Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

ΕΡΩΤΗΣΗ Θ.ΔΡΙΤΣΑ Τι θα γίνει με το ναυάγιο του SEA DIAMOND;


Τον Απρίλιο του 2011 θα συμπληρωθούν 4 χρόνια από το ναυάγιο του Κ/Ζ  Sea Diamond στον όρμο της Καλντέρας στη Σαντορίνη. Από τότε, φορείς και κάτοικοι του νησιού ξεκίνησαν ένα διαρκή, πολύπλευρο και πολυμέτωπο αγώνα με αίτημα τη συνδυασμένη απάντληση των καυσίμων και την ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυαγίου. Μέχρι σήμερα όμως υλοποιήθηκε μόνο το  έργο της  απάντλησης και κανένα σοβαρό κυβερνητικό σχέδιο για την ανέλκυση του δεν εκπονήθηκε ούτε από την προηγούμενη (Ν.Δ.) ούτε από τη σημερινή κυβέρνηση (ΠΑ.ΣΟ.Κ.).
Τις τελευταίες ημέρες παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Θήρας σε συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών και την Ιερά Μητρόπολη Θήρας η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το ναυάγιο του SEA DIAMOND, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Νομαρχίας Κυκλάδων από το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Ευάγγελο Γιδαράκο και με τίτλο «Ποιοτικός και ποσοτικός χαρακτηρισμός των επικίνδυνων και τοξικών ουσιών του SEA DIAMOND – περιβαλλοντικές επιπτώσεις παρούσες και μελλοντικές». Η μελέτη κατέληξε σε συμπεράσματα άκρως ανησυχητικά για το οικοσύστημα της περιοχής, αν παραμείνει επί μακρόν το SEA DIAMOND στο βυθό της Καλντέρας.
Με βάση τα παραπάνω
ερωτάται ο κ. Υπουργός
1.      Προτίθεται να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την εκπόνηση σχεδίου  ανέλκυσης του ναυαγίου του SEA DIAMOND ούτως ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος περιβαλλοντικής καταστροφής και κατά συνέπεια σοβαρό πλήγμα στις τουριστικές και αλιευτικές δραστηριότητες του νησιού;
2.      Αν όχι, έχει μελετήσει εναλλακτικές λύσεις αποτροπής της απειλούμενης  καταστροφής; 
Ο ερωτών βουλευτής

Θοδωρής Δρίτσας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.