Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Προσφυγή της «ΣΥΡΑΣ με λογισμό και μ’όνειρο» ενάντια στην παραχώρηση χώρου πρασίνου σε κατάστημα

1. Η κατά πλειοψηφία απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης (20ή Συνεδρία, 25-7-2011, Θέμα 11ο) απεφάσισε να επιτρέψει τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων εντός χώρου πρασίνου (μικρό πάρκο), το οποίο ευρίσκεται δίπλα στη μαρμάρινη εξέδρα Παγκάλου και απέναντι καταστήματος «Cotton Fresh», υπέρ καταστήματος, κατόπιν αιτήσεώς του, έως Σεπτέμβριο 2011.

2.    Οι αποδείξεις-επιχειρήματα για την παράνομη απόφαση.
α’.   Ο χώρος πρασίνου έχει καθοριστεί ως τέτοιος μ’απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου τέως Δήμου Ερμούπολης (49/5-3-2001), η οποία ενέκρινε με τροποποιήσεις τη μελέτη εφαρμογής «Διαμόρφωση πλατείας Μιαούλη». Ως τροποποίηση ήταν και ο καθορισμός του χώρου αυτού ως πρασίνου, όπως φαίνεται και στο σκαρίφημα μελέτης, το οποίο έχουν το Τμήμα Περιβάλλοντος και οι Τεχνικές Υπηρεσίες του ενιαίου Δήμου και το οποίο ζητήσαμε και είδαμε (29-7-2011).
β’.    Υπάρχουν τρία έγγραφα Υπουργείου Πολιτισμού, ένα Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων (1978/28-7-2004) και δύο Διεύθυνσης Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (28668/779, 61840/1496, έτους 2004 και τα δύο), τα οποία εγκρίνουν προμελέτη και μελέτη Πλατείας, όπως την εψήφισε ανωτέρω το Συμβούλιο τέως Δήμου Ερμούπολης.
γ’.     Έγγραφο (1297/14-4-2010) της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Αττικής με το οποίο απορρίπτει ρητώς στον χώρο αυτόν την τοποθέτηση  τραπεζοκαθισμάτων, γιατί θα έμπαιναν «σε χώρο ο οποίος προβλέπεται ως χώρος πρασίνου». Το τραγικό για την παράνομη απόφαση αυτήν του νυν Δήμου Σύρου-Ερμούπολης είναι ότι η Εφορεία απάντησε σε αίτημα του ιδίου του καταστήματος και κοινοποίησε την απάντηση σε τέως Δήμο Ερμούπολης και Αστυνομικό Τμήμα Ερμούπολης, δηλ. μόλις πέρυσι!!!
δ’.       Από την ανωτέρω απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου-Ερμούπολης αποδεικνύονται τα της παρανομίας: (I)  Από την αρνητική εισήγηση στην προηγηθείσα, εισηγητική προς Δημοτικό Συμβούλιο, του Προέδρου της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου, «γιατί είναι παρτέρι». (II)  Από την αγνοηθείσα απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο, δεύτερη πρόταση της ίδιας Επιτροπής να δοθεί στο κατάστημα (νομίμως) άλλος χώρος Πλατείας, ο οποίος έχει μείνει κενός, αφού έχει κλείσει κατάστημα-καφενείο απέναντι (δίπλα στο «Πειραματικό»).
ε’.       Από το ότι οι Δημοτικού Σύμβουλοι γνώριζαν στο Συμβούλιο της 25-7-2011 ότι και η εγκατάσταση των τραπεζοκαθισμάτων είναι παράνομη και η αντίστοιχη απόφαση προς τούτο του Συμβουλίου, καθώς είχαν από πριν – όπως αναφέρεται και στην εν λόγω παράνομη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου – λάβει την Εισήγηση Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, όπου συμπεριλαμβάνονταν τ’ ανωτέρω σημείου δ’, αλλά και την αρνητική για τραπεζοκαθίσματα πρόταση Τμήματος Περιβάλλοντος Δήμου – η οποία ανέφερε και τ’ότι  στον χώρο «προβλέπεται να φυτευτούν δάφνες και χαμηλοί αρωματικοί θάμνοι» - καθώς και το «Έγγραφο απόψεων» της Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου, το οποίο αναφέρει ρητώς τον χώρο αυτόν ως «πρασίνου» αλλά και την προαναφερθείσα (σημείο γ’) αρνητική απάντηση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων Αττικής προς τον ίδιον τον αιτηθέντα καταστηματάρχη.
