρχόντων δημοτικών και περιφερειακών. Για τρεις ώρες η Ερμούπολη πνιγόταν από τα χημικά  και οι πολύ μικροί όπως αποδείχθηκε σε πολιτικό ήθος και συμπεριφορά, έμειναν αδιάφοροι στις αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου  παίζοντας το ρόλο τους στο κακοστημένο θεατρικό έργο που είχαν στήσει οι επικοινωνιολόγοι του ΠΑΣΟΚ.
Αντί  ο κ. Δεκαβάλλας  να βγει και να σταματήσει τα έκτροπα της αστυνομικής  βίας και καταστολής   ζητούσε από τον κ. Παπανδρέου  τη χρηματοδότηση της αφαλάτωσης, χωρίς να απαξιώνουμε το δίκαιο του αιτήματος.  Η  χθεσινή  μέρα κε Δεκαβάλλα σας απογύμνωσε πολιτικά και μείωσε το όποιο πολιτικό σας ανάστημα. Αποδειχθήκατε πολύ «μικρός» για να είστε άρχοντας αυτής της πόλης.  Δεν κάνατε τίποτε για αν προστατέψετε τα παιδιά μας από την απρόκλητη αστυνομική βία και αυθαιρεσία του “σοσιαλιστικού” ΠΑΣΟΚ και βεβαίως για να δικαιολογήσετε την απουσία σας, αναμασάτε αυτά που σας συμφέρουν, ότι δηλαδή ήταν «εισαγόμενοι» από την Αθήνα οι διαδηλωτές. Δηλαδή οι μαθητές και οι φοιτητές, καθώς και όλοι εμείς, οι ίδιοι άνθρωποι, που είμαστε στους δρόμους εδώ και χρόνια. Περιμέναμε το λιγότερο ότι θα θέσετε την παραίτηση σας από τη θέση του Δημάρχου έστω και για συμβολικούς λόγους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την συμπεριφορά του κράτους απέναντι στην τοπική κοινωνία. Και ευκαιρίας δοθείσης, όταν μιλάμε για αποκέντρωση σε καμιά περίπτωση δεν εννοούμε βεβαίως την αποκέντρωση της βίας  των ΜΑΤ.
Από τους υπολοίπους κους Μαχαιρίδη και λοιπούς Αντιπεριφερειάρχες και αντιδημάρχους δεν περιμένουμε τίποτε. Απέδειξαν ότι είναι απλοί κομματικοί υπάλληλοι.  Από εσάς όμως περιμέναμε να δείξετε ότι έχετε ακόμη  αποθέματα πολιτικής αξιοπρέπειας.
 Όσο για τα  αθηναϊκά μέσα μαζικής ενημέρωσης και τον Κυβερνητικό εκπρόσωπο τι να πει κανείς;    Όσοι από τους Συριανούς τον άκουσαν κατάλαβαν τι ρόλο διαδραματίζει. Όσο για τον κ. Μπεγλίτη που σε εκπομπή του ΣΚΑΙ είπε ότι ενέργειες σαν αυτές του συριανού λαού οδηγούν στον εκφασισμό της κοινωνίας, τον αφήνουμε στην κρίση όσων έζησαν και παρακολούθησαν τα χθεσινά γεγονότα.  Δυστυχώς όμως, ελάχιστοι ήσαν οι γονείς που κατέβηκαν στην πλατεία έστω για να προστατέψουν τα παιδιά τους  από την βία των ΜΑΤ.  Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι μόνο όταν διεκδικούμε  τα δίκαια αιτήματα μας μπορούμε να πετύχουμε και να διασφαλίσουμε, αν όχι τουλάχιστον για μας, για τα παιδιά μας ένα καλλίτερο μέλλον.
 Οι συριανοί έφηβοι και νεολαίοι απέδειξαν χθες πόσο ώριμοι είναι και έδειξαν σε όλους εμάς ότι ο αγώνας είναι το μόνο μέσο για μία κοινωνία δίκαιη που θα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα μέλη της. 
                                

1 σχόλιο:

  1. Δυστυχως η καρεκλα εκφυλιζει συνειδήσεις ποσο μάλλον οταν κάθεσε πάνω για 20 και βάλε χρόνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.