Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Οι Μαυρογιαλούροι μας τελειώνουν

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΕΡΓΗΣ

Καλημέρα σε όλους . Φθινοπωριάζει για τα καλά. O χρόνος για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές άρχισε να μετράει ανάποδα .Ο Μάης δεν είναι μακριά.
Τον τελευταίο καιρό μέσα στο ζοφερό κλίμα της κρίσης και το γενικό τέλμα στο οποίο η νωθρότητα της σημερινής δημοτικής πλειοψηφίας οδηγεί το νησί, έχουμε διακρίνει κάποιους εν δυνάμει σπινθήρες αναγέννησης.
Για πολλές δεκαετίες το μόνιμο πρόβλημα της πολιτικής ζωής στην Σύρο, ήταν η νάρκωση της νέας γενιάς. Οι επαγγελματίες πολιτικοί, η εξαγορά ψήφων μέσα από ένα πολυπλόκαμο πελατειακό σύστημα ,η καθεστωτική αίσθηση παντοδυναμίας, αποκαρδίωναν την νέα γενιά, αφυδάτωναν τον ενθουσιασμό της.
Σήμερα ,οι Μαυρογιαλούροι μας τελειώνουν και καθώς ο λέβητας της κοινωνικής έκρηξης είναι απίστευτα κοντά, η Συριανή νέα γενιά φαίνεται να ξυπνάει απ το λήθαργο…Τα προεόρτια ήταν η υποδοχή που επεφύλαξε το νησί των μεγάλων εργατικών αγώνων και της πολιτιστικής πρωτοπορίας στον εθνικά επικίνδυνο Γιωργάκη Παπανδρέου , που αποτέλεσε την αρχή του τέλους της θλιβερής Πρωθυπουργίας του.
Στα χρόνια που ακολούθησαν η νέα γενιά μέσα από ρήξεις και πρωτοβουλίες υφαίνει το δίχτυ της ανατροπής του τοπικού κατεστημένου που είναι συνώνυμο με την χειρότερη παρακμή που έχει γνωρίσει ο τόπος. Κάθε προσπάθεια να γεννηθεί το νέο, το καινούργιο στην κοινωνία, στην οικονομία, στην πολιτική κ.α. συνοδεύεται από τις «ωδίνες του τοκετού». Είναι απαραίτητο πριν πεθάνει το παλιό, να γεννηθεί το καινούργιο. Το καινούργιο, αργά ή γρήγορα, θα πάρει τη θέση του παλιού, το οποίο έχει υποστεί φθορά και δεν μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής.
Η αφύπνιση της νεολαίας μας πρέπει να ενθαρρυνθεί και να συνεχιστεί και να πάρει μορφή δημιουργικής εξέγερσης. Έχει τεράστια σημασία για τη Σύρο , που ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα από έντονη εσωστρέφεια και επαρχιωτισμό τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια, η θετική αύρα και ο ακομπλεξάριστος κοσμοπολιτισμός που φέρνουν οι πολιτιστικές , αθλητικές νεανικές κινήσεις που ξυπνάνε σιγά –σιγά.
Ο τόπος έχει ανάγκη την φρεσκάδα των νέων ιδεών και την δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων, που πρέπει να συνθέσουν το DNA μια νέας ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ του ΝΗΣΙΟΥ , με την με όρο όμως τη διασφάλιση των προϋποθέσεων για μια πιο αποτελεσματική και δημιουργική διακυβέρνηση τα επόμενα πέντε, καθοριστικά για το μέλλον του νησιού χρόνια. Για να γίνει αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί, καταρχήν, κάθε μορφής οπισθοδρόμηση σε τραυματικές καταστάσεις, συστήματα εξουσίας και πρόσωπα που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και οδήγησαν την πόλη σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό μαρασμό.
Η Σύρα , πρέπει να ξαναβρεί την πυξίδα της και να αποκτήσει ξανά το χαμένο δυναμισμό της. Αυτό δεν γίνεται ερήμην της νεολαίας που πρέπει να σηκωθεί από τον καναπέ επειγόντως…
Σε κάθε περίπτωση, για την νέα γενιά , στην οποία στρέφει το βλέμμα της η Συριανή κοινωνία, υπάρχει μόνο η προσπάθεια. Ο αγώνας είναι συνεχής για να επανακτήσει η Σύρα αυτό που είχε χαθεί (την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή της) και να αναδειχθεί παντού η σύγχρονη κοσμοπολίτικη αλλά και ανθρώπινη ταυτότητά της.
Ας βάλλει τα δυνατά της. Έχει μαζί τις ευχές , όσων από μας ματώσαμε , αλλά αντισταθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, που οδήγησαν στην σημερινή παρακμή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.