στ’.    Από την Απόφαση (53/20-4-2010) της Δημαρχιακής Επιτροπής τέως Δήμου Ερμούπολης, η οποία – βάσει μελέτης Πλατείας και Νόμων – δεν επιτρέπει στο εν λόγω κατάστημα ανάπτυξη τραπεζο-καθισμάτων στην Πλατεία αλλά μόνον επί πεζοδρομίου του.  Γιατί όμως τρεις Δημοτικοί Σύμβουλοι της τέως Δημοτικής Αρχής Ερμούπολης είχαν τότε – πέρυσι – ψηφίσει αυτό και στις 25-7-2011, πάλιν εκ της νυν πλειοψηφίας ενιαίου Δήμου, ψήφισαν ανάποδα, ενώ η ίδια μελέτη Πλατείας και οι ίδιοι Νόμοι ισχύουν έκτοτε;
ζ’.       Κι αν ακόμη δεν υπήρχε εγκεκριμένη μελέτη Πλατείας, ο Δήμος βάσει του Νόμου 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», θα έπρεπε γι’αλλαγή χρήσης του εν λόγω πρασίνου να είχε ζητήσει και λάβει άδεια της Εφορείας.
η’.        Αλλά και με την ισχύουσα μελέτη Πλατείας ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης θα έπρεπε ομοίως να είχε ζητήσει και λάβει, πριν το Συμβούλιο της παράνομής αυτής απόφασης, άδεια της Εφορείας για την αλλαγή χρήσης. Όμως ούτε καν το αιτήθηκε από την Εφορεία.

3.    Ερωτήματα δημόσια.
α’.       Θα είχαν την καλοσύνη – αν το επιθυμούν – οι απόντες στο Δημοτικό Συμβούλιο κ.κ. Δήμαρχος, κι οι επικεφαλής Παρατάξεων Γ. Πάπιτσης, Κ. Απέργης να εκφράσουν δημοσίως την άποψή τους;
β’.       Ειδικότερα ο κ. Δήμαρχος, ο οποίος συχνά προ αποφάσεων του νυν Δημοτικού Συμβουλίου υπογραμμίζει την αναγκαιότητα σύννομης Απόφασης – και συμφωνούμε ότι ορθώς πράττει –, τώρα τι προτείνει; Και παλαιότερα, όταν καυτηριάζαμε τα σύννομα αλλά ακαλαίσθητα σίδερα (σαν «Γκουαντα-νάμο»), δεν επεκαλείτο τη νομιμότητα της μελέτης της Πλατείας;
γ’.       Γιατί δεν τοποθετεί άμεσα ο Δήμος τα φυτά εντός αυτού του χώρου και όπου αλλού στην Πλατεία προβλέπεται; Θα τον βοηθήσουμε και εμείς.
