Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

ΒΙΒΛΙΟ O Mύθος και η Aλήθεια

Η ΜΑΓΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
O Mύθος και η Aλήθεια
Richard Dawkins
ΤΡΑΥΛΟΣ 2012
ΣΕΛ.271

[Λεύκωμα, σκληρό εξώφυλλο, πανόδετο, κουβερτούρα]

Mαγεία: μια πολύ «πονηρή» λέξη, που εμφανίζεται με πολλές εκδοχές. Oι πρόγονοί μας χρησιμοποίησαν την υπερφυσική μαγεία -προτού αναπτύξουν την επιστημονική μέθοδο- στην προσπάθειά τους να ερμηνεύσουν τη λειτουργία του Κόσμου. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ερμήνευαν την εμφάνιση της νύχτας μέσα από τον μύθο της θεάς Νουτ, που κατάπινε τον Ήλιο και τον ξαναγεννούσε το επόμενο πρωινό. Οι Βίκινγκς πίστευαν πως το ουράνιο τόξο ήταν η γέφυρα που οδηγούσε τους θεούς στη Γη. Οι Ιάπωνες θεωρούσαν ότι οι σεισμοί εκδηλώνονταν όταν το τεράστιο γατόψαρο που κουβαλούσε στην πλάτη του τη Γη, τίναζε ελαφρά την ουρά του... Μαγικές, παράξενες ιστορίες, μύθοι με μαγεία σε όλο της το μεγαλείο. Όμως, υπάρχει και η μαγεία της αλήθειας που βρίσκεται στη χαρά της ανακάλυψης: Είναι η μαγεία της πραγματικότητας - είναι η επιστήμη.
- Ποιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος; - Γιατί υπάρχουν τόσα πολλά διαφορετικά είδη ζώων; - Άραγε, καταγόμαστε από ένα πρασινωπό ψάρι;- Είμαστε μόνοι στο Σύμπαν; - Γιατί συμβαίνουν κακά πράγματα;- Τι είναι το ουράνιο τόξο; - Πώς εξηγούνται τα «θαύματα»; Mέσα από τη Μαγεία της Πραγματικότητας, ο ιδιοφυής Richard Dawkins εξηγεί σε όλους μας, με αφοπλιστικά απλό τρόπο, πώς λειτουργεί ο Κόσμος μας. Mε ευρηματικά παραδείγματα και έξυπνα νοητικά πειράματα, ο κορυφαίος βιολόγος της εποχής μας, εξηγεί πώς συμβαίνουν μερικά από τα πιο εντυπωσιακά -και με πρώτη ματιά ανεξήγητα- φυσικά φαινόμενα. «Ωραίοι είναι οι μύθοι, όμως η πραγματικότητα κρύβει μεγαλύτερη γοητεία. Aφήστε τους θεούς και τα παραμύθια, κι ελάτε μαζί μου σε ένα μαγευτικό επιστημονικό ταξίδι!» μας παροτρύνει ο Dawkins. Και δεν έχει άδικο: αυτό το βιβλίο διαβάζεται σαν αστυνομικό εικονογραφημένο μυθιστόρημα. Κάθε επιστήμη κρύβει τα δικά της μυστικά. Αν τα ανακαλύψεις θα «εξιχνιάσεις» κάθε ανεξήγητο φυσικό φαινόμενο που σε προβληματίζει.
«Για μικρούς και μεγάλους, αυτό το όμορφο λεύκωμα είναι σαν το σεντούκι του θησαυρού. Όποιος το ανοίξει θα πάρει στα χέρια του τη γνώση για τα μυστικά της φύσης και του Σύμπαντος».The New York Times
«Η Μαγεία της Πραγματικότητας είναι ένα πολύ εντυπωσιακό έργο. Από εδώ και στο εξής αυτό θα συνιστώ όταν με ρωτούν «ποιο βιβλίο να αγοράσω για τα παιδιά μου». Δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο!»Lawrence Krauss Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα

RICHARD DAWKINS Ο Ρίτσαρντ Ντόκινς γεννήθηκε το 1941 στο Ναϊρόμπι της Κένιας, και σε πολύ νεαρή ηλικία μετακόμισε με την οικογένειά του στην Aγγλία. Απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, πέρασε δύο χρόνια ως επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, πριν επιστρέψει στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το 1970. Μέχρι το 2008 κατείχε την έδρα Charles Simonyi, για την εκλαΐκευση της επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Θεωρείται ο κορυφαίος εξελικτικός βιολόγος της εποχής μας. «Το εγωιστικό γονίδιο» ήταν το βιβλίο που καθιέρωσε παγκοσμίως τον Dawkins στο ευρύτερο αναγνωστικό κοινό. Στην ελληνική γλώσσα κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο «Κάτοπτρο»

DAVE McKEAN Εικονογράφος και σχεδιαστής περιοδικών, και βιβλίων βραβευμένων συγγραφέων (όπως των David Almond, Heston Blumenthal, John Cale, Stephen King και Neil Gaiman, για τους οποίους εικονογράφησε το Coraline και το The Graveyard Book, τα οποία τιμήθηκαν με τα μετάλλια Newbery και Carnegie). Έχει δημιουργήσει εικαστικά για εκατοντάδες εξώφυλλα δίσκων, βιβλίων, και CD. Επίσης, έχει σχεδιάσει τους χαρακτήρες για δύο από τις κινηματογραφικές ταινίες του Χάρι Πότερ, και έχει αναλάβει τη διεύθυνση των κινηματογραφικών ταινιών Mirror Mask και Luna.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.