Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Μεθοδεύουν «αποχαρακτηρισμό» της Γυάρου

Με «δούρειο ίππο» τις δημοτικές παρατάξεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στο Δ. Σύρας, μεθοδεύουν αποχαρακτηρισμό από τόπο ιστορικής μνήμης του νησιού, για να τοποθετήσουν ανεμογεννήτριες

Αντί να προστατέψουν τις φυλακές και τα άλλα κτίρια, τις εγκαταστάσεις και να αναδείξουν την ιστορική μνήμη της Γυάρου, όπου μαρτύρησαν δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές, μεθοδεύουν πώς να «μπάσουν» τα επιχειρηματικά συμφέροντα στο νησί.
Με «δούρειο ίππο» τις δημοτικές παρατάξεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στο Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, κυβέρνηση και άνομα επιχειρηματικά συμφέροντα, μέσα στην αναμπουμπούλα του μνημονίου, ξανάβαλαν μπροστά τη φάμπρικα για τον αποχαρακτηρισμό της Γυάρου από τόπο ιστορικής μνήμης - όπως άλλωστε συστηματικά προωθούν το ίδιο και για το Μακρονήσι. Ο σκοπός να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες, προσβάλλοντας, έτσι, την ίδια την ιστορική μνήμη, εκεί όπου δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές της Αντίστασης και της αντιδικτατορικής πάλης, εξόριστοι, την περίοδο 1947 έως το 1974 μαρτύρησαν παλεύοντας για δημοκρατία ελευθερία και κοινωνική πρόοδο.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, την Τρίτη 8 Μάρτη, με πρόταση της δημοτικής αρχής εγκρίθηκε με τις ψήφους των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, απόφαση που ζητά να γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές προκειμένου να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στο ιστορικό νησί της Γυάρου.
Οπως είναι γνωστό, με παλαιότερες κυβερνητικές αποφάσεις, των υπουργείων Αιγαίου και Πολιτισμού το 2001, το νησί της Γυάρου χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός τόπος και ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία όλα τα κτίρια του στρατοπέδου του νησιού, δηλαδή το κτίριο των φυλακών και όλα τα κτίρια (αναρρωτήριο, αποθήκες κλπ.), οι εγκαταστάσεις και κατασκευές που βρίσκονται στις περιοχές των πέντε όρμων της Γυάρου, απαγορευόμενης κάθε άλλης (επιχειρηματικής ή τουριστικής κλπ.) εκμετάλλευσης του νησιού.
Στην πορεία του χρόνου, μάλιστα, καταδημαγωγώντας σε βάρος των αγωνιστών και του ελληνικού λαού γενικότερα, ιδιαίτερα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, δεσμεύονταν για την διατήρηση και προστασία των υπαρχουσών εγκαταστάσεων στο νησί που σχετίζονται με τον τόπο εξορίας και φτιάχτηκαν από τους ίδιους τους φυλακισμένους - εξόριστους αγωνιστές. Και, βεβαίως, για την ανάδειξη του νησιού ως ιστορικού τόπου δεσμευόμενοι για την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών με ήπιας μορφής επεμβάσεις για να γίνει επισκέψιμο το νησί ως τόπος διδαχής για τους νεότερους. Αλλεπάλληλες ήταν οι επισκέψεις και φιέστες κυβερνητικών προεκλογικά με κορυφαία την επίσκεψη Σημίτη πριν τις εκλογές του 2004.
Ωστόσο, ενώ δεν προχώρησε τίποτα απ' όλα αυτά που έταζαν - οι κυβερνήσεις της ΝΔ που διαδέχτηκαν την κυβέρνηση Σημίτη διέγραψαν κάθε προοπτική σχετικά - με επιμονή τόσο επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ πίεζαν και προωθούσαν σχέδια επιτήδειων γνωστών επιχειρηματικών συμφερόντων για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Κι αυτό ενώ, διαχρονικά, σταθερή και απόλυτη είναι η αντίθεση των Αντιστασιακών Οργανώσεων και του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αγωνιστών (ΣΦΕΑ) 1967 -1974, που έχουν επανειλημμένα καταγγείλει τις μεθοδεύσεις προώθησης κάθε επιχειρηματικής δράσης και τοποθέτησης ανεμογεννητριών που σημαίνει τη βεβήλωση της ιστορικής μνήμης.
Παρ' όλα αυτά, τώρα μέσω των δημοτικών τους παρατάξεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επανέρχονται με τον ίδιο στόχο, ζητώντας τον αποχαρακτηρισμό του νησιού της Γυάρου, όπως καταγγέλλουν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δ. Σύρου - Ερμούπολης που καταψήφισαν την απόφαση που «ζητά να γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές αλλαγές προκειμένου να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στο ιστορικό νησί της Γυάρου».
Πλασιέ των επιχειρηματιών
Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου(ΠΑΣΟΚ-ΝΔ), προτάσσοντας δήθεν το ενδιαφέρον της για την ανάδειξη του ιστορικού αυτού τόπου, όπου φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν αγωνιστές του λαού μας, λειτουργεί ως πλασιέ γνωστού και «αξιόπιστου» (κατά την επιχειρηματολογία της) επιχειρηματικού ομίλου που ενδιαφέρεται να «αξιοποιήσει» το ιστορικό αυτό νησί.
...Το νέο ήθος που προβάλλουν οι δυνάμεις του δικομματισμού - ανεξάρτητα από τις ταμπέλες που χρησιμοποιούν - εμφανίζει ως τιμή της ιστορικής μνήμης του λαού μας το να παραδίδεται ένα ιστορικό μνημείο, χώρος όπου βασανίστηκαν αγωνιστές, προκειμένου να θησαυρίσει σε βάρος του λαού ο γνωστός (τους) εργολάβος.
...Η πλειοψηφία και οι συνοδοιπόροι της δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στα οικονομικά οφέλη του δήμου (έσοδα 3% επί των ακαθαρίστων εισπράξεων) αποκρύπτοντας ότι αυτό θα το χρυσοπληρώσουν και οι Συριανοί καθώς η ΔΕΗ πληρώνει στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς τιμές σχεδόν κατά 50 % ακριβότερες από το οικιακό ρεύμα και η απελευθέρωση της τιμής του ρεύματος, ελέω «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης και τρόικας, είναι προ των πυλών.
Παράλληλα οι παρατάξεις του δικομματισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο «βάζουν πλάτη» και για την ιδιωτικοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και για την «αξιοποίηση», βλέπε ξεπούλημα, της δημόσιας περιουσίας σύμφωνα και με τις επιταγές του μνημονίου κυβέρνησης και τρόικας.
Καταλήγοντας η ανακοίνωση, τονίζει: Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Σύρας καλεί τον λαό και τους εργαζόμενους της Σύρας να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για το ποια συμφέροντα εξυπηρετούν οι αιρετοί άρχοντες του «Καλλικράτη» και να ματαιώσουν με τους αγώνες τους τις πολιτικές επιλογές των δυνάμεων του δικομματισμού στον τόπο μας.

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=6147323&publDate=12/3/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.