Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Υπόμνημα Συλλόγου Διδασκόντων Δημοτικού Σχολείου Βάρης

Σχετικά με τα κτηριακά προβλήματα και τα ζητήματα ασφάλειας μαθητών στο διδακτήριο Βάρης(21-10-13)

1.Στις 18-1-13 κοινοποιήθηκε στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας ψήφισμα του Σχολικού Συμβουλίου Δ.Σ Βάρης Μάννα (το οποίο αποτελεί το ανώτατο όργανο διοίκησης του σχολείου) και αιτηθήκαμε  :

«α. ενημέρωση από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας  ,σχετικά με τη λήξη της σύμβασης παραχώρησης αιθουσών του διδακτηρίου Βάρης  στο ΚΕΚ Δήμου Σύρου -  Ερμούπολης
β. την άμεση παράδοση των αιθουσών , προκειμένου να αξιοποιηθούν για τις ανάγκες του σχολείου (βιβλιοθήκη, αίθουσα φυσικής -χημείας, ενισχυτικής διδασκαλίας ,κ.α)»

2. Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Βάρης- Μάννα, λαμβάνοντας υπόψη τα κτιριακά προβλήματα του διδακτηρίου Βάρης ,εξέδωσε ψήφισμα στις 27/5/13 ,με το οποίο:«ζητά από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Δήμου Σύρου Ερμούπολης να θέσει στην επόμενη συνεδρίασή της -ως θέμα ημερήσιας διάταξης- την άμεση διάθεση κλειστών αιθουσών του σχολικού συγκροτήματος Βάρης για τις πιεστικές στεγαστικές ανάγκες του σχολείου, και συγκεκριμένα :
-για τη μεταστέγαση της αίθουσας πληροφορικής
-για τη λειτουργία αίθουσας διδασκαλίας Θρησκευτικών προς χρήση των μαθητών καθολικού δόγματος
-για τη λειτουργία βιβλιοθήκης-εργαστηρίου πληροφορικής (όπως έχει αιτηθεί ήδη από τον Ιανουάριο το Σχολικό Συμβούλιο του σχολείου)
 προς όφελος των μαθητών και της αναβάθμισης της μαθησιακής διαδικασίας».

3.H Γενική Συνέλευση  Σύρου του Συλλόγου Δασκάλων Νηπιαγωγών Σύρου Τήνου Μυκόνου στις 30/5/13 ομόφωνα αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος ,το οποίο αφορά στη στήριξη των αιτημάτων του Συλλόγου Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Βάρης-Μάννα.

4.Στις 20/6/13 η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας αποφάσισε να γνωμοδοτήσει προς  το Δημοτικό Συμβούλιο υπέρ της απόδοσης των αιθουσών που στεγάζεται το ΚΕΚ στο σχολείο, για την ικανοποίηση των αιτημάτων της εκπαιδευτικής κοινότητας.

5.Στις 30/9/13 το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Σύρου Ερμούπολης αποφάσισε κατά πλειοψηφία την δωρεάν παραχώρηση των αιθουσών του Δημοτικού Σχολείου Βάρης-Μάννα στον Οργανισμό Παιδείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης  για τη λειτουργία Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης για δύο χρόνια.

6.Στις 15/10/13 στελέχη και επιμορφούμενοι του ΚΕΚ Δήμου Σύρου Ερμούπολης εντοπίστηκαν από τον εφημερεύοντα εντός του σχολικού χώρου, ενώ η κλειδαριά της εξώπορτας είχε αφαιρεθεί. Το αυτό συνέβη και τις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο υλοποίησης σεμιναρίων του ΚΕΚ ,όπου επιμορφούμενοι εισέρχονται σε καθημερινή βάση στο σχολικό προαύλιο σε ώρες λειτουργίας του σχολείου, ενώ η κλειδαριά της εξώπορτας είχε αφαιρεθεί για δεύτερη φορά. Επίσης ,με ευθύνη του ΚΕΚ, τοποθετήθηκε στις 15/10  στο προαύλιο του διδακτηρίου Βάρης πλέγμα, ύψους ενός μέτρου, περιορίζοντας αισθητά το διαθέσιμο χώρο για τους μαθητές του σχολείου.

