Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεδριάσει εκτάκτως

 Όποιος είχε κάποια ερωτηματικά σχετικά με το πώς λειτουργεί αυτήν την περίοδο η δημοκρατία στη χώρα μας θα πήρε σίγουρα την απάντηση μετά την, με άκρα μυστικότητα, οργανωμένη επίσκεψη του κ. Πρωθυπουργού  στην πόλη μας και μετά απ’ αυτά που επακολούθησαν. Ο κ. Πρωθυπουργός, στην επίσκεψή του αυτή συνοδευόταν από πολυάριθμο κλιμάκιο Υπουργών και Υφυπουργών, καθώς και ....όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, από ισχυρή δύναμη ΜΑΤ (προϊόν ανύπαρκτο στη Σύρο και γι’αυτό  εισαγωγής).

Όλη η επιχείρηση της επίσκεψης είχε στηθεί «θεατρικά» με το παρασκήνιο να δουλεύει βάσει «συνωμοτικών» προδιαγραφών. Η συνταγή: Προκαθορισμένες, σύντομες και ελεγχόμενες (μην τυχόν και παρα-εκτεθούμε στο λαό...) οι διαδρομές του κυβερνητικού κλιμακίου, συναντήσεις και  «διάλογος» μόνο με φορείς και εκπροσώπους κυβερνητικής αρεσκείας και κομματικής πίστης, καμιά επαφή με κανενός είδους αντιπολίτευση και, τέλος, προετοιμασία, για τους διαμαρτυρομένους πολίτες, που επιμένουν να εκφράζονται δημοκρατικά και ειρηνικά, μιας ωραίας ατμόσφαιρας υποδοχής με χημικά καπνογόνα, χειροβομβίδες   κρότου-λάμψης και ξύλο για τα «αγύριστα κεφάλια». ΜΑΤ λοιπόν, εισαγωγής, για να προστατεύσουν ποιον ή ποιους από τι;

Τοπικοί επίσημοι φορείς, «κεκλεισμένων των θυρών» -ενώ τα τοπικά ΜΜΕ απομακρύνθηκαν- συμμετέχουν σε αυτό το σκηνοθετημένο επικοινωνιακό παιχνίδι,  περιχαρακωμένοι, ανενόχλητοι και απόμακροι από την «πλατεία» σε έναν «εποικοδομητικό» διάλογο μεταξύ εξουσιών, μακριά από τα ουσιαστικά καθημερινά προβλήματα των συμπολιτών μας.  Η αταραξία τους αποδεικνύεται  μνημειώδης:  Δεν εξέφρασαν την παραμικρή διαμαρτυρία ή τουλάχιστον κάποια ενόχληση για τα όσα συνέβαιναν έξω από το Πνευματικό Κέντρο. Όχι μόνο τη στιγμή που αυτά διαδραματίζονταν και αυτοί «συνδιαλέγονταν» αλλά και μετά. Επίσημα, για την ανεύθυνη κρατική κατασταλτική βία και την προκλητική στάση των ΜΑΤ, που βασικά καθόρισε την εξέλιξη των γεγονότων, ο κ. Δήμαρχος, σε δηλώσεις του, υιοθετεί τις περισπούδαστες και, όπως συνήθως, «τεκμηριωμένες» αναλύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου: Ο Εχθρός έρχεται, βαλτός, από τα έξω με στόχο να αμαυρώσει το «θεάρεστο» έργο της Κυβέρνησης. Στο ίδιο μήκος κύματος, και με το παραπάνω, ο υφυπουργός κ. Π. Ρήγας και το τοπικό ΠΑΣΟΚ.  Με αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαμε κάλλιστα να μιλήσουμε για συνενοχή σε σχέση με τους βασικούς στόχους του Μνημονίου-Καλλικράτη και την καταστολή.

Τι να περιμένει κανείς από όλους αυτούς τους «Σωτήρες» που έχουν κάνει το Σύνταγμα, τους νόμους και τους θεσμούς αυτής της χώρας λαστιχένια ομπρέλα που ….αγιάζει τους σκοπούς τους!

