Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

«ΕΥΔΑΠ Νήσων» στα σκαριά



Νερό στα νησιά  ετοιμάζεται να πουλήσει η ΕΥΔΑΠ, οργανώνοντας το πλέγμα δραστηριοτήτων που θα καταστήσουν ανταγωνιστικότερη τη Δημόσια Επιχείρηση Ύδρευσης.

Το σχέδιο που επεξεργάζεται ο νέος διευθύνων σύμβουλος κ. Νίκος Μπάρδης προβλέπει την δημιουργία ξεχωριστής θυγατρικής της ΕΥΔΑΠ, η οποία θα αναλάβει να «ξεδιψάσει» τα άνυδρα νησιά με χαμηλό κόστος.

Πρόκειται για τον στραγγαλισμό του υφιστάμενου μονοπωλιακού συστήματος μεταφοράς με υδροφόρες που πέρα από τον αναχρονιστικό του χαρακτήρα κόστιζε περί τα 13 εκ. ευρώ ετησίως στην εθνική οικονομία, με κόστος ακόμη και 10 ευρώ ανά κυβικό μέτρο στα απομακρυσμένα νησιά.

Η «ΕΥΔΑΠ Νήσων» θα καλύψει όλη την νησιωτική περιοχή της χώρας και μέσα από μελέτες λειτουργικότητας των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, των αναγκών αλλά και των δυνατοτήτων κάθε νησιού θα αναλαμβάνει την διαχείριση των υδάτινων πόρων. Η ΕΥΔΑΠ θα υποκαθιστά τις δημοτικές εταιρείες ύδρευσης (όπου υπάρχουν) σε όποια νησιά το επιθυμούν. Η «ΕΥΔΑΠ Νήσων» θα υπογράφει προγραμματικές συμβάσεις με κάθε νησί χωριστά: θα αναλαμβάνει τη μελέτη λειτουργικότητας των εγκαταστάσεών τους, αλλά και την αξιολόγηση των πιθανών λύσεων, όπως η εγκατάσταση ενός βιολογικού για την επανάχρηση λυμάτων, οι αφαλατώσεις κ. λπ. Και θα βοηθά τους δήμους να εντάξουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης την κατασκευή έργων για τη διαχείριση νερού.
Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ κ. Νίκος Μπάρδης φάνηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός απέναντι στη λύση των αφαλατώσεων (την οποία τα τελευταία χρόνια προωθεί συστηματικά η πολιτεία). «Η μεταφορά νερού κοστίζει 10,2 ευρώ/κυβικό. Η αφαλάτωση κοστίζει 2,8 ευρώ/κυβικό, το οποίο θεωρούμε ότι εξακολουθεί να είναι υπερβολικό», εκτίμησε. Ανέφερε δε τη Σίκινο ως παράδειγμα κακού σχεδιασμού στη διαχείριση του νερού: «Εχει προγραμματίσει την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού με κόστος 2,8 εκατ. ευρώ. Το κόστος αυτό είναι υπέρογκο για ένα νησί με 250 κατοίκους», υποστήριξε.
Τα σχέδια για τα νησιά συμπίπτουν και με το «φουλάρισμα» των αποθεμάτων της εταιρείας στους ταμιευτήρες που αγγίζουν πλέον το 1 εκ. κυβικά μέτρα και είναι στα ιστορικά υψηλά της ΕΥΔΑΠ.
Σύμφωνα με τον κ. Μπάρδη ο Μόρνος θέλει 4 μέτρα για να ξεχειλίσει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.