7. Η αίθουσα πληροφορικής και η βιβλιοθήκη-βιντεοθήκη του σχολείου μας –εξαιτίας πτώσης σοβάδων-παραμένει κλειστή από τον Απρίλιο  τρέχοντος έτους και επείγει η άμεση μεταφορά του ηλεκτρονικού εξοπλισμού καθώς και μεταστέγασή τους σε κενή αίθουσα.

8.Πτώση επιχρισμάτων έχει παρατηρηθεί  ήδη από τον Απρίλιο και στη Δ’ τάξη στην οποία φιλοξενούνται 23 μαθητές.

9.Παραμένουν αναξιοποίητα -ελλείψει χώρων- σε αποθηκευτικούς χώρους δεκάδες όργανα φυσικής-χημείας, μιας και δεν υφίσταται αίθουσα φυσικής-χημείας

10.  Οι μαθητές καθολικού δόγματος του σχολείου μας (Δ’-Ε’-ΣΤ’ τάξεων, 6 ώρες εβδομαδιαίως), δεν διαθέτουν κατάλληλη αίθουσα διδασκαλίας για την παράλληλη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών και χρησιμοποιούν προσωρινά το κλειστό γυμναστήριο του σχολείου.

11.Η αύξηση του μαθητικού πληθυσμού του σχολείου μας καθιστά επιτακτική την δυνατότητα χρήσης μιας επιπλέον διδακτικής αίθουσας, ούτως ώστε  να μπορεί να γίνει χωρισμός μιας τάξης σε δύο τμήματα τις επόμενες σχολικές χρονιές.( Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εγγεγραμμένοι μαθητές που φοιτούν στην Α΄ Δημοτικού είναι 29 τη φετινή σχολική χρονιά και φοιτούν σε δύο τμήματα, γεγονός που σημαίνει ότι σε τρία (3) χρόνια θα χρειαστεί μία ακόμα αίθουσα διδασκαλίας στο διδακτήριο Βάρης, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες φοίτησης).

12Σύλλογος Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Βάρης- Μάννα λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω διαμαρτύρεται έντονα για :

-την πολύμηνη καθυστέρηση των αναγκαίων επισκευών αιθουσών του σχολείου ,εκ μέρους των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου Ερμούπολης
-για τη μη παραχώρηση-εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σύρου Ερμούπολης- των αιτούμενων αιθουσών στο σχολείο ,προκειμένου να καλυφθούν πιεστικές στεγαστικές ανάγκες του διδακτηρίου Βάρης
-τη δυσχερή εκτέλεση του διδακτικού έργου αρκετών συναδέλφων ( λόγω χρήσης ακατάλληλης  αίθουσας για το μάθημα των Θρησκευτικών για μαθητές καθολικού δόγματος,λόγω αχρησίας του κλειστού γυμναστηρίου για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής,λόγω αχρησίας του εργαστηρίου πληροφορικής,λόγω αχρησίας της αίθουσας βιβλιοθήκης,λόγω αχρησίας των οργάνων φυσικής - χημείας)
- την παράνομη συνύπαρξη των μαθητών της σχολικής μονάδας και των καταρτιζόμενων του Κ.Ε.Κ. σε ώρες λειτουργίας του σχολείου, δεδομένου ότι προαυλίζονται σε κοινό προαύλιο χώρο
- την αυθαίρετη τοποθέτηση επικίνδυνου για την ασφάλεια των μαθητών πλέγματος και ζητά την άμεση καθαίρεσή του, προκειμένου ολόκληρο το προαύλιο του σχολείου να αποδοθεί στους μαθητές

-τη δυσχερή εκτέλεση του έργου των εφημερευόντων του διδακτηρίου Βάρης, λόγω της αυθαίρετης
 τοποθέτησης ιδιαιτέρως επικίνδυνου πλέγματος στο προαύλιο του σχολείου, με πιθανή βλάβη της σωματικής ακεραιότητας των προαυλιζομένων μαθητών του Σχολείου, λόγω μείωσης του ζωτικού χώρου προς αναψυχή και άθληση, αλλά και λόγω του αποκλεισμού της β’ εξώπορτας σε περίπτωση κιν-δύνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.