Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Ο μητροπολίτης Φθιώτιδος αρνήθηκε να κηδευτεί καθολικός

Αναγκάστηκαν να διανύσουν πάνω από 400 χιλιόμετρα, από τη Λαμία στην Αθήνα και πάλι πίσω στη Λαμία, για να κηδέψουν τον άνθρωπό τους, εξαιτίας της άρνησης της Μητρόπολης Φθιώτιδας να τελεστεί η κηδεία του στο ορθόδοξο παρεκκλήσι του κοιμητηρίου της Λαμίας, επειδή ήταν καθολικός.

Ο Μάσιμο Μπαρτολίνι, 59 ετών, ζούσε στη Λαμία τα τελευταία 8 χρόνια, μαζί με την οικογένειά του, πολλά από τα μέλη της οποίας μάλιστα είναι ορθόδοξοι.

Ο άτυχος άνδρας έχασε πριν από λίγες ημέρες τη ζωή του στην Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας από ανακοπή καρδιάς. Η σορός του μεταφέρθηκε για νεκροψία στην Πάτρα.

Οι συγγενείς του ήρθαν σε επικοινωνία με την Μητρόπολη Φθιώτιδας προκειμένου να ζητήσουν να διαβαστεί από καθολικό ιερέα στη Λαμία, στο ορθόδοξο (ελλείψει καθολικού) παρεκκλήσι του κοιμητηρίου της πόλης και εν συνεχεία να ταφεί εκεί.

«Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες μας, ο εκπρόσωπος του μητροπολίτη ήταν κατηγορηματικά αντιθέτως. Μας υπέδειξαν διάφορες περιοχές όπου υπάρχουν καθολικοί ναοί, όπως η Πάτρα, ο Πειραιάς ή η Αθήνα.Τελικά η κηδεία έγινε την Τετάρτη σε καθολικό ναό του Πειραιά, γιατί ήταν σχετικά πιο εύκολο για τη χήρα και τα δύο ανήλικα παιδιά του, τεσσάρων και έξι ετών, να έρθουμε εκεί. Ολη η ιστορία μας κόστισε πάνω από 5.000 ευρώ, αλλά δεν είναι τόσο αυτό, όσο η ψυχική ταλαιπωρία που ζήσαμε» λέει η νύφη του νεκρού κ. Βασιλική Ρίζου.

Μάλιστα, όπως λέει «δεν θα είχαμε και αντίρρηση η κηδεία να γίνει από ορθόδοξο ιερέα, όμως δεν μας προτάθηκε κάτι τέτοιο. Ηταν κατηγορηματικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε λύση προέβλεπε την είσοδο του νεκρού σε ορθόδοξη εκκλησία, επειδή ήταν καθολικός. Θεωρώ απαράδεκτες τέτοιες αποφάσεις, όταν ο νεκρός είναι χριστιανός και όταν όλοι οι συγγενείς και φίλοι του που υπέστησαν την ταλαιπωρία, είναι χριστιανοί ορθόδοξοι», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον αρχιμανδρίτη κ. Τιμόθεο Ανθη, γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως, «η κανονική πρακτική σε αυτά τα ζητήματα είναι αυτή που ακολούθησε η Μητρόπολη Λαμίας. Μόνο αν είναι εντελώς αδύνατον να βρεθεί καθολικός ναός και ιερέας μπορεί κατ' εξαίρεση ορθόδοξος ιερέας να διαβάσει τον νεκρό. Ομως σε αυτή την περίπτωση δεν συνέβη κάτι τέτοιο».

Ωστόσο οι συγγενείς του θανόντος είχαν ζητήσει απλώς να τους επιτραπεί να κάνουν την τελετή στο ορθόδοξο παρεκκλήσι του νεκροταφείου.

Το γεγονός είναι θλιβερό, είπε μιλώντας στο «Βήμα» ο επίσκοπος Ρωμαιοκαθολικών Σύρου, Θήρας, Κρήτης και πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος κ. Φραγκίσκος Παπαμανώλης. Οπως σημειώνει «δεν είναι η πρώτη φορά που η Μητρόπολη Φθιώτιδας παίρνει μια τέτοια απόφαση. Εχει προηγηθεί παρόμοιο περιστατικό με τον θάνατο μιας Ιταλίδας το 2009».

