Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ένωση Γονέων Δήμου Σύρου : Όχι στις καταργήσεις σχολείων

Με ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό η Ένωση Γονέων Σύρου - Ερμούπολης παρακολουθεί το τελευταίο διάστημα τις εξελίξεις στην παιδεία.
Η εγκύκλιος 10112/Δ4/30-1-2012 του υπουργείου με το πρόσχημα της ποιοτικής αναβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης ζητά μεταξύ άλλων μέχρι τις 2-3-2012 τις εισηγήσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης για καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.
Η Ένωση Γονέων προκειμένου να ενημερωθεί και να μορφώσει άποψη ήρθε σε χωριστές συναντήσεις με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών και τους συλλόγους γονέων.
Η περσινή εμπειρία από τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις μόνο ως απόλυτα αρνητική δύναται να χαρακτηριστεί. Οι περσινές συγχωνεύσεις - καταργήσεις δεν οδήγησαν σε καμιά βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Αντίθετα ήρθαν να προστεθούν ως ένα επιπλέον αρνητικό στοιχείο σε ένα φτηνό, υποχρηματοδοτούμενο και χωρίς βιβλία σχολείο.
Το σχολείο για μια κοινωνία, ιδιαίτερα σε μια μικρή πόλη, δεν είναι μόνο κτήριο και εκπαιδευτικό προσωπικό, αλλά ένας ευρύτερος πολιτιστικός χώρος, σημείο αναφοράς και πυρήνας ανάπτυξης της περιοχής.  Το κλείσιμο μιας σχολικής μονάδας συνεπάγεται αυτόματα υποβάθμιση και εγκατάλειψη της συγκεκριμένης περιοχής. 
Είναι προφανές ότι οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων οδηγούν μονοσήμαντα στην αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, και αυτό σίγουρα δεν είναι επ΄ ωφελεία των παιδιών μας, ούτε αποτελεί ποιοτική αναβάθμιση.
Οι μέχρι στιγμής διαβεβαιώσεις περί προθέσεων μη συγχώνευσης και κατάργησης μονάδων όσο αισιόδοξα και αν εκληφθούν, ουδόλως μας καθησυχάζουν, αφού οι περσινές αντίστοιχες δημόσιες δεσμεύσεις των αρμοδίων, εκ των πράξεων απεδείχθησαν έπεα πτερόεντα, με αποτέλεσμα τη συγχώνευση των λυκείων και την κατάργηση του αθλητικού γυμνασίου.
Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού και ιδιαιτέρως τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης ο οποίος έχει και την τελική ευθύνη εισήγησης, να μην προβούν σε καμία εισήγηση ή ενέργεια  για συγχώνευση ή κατάργηση σχολικών μονάδων.
Το αίτημα αυτό έχει ήδη τεθεί από μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, το οποίο έχει ταχθεί κατά των συγχωνεύσεων - καταργήσεων σχολικών μονάδων, ζητώντας παράλληλα την επανασύσταση και επαναλειτουργία του 2ου Γενικού Λυκείου.
Η ένωση γονέων Σύρου - Ερμούπολης εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της σε πολιτικές  που οδηγούν σε συρρίκνωση των μορφωτικών δικαιωμάτων της νέας γενιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.