Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Έλεγχος ποιότητας νερού σε 15 παραλίες του νησιού


Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης υλοποιεί φέτος ένα εκτενές πρόγραμμα δειγματοληψιών για την εκτίμηση της ποιότητας του θαλασσινού νερού σε 15 παραλίες του νησιού -περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη φορά. Ο στόχος του προγράμματος, που είναι σε εξέλιξη, είναι διπλός:
ñ  Αφενός, με την εξέταση και καταγραφή της ποιότητας του θαλασσινού νερού σε 15 ακτές, ο Δήμος σταδιακά θα αποκτήσει ένα πλήρες και οργανωμένο αρχείο που θα τον βοηθήσει στην αξιολόγηση και αντιμετώπιση περιβαλλοντικών κινδύνων που ενδέχεται να εμφανιστούν στο μέλλον. Τυχόν -δηλαδή- επιβάρυνση των αποτελεσμάτων σε κάποια ακτή θα υποδεικνύει την εμφάνιση κάποιας νέας και ρυπογόνου δραστηριότητας.
ñ  Αφετέρου, θα εμπεδωθεί στους μόνιμους κατοίκους και στους επισκέπτες του νησιού η πεποίθηση ότι οι θάλασσες είναι καθαρές και ότι ο Δήμος διαθέτει τα εργαλεία για την παρακολούθησή τους.
Παράλληλα, ο Δήμος κατόρθωσε να εντάξει το φετινό καλοκαίρι στο πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» πέντε παραλίες (Κίνι, Γαλησσάς, Φοίνικας, Αγκαθωπές και Βάρη), τις περισσότερες σε νησί των Κυκλάδων. Να επισημανθεί βέβαια ότι ο θεσμός αυτός αφορά πολυσύχναστες παραλίες με συγκεκριμένες υποδομές. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι οι παραλίες με μικρότερη κίνηση, οι οποίες εκ των πραγμάτων δεν διαθέτουν γαλάζια σημαία, είναι λιγότερο καθαρές. Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος που ο Δήμος μας επέλεξε να επεκτείνει το πρόγραμμα παρακολούθησης της ποιότητας του νερού σε δέκα παραλίες, επιπλέον εκείνων που έχουν λάβει τη γαλάζια σημαία.
Αναλυτικά, οι παραλίες στις οποίες γίνονται οι δειγματοληψίες είναι τα Αστέρια (στην Ερμούπολη), το Κίνι, ο Λωτός, ο Γαλησσάς, η Βάρη, το Ψαχνό, ο Μέγας Γυαλός (δύο διαφορετικές παραλίες), το Αχλάδι, η Φάμπρικα, η Αμπέλα, οι Αγκαθωπές, η Αζόλιμνος, το Δελφίνι και το Κόμητο. Ελέγχονται, σε κάθε δείγμα, τρεις διαφορετικές παράμετροι μικροβιακής ποιότητας, ο αριθμός εντερόκκοκων, coliforms και escherichia coli. Οι αναλύσεις γίνονται σε πιστοποιημένο εργαστήριο.
Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί έξι (6) δειγματοληψίες, αρχής γενομένης από το Μάιο 2011 και έχουν ολοκληρωθεί οι αναλύσεις στις πέντε πρώτες εξ' αυτών. Στο σύνολο των αποτελεσμάτων, δεν υπάρχει καμία μέτρηση που να υπερβαίνει το όριο ασφάλειας, τα δε αποτελέσματα κυμαίνονται από την πλήρη απουσία μικροβιακού φορτίου (<1) έως ίχνη (αλλά σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνουμε, πολύ κάτω από το όριο ασφαλείας). Tα αποτελέσματα των δειγματοληψιών θα αναρτώνται σταδιακά στην ιστοσελίδα του Δήμου (www.hermoupolis.gr/) και θα δοθούν επίσης στους εμπλεκόμενους φορείς (όπως η Δ/νση Υγείας της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου) και τα Συμβούλια Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, για ενημέρωσή τους.
Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης σας εύχεται καλά μπάνια ως το τέλος του καλοκαιριού, με τη βεβαιότητα ότι οι θάλασσες του νησιού μας είναι καθαρές και ασφαλείς.
              ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΥΡΟΥ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

1 σχόλιο:

  1. Ναι πολύ καλό ιδίως για τις Ακγαθωπες να πάει να μετρήσει και κάτω από το μπαρ του Αρχαίο ( δημοτικό είναι το κτίσμα και το νοικιάζει στο αρχαίο) που βγάζει λύματα κατευθείαν κάτω από κάτι πέτρες που φέτος έχουν βάλει ώστε να μην φαίνεται η σωλήνα-πρασινάδα που έχει πιάσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.