δ’.     Αν αυτή η παράνομη απόφαση υλοποιηθεί, τι θα κάνει ο Δήμος σ’ανάλογα αιτήματα άλλων κα-ταστημάτων  στο, άμεσο μάλιστα, μέλλον;
ε’.      Γιατί ο αιτούμενος συνδημότης μας, αφού έλαβε από πέρυσι την απόρριψη από την Εφορεία, επιμένει ο Δήμος φέτος να παρανομήσει υπέρ του;  Δεν αδικούνται άλλοι επαγγελματίες έτσι; Γιατί δεν εγκαθιστά (ως Σεπτέμβριο) τραπεζοκαθίσματα στον προαναφερθέντα κενό χώρο Πλατείας, όπως αναφέρει και στην 1η (17-2-2011) προς Δήμο αίτησή του («…στο χώρο της πλατείας, όπου εσείς ορίσετε και κρίνετε σωστό»). Κι εκεί δε θα εργαστούν 2 άνθρωποι, τους οποίους επί πλέον ισχυρίζεται ότι θα προσλάβει, με την ίδια κερδοφορία για την επιχείρηση; Ίδια «λογική» δεν είναι να γκρεμίσουμε λ.χ το Δημαρχείο υπέρ τραπεζοκαθισμάτων, αφού πέφτουν κομμάτια εκ της όψεώς του και ταλαιπωρείται απ’τα περιστέρια, αφού δεν έχουμε ακόμα λύσει τα προβλήματά του αυτά, με την «λογική» να «βάλουμε τραπέζια αφού, δεν έχουμε βάλει τα φυτά» ακόμα;
στ’.      Τα ζωάκια δεν θα  ….ανακουφίζονται εντός χώματος νυν παρτεριού, αν μπουν τραπέζια; Κι ακόμα: Αν όντως το υπάρχον εκεί καλώδιο ρεύματος είναι «ελεύθερο, επικίνδυνο», γιατί δεν τ’ ασφαλίζουμε; Μήπως θα καταστεί ακίνδυνο με τα τραπέζια;

4.    Ενέργειες και προτάσεις της Δημοτικής μας Κίνησης.
Η «ΣΥΡΑ με λογισμό και μ’όνειρο»:
α’.       Διά του επικεφαλής της και Δημοτικού Συμβούλου Ανδρέα Τζίνη τοποθετήθηκε, στο πνεύμα του παρόντος «Δελτίου Τύπου», αρνητικώς για την παράνομη, κατ’αυτόν, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος σ’ αυτό και την καταψήφισε (25-7-2011).
β’.      Ήδη σε κατοπινή (27-7-2011) Συνεδρία της Γραμματείας της Κίνησης – για α’ εξάμηνο 2011 δράσης και προγραμματισμό του β’ – συζήτησε κι αυτό το θέμα και ομοφώνως αποφασίστηκε η προσφυγή μας γι’ ακύρωση της εν λόγω Απόφασης,  αρ. 220α (ΑΔΑ 4ΑΣ2ΩΗΟ-1Ρ4) του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης,  στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η οποία επικυρώνει ή όχι κατά Νόμο τις αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων, βάσει άρθ. 227 Ν. 3852/2020 («Καλλικράτη»).
γ’.      Η Δημοτική μας Κίνηση, επειδή η Απόφαση του Δήμου την επομένη (26-7-2011) καθαρογρά-φηκε και η προθεσμία για τυχόν προσφυγή είναι 15νθήμερη, ήδη ζήτησε και έλαβε σχετικά με την υπόθεση και πρόσθετα στοιχεία απ’το Δήμο, ενημέρωσε προφορικώς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση αλλά και τον Δήμο (κ. Δήμαρχο, κ. αρμόδιο Αντιδήμαρχο, Νομική Υπηρεσία) για την αίτηση την οποία θα καταθέσει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
δ’.        Προτείνουμε το Δημοτικό Συμβούλιο ν΄ αντιστρέψει την απόφαση και ο αιτούμενος συνδημότης μας να αιτηθεί τον νόμιμο κενό χώρο της Πλατείας και το Συμβούλιο να τον παραχωρήσει: Αμεσα.
ε’.      Οι ως άνω ενέργειες και προτάσεις μας είναι σύμφωνες προς τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις (σ.σ. 5η-9η Προγράμματός μας),  καθώς και το πρόβλημα λύνουν και τη νομιμότητα διαφυλάσσουν αλλά και την απαιτούμενη σχέση Δήμου-Δημοτών ως αξιοπρεπή σφυρηλατούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.