Το συνέδριο απευθύνεται για 4η χρονιά στους πολίτες και φέτος συνδιοργανώνεται από το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Σύρου Ερμούπολης, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, καθώς και το Δίκτυο Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας Νομού Κυκλάδων.
Η απόφαση για τον εφετινό προσανατολισμό του συνεδρίου εμπεριέχει μια σημαντική σημειολογία καθώς φαίνεται τα παιδιά να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις σύγχρονες δύσκολες συγκυρίες και είναι αναγκαίο να αναδειχθούν οι τρόποι που θα μας βοηθήσουν να τα διατηρήσουμε σε διαδρομές που διασφαλίζουν την υγεία τους ή και να τα επαναπροσανατολίσουμε προς ασφαλείς και δημιουργικές επιλογές.
Οι βασικοί άξονες του συνεδρίου στους οποίους θα βασιστούν τα τραπέζια των ομιλιών είναι οι εξής:
- Ψυχική και Συναισθηματική υγεία του παιδιού και πρώιμα συμπτώματα διαταραχών
- Γονεϊκοί ρόλοι και η θετική τους αξία στη ψυχική και συναισθηματική υγεία του παιδιού.
- Παιδικά ατυχήματα
- Θέματα που αφορούν τις ουσίες και τις εξαρτήσεις.
- Ασφαλές διαδίκτυο και cyber bulling
- Ενδοσχολική βία και σχολικός εκφοβισμός
- Ψυχική και συναισθηματική υγεία των παιδιών στο σχολείο και την οικογένεια.
- Εκπαίδευση γονέων - εκπαίδευση εκπαιδευτικών.
- Αναγνώριση και αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης
- Η οικονομική κρίση και η επίδρασή της στη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών.
- Διαφυλικές σχέσεις και σεξουαλική υγεία
- Περιβαλλοντικοί, φυσικοί και χημικοί κίνδυνοι που απειλούν την υγεία των παιδιών
- Διατροφή - Παιδική παχυσαρκία - Φυσική άσκηση
- Έγκαιρη διάγνωση διαταραχών της ανάπτυξης
Στις παρουσιάσεις θα συμμετέχει το επιστημονικό δυναμικό των φορέων Υγείας, Κοινωνικής Φροντίδας και Εκπαίδευσης, καθώς και άλλοι ειδικοί επιστήμονες που θα προσκληθούν για το σκοπό αυτό.
Ήδη μεταξύ άλλων έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους και θα παραστούν με ομιλίες ακαδημαϊκοί όπως ο κ. Μαργαρίτης Λουκάς,Ομότιμος Καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας και Ραδιοβιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και η ομάδα του, ο κ. Μόσχος Γεώργιος, Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων όπως ο κ. Αλεβίζος Στέφανος από το «Χαμόγελο του παιδιού», Ιατροί Διευθυντές κλινικών Ειδικών Παιδιατρικών Νοσοκομείων, ειδικοί Ψυχίατροι και Ψυχολόγοι, Νοσηλευτές, Κοινωνικοί Λειτουργοί, Επισκέπτες Υγείας, επιστήμονες από το χώρο της εκπαίδευσης, ειδικοί επιστήμονες που προέρχονται από την τοπική κοινωνία (Ιατροί, Οδοντίατροι, Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές), ενώ θα υπάρξει διασύνδεση μέσω διαδικτύου με ερευνητές Αμερικάνικου Πανεπιστημίου που ερευνούν τον αυτισμό.
Η είσοδος είναι ελεύθερη, τόσο στις εργασίες του συνεδρίου, όσο και στα βιωματικά εργαστήρια που απευθύνονται σε γονείς, σε εκπαιδευτικούς, σε επαγγελματίες υγείας και σε εφήβους. Τα εργαστήρια αυτά γίνονται από ειδικούς επιστήμονες και παρακαλούμε για τη συμμετοχή σας σε αυτά, να δηλώσετε έγκαιρα το ενδιαφέρον παρακολούθησης τους, επικοινωνώντας με τους υπεύθυνους επικοινωνίας, όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα του συνεδρίου που σας έχει αποσταλεί μαζί με το ενημερωτικό αυτό δελτίο.
Με αυτά τα δεδομένα είμαστε αισιόδοξοι ότι και φέτος θα διεξαχθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα τριήμερη συνάντηση η οποία ελπίζουμε ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον όλων των πολιτών έχοντας ως επίκεντρο την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας του παιδιού σε όλες τις εκφάνσεις της, από τη γέννηση μέχρι και την εφηβεία, η οποία κύριο στόχο θα έχει να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τους πολίτες, τους γονείς, τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς καθώς και τους επαγγελματίες υγείας, δίνοντας απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που απασχολούν σήμερα την ελληνική οικογένεια.
Σημαντική σημείωση: Η εναρκτήρια πρώτη ημέρα του συνεδρίου (Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013) θα διεξαχθεί στο θέατρο «Απόλλων», ενώ η δεύτερη και η Τρίτη (Σάββατο και Κυριακή 2,3 Νοεμβρίου 2013) θα διεξαχθούν στο ξενοδοχείο «Ερμής».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.