Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Οι εθελοντές της Σύρου

Ένα καλό παράδειγμα έδωσαν την περασμένη εβδομάδα σε όλους τους φιλόζωους που ζουν σε νησιά και όχι μόνο, οι κάτοικοι της Σύρου. Από τις 20 μέχρι και τις 26 Φεβρουαρίου δύο κτηνίατροι του νησιού σε απόλυτη συνεργασία με φιλόζωους εθελοντές, στείρωσαν πάνω από 200 γάτες!
 
Η εβδομάδα στείρωσης όπως ονομάστηκε, δημιουργήθηκε με σκοπό να κρατηθεί ο γατο-πλυθυσμός του νησιού σε έναν έλεγχο ούτως ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των γατιών. Οι κτηνίατροι, Γιώργος Μαραγκός και Μανώλης Βορρίσης, συμφώνησαν να παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους για 2 εβδομάδες το χρόνο ούτως ώστε να στειρώνουν και να θεραπεύουν τις αδέσποτες γάτες του νησιού. Εθελοντές επισκέφθηκαν αποικίες γατιών τις συνέλλεξαν και τις μετέφεραν σε κτηνιατρείο στην Ερμούπολη. Μετά από μία ημέρα νοσηλείας τις επέστρεψαν πάλι στον τόπο όπου ζούσαν. Το κόστος υλικών της κάθε στείρωσης, ήταν γύρω στα 30 ευρώ και συγκεντρώθηκε από δωρεές φιλόζωων.
Εκατοντάδες αδέσποτες γάτες περιφέρονται σε άσχημη κατάσταση στη Σύρο αλλά και στα νησιά όλης της χώρας. Το καλοκαίρι όταν αυξάνει ο πληθυσμός του νησιού και όλες οι ταβέρνες είναι ανοικτές βρίσκουν φαγητό, αλλά το χειμώνα βρίσκουν τροφή στα σκουπίδια. Μερικές τυχερές εντάσσονται σε διάφορες αποικίες γατιών όπου κάτοικοι των νησιών τις ταΐζουν, αλλά οι περισσότερες πεθαίνουν από αρρώστιες, πείνα και ατυχήματα. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στα νεαρά γατάκια. Φαινόμενα σαν κι αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο εξωτερικό, ενθαρρύνουν τους τουρίστες να μην επισκεφτούν τη χώρα μας. Πολλοί κάτοικοι της Σύρου, μετά από επισυμάνσεις ξένων τουριστών, συνειδητοποίησαν ότι η στείρωση είναι η καλύτερη λύση για τα αδέσποτα του νησιού αφού μετά από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι μια στειρωμένη αδέσποτη γάτα μπορεί να ζήσει μέχρι και 12 χρόνια ενώ μια μη στειρωμένη ζει μόλις 2 χρόνια. Γι’ αυτό το λόγο η ύπαρξη αυτού του προγράμματος είναι πολύ σημαντική, με ένα μικρό κόστος δίνει τη δυνατότητα μιας καλύτερης τετράποδης ζωής! Για περισσότερες πληροφορίες πληκτρολογήστε http://syroscats.chipin.com/neutering-programme,www.facebook.com/pages/Syros-Cats/188266054539112?sk=wall   

 http://www.enet.gr/?i=animals-farm.el&id=257254  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.