Σήμερα «στη χώρα μας ζει πια όλο και μεγαλύτερος αριθμός καθολικών, ωστόσο οι δυνάμεις της Καθολικής εκκλησίας είναι ιδιαίτερα περιορισμένες», λέει ο κ. Παπαμανώλης. Γι' αυτό, υποστηρίζει, «θα έπρεπε η Ορθόδοξη εκκλησία να επιτρέπει σε καθολικούς ιερείς να λειτουργούν στα παρεκκλήσια των ορθόδοξων κοιμητηρίων. Αλλωστε υπάρχουν περιπτώσεις στη χώρα που οι ορθόδοξες μητροπόλεις έχουν παραχωρήσει χώρους για αυτού του είδους τις περιπτώσεις».
 
Απάντηση στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος, σχετικά με την κηδεία και την ταφή ρωμαιοκαθολικού πιστού, έδωσε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος(φωτο) ο οποίος χαρακτηρίζει το ζήτημα διογκωμένο με στόχο να προκαλέσει πρόβλημα στις καλές σχέσεις Ορθοδόξων-Ρωμαιοκαθολικών στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της Μητροπόλεως Φθιώτιδος σημειώνεται:

"Εξ αφορμής ανακοινώσεως του Σεβασμιωτάτου Επισκόπου των Ρωμαιοκαθολικών Σύρου, Θήρας, Κρήτης και προέδρου της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος κ. Φραγκίσκου σχετικά με την κηδεία και ταφή στην Λαμία του Massimo Bartolini Ρωμαιοκαθολικού το θρήσκευμα Ιταλού, η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος διευκρινίζει:

Κατ  ἀρχάς η Ανακοίνωση του Επισκόπου των Ρωμαιοκαθολικών βρίθει ανακριβειών και σκοπό έχει την δημιουργία εντυπώσεων. Ο εν λόγω Ρωμαιοκαθολικός δεν απεβίωσε στη Λαμία, αλλά στην Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας. Σε αίτημα των συγγενών του να ψαλλεί και να ταφεί στην Λαμία ευγενώς υποδείξαμε να ψαλλεί στον πλησιέστερο Ναό των Καθολικών στην Πάτρα η αλλαχού και να γίνει η ταφή του στην Λαμία κατά την επιθυμία τους.

Την λύση αυτή εδώσαμε σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου περί κηδείας και ταφής ετεροδόξων. Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει κανόνες και τάξη, η οποία δεν παραβιάζεται κάτω από την πιέση της παγκοσμιοποιήσεως και των δημοσίων σχέσεων.

Από πλευράς συγγενών δεν διεπίστωσα καμμία αντίδραση. Ο συντάκτης της ανακοινώσεως τη ανοχή  του φιλησύχου Επισκόπου κ. Φραγκίσκου μεγαλοποιεί το όλον θέμα, όπως έχει πράξει και στο παρελθόν με διάφορα θέματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας για να μειώσει την Ορθόδοξη Εκκλησία ως εριστικήν και συντηρητικήν.

Λυπούμεθα, διότι με τέτοια νοοτροπία δεν προάγονται οι καλές σχέσεις Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών, για την καλλιέργεια των οποίων πολλοί μοχθούν προς δόξαν Θεού.

Το λυπηρότερον είναι ότι η Ανακοινώση της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας, δεν έφθασε ποτέ στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, άλλα διοχετεύθηκε μόνο στα Μέσα Ενημερώσεως".
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος:

"Προ ημερών απεβίωσε στη Λαμία ο Massimo Bartolini, ιταλός, Καθολικός στο Θρήσκευμα, ετών 59, καταγόμενος από την πόλη Foligno (Perugia) της Ιταλίας. Στη Λαμία δεν υπάρχει Καθολικός Ναός, οι συγγενείς προγραμμάτιζαν να τελεστεί η νεκρώσιμη Ιερή Ακολουθία στο Παρεκκλήσιο του Κοιμητηρίου με καθολικό Ιερέα και να ακολουθήσει ο ενταφιασμός. Δυστυχώς όμως συνάντησαν την αντίδραση του επιχώριου Μητροπολίτη. Έτσι οι συγγενείς αναγκάστηκαν να μεταφέρουν τον νεκρό στο Πειραιά. Η κηδεία έγινε σήμερα, Τετάρτη 17 Αυγούστου, στις 11.00 π.μ. από τον Καθολικό Ιερό Ναό Αγίου Παύλου, οδός Φίλωνος  23, στον Πειραιά.
Αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα, το έτος 2011. Ποια θα είναι η εκτίμηση για  την Πατρίδα μας των συγγενών και φίλων του νεκρού και όσων πληροφορηθούν το γεγονός; Περιττό κάθε σχόλιο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.