Ενέργειες και προτάσεις της Δημοτικής μας Κίνησης

1.      Ο επικεφαλής της Δημοτικής μας Κίνησης και Δημοτικός Σύμβουλος Ανδρέας Τζίνης, αφού έφυγε από τη Σύσκεψη με την κα Υφυπουργό Παιδείας στην Περιφέρεια, στην οποία συζητήθηκε το ζήτημα συγχώνευσης των 2 Λυκείων, μετέβη στην πλατεία Μιαούλη όπου και προσπάθησε, ανεπιτυχώς, να εισέλθει στο Πνευματικό Κέντρο για να καταγγείλει την απαράδεκτη συμπεριφορά των αστυνομικών δυνάμεων καταστολής και να ζητήσει την επέμβαση κάποιου υπευθύνου, ώστε να σταματήσουν τα επεισόδια.
2.      Την Τρίτη 22/3/2011 επισκεφτήκαμε τον κ. Εισαγγελέα. Απ’ τη συζήτηση προέκυψε -κατά τη γνώμη μας-  ότι τα ΜΑΤ είχαν λάβει συστάσεις για ήπια συμπεριφορά! Επειδή η Εισαγγελία έχει επιληφθεί της έρευνας για τα συμβάντα και η Αστυνομία μονομερώς θα προσπαθήσει να προστατέψει τον εαυτό της, προτρέπουμε τους Συριανούς που δέχτηκαν την επίθεση των ΜΑΤ να καταθέσουν στην Εισαγγελία. Καλούμε τους Δημοτικούς Συμβούλους δικηγόρους και τον Δικηγορικό Σύλλογο να τους στηρίξουν δωρεάν, ενώ για τυχόν δικαστικά έξοδα να δημιουργηθεί «Ταμείο αλληλεγγύης». Ας επικοινωνήσουν μαζί μας. Να μην περάσει «η φοβία της μικρής κοινωνίας»!!
3.      Για την Εθνική Επέτειο είχαμε προτείνει –ματαίως-, ως αντίδραση για τη μη συγχώνευση Λυκείων,  να γίνει μόνο η πρωινή εκδήλωση (Εκκλησία, κατάθεση στον Άγιο Νικόλαο). Επειδή όμως η ατολμία της Δημοτικής Αρχής δρομολόγησε την παρέλαση, ο Δημοτικός μας Σύμβουλος θα καταθέσει μεν στεφάνι, το πρωί της 25ης Μαρτίου, αλλά στην παρέλαση δε θα είναι στους επισήμους.
4.      Σήμερα Πέμπτη 24/3/2011 πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Δημοτικής μας Κίνησης με την Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων. Θέσαμε, γραπτώς, μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με τη νομιμοποίηση των πράξεων της Αστυνομίας, τοπικής και «εισαγόμενης», και τις ευθύνες αυτών που κατεύθυναν τις κατασταλτικές επιχειρήσεις στην πλατεία Μιαούλη. Δεν πήραμε για την ώρα καμιά απάντηση.
5.      Επειδή ακούγεται ότι τα ΜΑΤ είναι ακόμη εδώ, για την «περιφρούρηση» των εκδηλώσεων της 24ης και 25ης Μαρτίου, ρωτήσαμε την Αστυνομική Διεύθυνση αν η πληροφορία αληθεύει. Δεν πήραμε ούτε γι’ αυτό απάντηση. Προτείνουμε λοιπόν σε όσους, τυχόν, φορείς ή συνδημότες μας θέλουν να διαμαρτυρηθούν, να το κάνουν σιωπηλά και έξω από τα «σκοινάκια» της πλατείας κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της παρέλασης. Ας διαμαρτυρηθούν - όσοι το έχουν αποφασίσει ειρηνικά – και με αυτοπεριφρούρηση. Η Αστυνομία και ο Δήμος-Περιφέρεια ας αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες. Ο Δημοτικός μας Σύμβουλος και μέλη της Κίνησής μας θα είναι εκεί, έξω από τον οριοθετημένο χώρο της παρέλασης.


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης να συνεδριάσει εκτάκτως και να συζητήσει τα συριανά γεγονότα. Η θέση μας είναι ότι οφείλει να καταδικάσει απερίφραστα την προκλητική συμπεριφορά των περιφερομένων ανά την Επικράτεια ΜΑΤ, την αναίτια και ψυχρή τους επίθεση ενάντια στους διαμαρτυρόμενους πολίτες. Συριανούς πολίτες που αυθόρμητα είχαν συγκεντρωθεί, για να εκφράσουν ειρηνικά την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική κατεδάφισης των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, με συνεπακόλουθο την πυροδότηση της ανεργίας, η οποία πλήττει κυρίως τους νέους, τη διάλυση και ιδιωτικοποίηση του κοινωνικού κράτους (υγεία, πρόνοια), την κατάργηση της δημόσιας παιδείας, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την υποβάθμιση των βασικών θεσμών του κράτους  (όπως για παράδειγμα το Κοινοβούλιο). Και όλα αυτά σε αγαστή συμπόρευση με τα κερδοσκοπικά συμφέροντα του κεφαλαίου, εθνικού, ευρωπαϊκού και παγκοσμιοποιημένου.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «ΣΥΡΑ  με λογισμό και μ’όνειρο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.