Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Δημοσκοπήσεως το ανάγνωσμα

ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΕΡΓΗΣ

Τι σου φταίω Σαββατιάτικα μες τα μεσάνυχτα και με χτυπάς αλύπητα , διαμαρτυρήθηκε το πληκτρολόγιο.Από αλλού ξεκίνησα για τα αποφθέγματα του Ροίδη και την διαχρονική ισχύ τους στο πολιτικό βίο μας και αλλού κατέληξα. Ας όψονται αυτοί οι τύποι από το ΜΑΜΟΥΝΙ, που δεν ησυχάζουν με τίποτα και ξανάβγαλαν στον αφρό την δημοσκόπηση παρωδία , με την οποία εγκαινιάζεται κατά τρόπο θεατρικό ο προεκλογικός αγώνας για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές «στην ξηρά και άνυδρο νήσο μας».
 Η παράσταση αρχίζει :ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΔΕΙΝΟΣΑΥΡΩΝ επιστρέφει, στις ανά τετραετία παραστάσεις του. Τό 'χουμε ξαναδεί απίστευτες φορές σε επανάληψη αυτό έργο. Ακόμα κι ο Πόπωτας με το «Καφέ της Χαράς», πιο λίγες φορές έχει επαναληφθεί.Κι όμως υπάρχουν και κάποιοι , που δεν χορταίνουν με τίποτα. Με τα χρόνια απέκτησαν μια συνείδηση, πως η δημοτική αρχή τους ανήκει , είναι ιδιωτική τους υπόθεση, κάτι σαν το αμπέλι του παππού τους.Τέτοια φεουδαρχική πόρρωση τους δέρνει που τινάζονται στον ύπνο τους, μην τους το καταπατήσει κανείς.Το τελευταίο καιρό οι στρόφιγγες του δημοσίου χρήματος , λόγω κρίσης έκλεισαν. Λεφτά δεν υπάρχουν. Τα ρουσφέτια και το πελατειακό σύστημα έχει εξασθενίσει. Η αχαλίνωτη παροχολογία δεν μπορεί ελκύσει δυνατές “μεταγραφές”. Τα πολυτελή ταξίδια, δημοτικών συμβούλων, συν γυναιξί, σε εσωτερικό και εξωτερικό, δεν λειτουργούν πια ως μέθοδοι πολιτικού εκμαυλισμού και οι παρείτσες , που έγραφαν ιστορία στις εξορμήσεις που κατέληγαν σε κοινή κάθοδο στις επόμενες εκλογές είναι παρελθόν. O περιορισμός των θέσεων των Αντιδημάρχων και γενικά των αμοιβών των αιρετών, δεν μπορεί να λειτουργεί πια σαν μαξιλάρι για όλα τα όνειρα.Παράλληλα, το αντισυστημικό ρεύμα που πνέει παντού σαρώνει και την Συριανή κοινωνία και ιδίως την νεολαία.
 Τα πρώτα χελιδόνια , τα έφεραν πολιτιστικού χαρακτήρα κινήσεις που αποκάλυψαν το φθαρτό και το παρωχημένο και διεκδικούν την σκυτάλη της πολιτιστικής πρωτοπορίας της πόλης , με συνείδηση αυθεντικών συνεχιστών.Οι δράσεις αυτές ήρθαν να ανακόψουν τον πρωτοφανή επαρχιωτισμό , στον οποίο έρρεπε η πόλη, εξαιτίας παρακμιακών νοοτροπιών και προσώπων, που έχουν κολλήσει σαν στρείδια στο κέλυφος της.
Ταυτόχρονα η δημοσιότητα των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου , αποκάλυψε πολλά και κυρίως τις πολιτικές συναλλαγές μεταξύ προσώπων και παρατάξεων. Η κοινωνία δεν πάσχει από αποκολοκύνθωση.Αντίθετα βλέπει, ζυγίζει και τιμωρεί. Οι επόμενες αναμετρήσεις δεν θά' ναι ελεγχόμενες.Το κύμα αμφισβήτησης είναι θεόρατο και κυρίως υπόκωφο. Οι εξουσιολάγνοι παλαιάς κοπής είδαν λίγο οξυγόνο να μπαίνει απ τις χαραμάδες κι έτρεξαν να τις κλείσουν με νέα τεχνολογικά επιτεύγματα της σύγχρονης πολιτικής επιστήμης.
Όλα τα τέως γκρουπούσκουλα του τέως καθεστωτικού ΠΑΣΟΚ,εμφανίζονται να προπορεύονται έστω και ισχνά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, αθροίζοντας περίπου ένα 42%.Και μην μου πείτε, ότι οι θαυμαστές του Ραγκούση, οι ουραγοί του Ρήγα, ο προπομπός του Γιωργάκη, μεταλλάχθηκαν σε ανεξάρτητους , γιατί με αυτή την λογική η μόνη σοβαρή ανάλυση της κατάστασης είναι το σουξέ του Νταλάρα : “Καράβια βγήκαν στην στεριά και πιάσανε τα όρη».Ούτε , ότι εξακολουθούν να γοητεύουν την μικρή μας κοινωνία , που υποφέρει από αυτοκτονίες, ανεργία, απολύσεις, μετανάστευση, χαράτσια ΚΙ όλες τις σύγχρονες πληγές του Φαραώ. .
Όταν μάλιστα σε τοπικό επίπεδο , η υπόθεση του στρατοπέδου είναι τελματωμένη, η ακτοπλοΐα πάει από το κακό στο χειρότερο, τα μεγάλα έργα ύδρευσης αποχέτευσης στην ύπαιθρο του νησιού απεντάσσονται, το νοσοκομείο διαλύεται κι η δημοτική αρχή κτενίζεται ή επιδεικνύει το ταλέντο της να γράφει δελτία τύπου και να ταχυδρομεί γλυκανάλατα ψηφίσματα.Φαίνεται πως κάποιοι νομίζουν, ότι η νίκη θα «κερδηθεί απ΄τις φανέλες» και γι αυτό  παραγγέλνουν δημοσκοπήσεις , με αυθαίρετα δεδομένα, για να « σπάσουν το ηθικό των υποψήφιων αντιπάλων τους».Η μέθοδος είναι γνωστή ,άλλοι πιο ειδήμονες από μένα την αποδόμησαν έγκαιρα και πλήρως. Εγώ περιορίζομαι να πω.Τα νέα πρόσωπα είναι φυσικό να μην είναι αναγνωρίσιμα ή τουλάχιστον τόσο τα παλιά.Τα ρεύματα που καταγράφονται και που θα μετασχηματισθούν σε παρατάξεις με ηγέτες, ύστερα από ζυμώσεις δεν είναι δυνατό να αποτυπώσουν από σήμερα την δυναμική τους.Αλλά το τοπίο έχει αλλάξει .Και κατά γνώμη μου , οι παρατάξεις που θα διαμορφωθούν δεν θα απέχουν δραματικά από τις αντίστοιχες κομματικές δυνάμεις , παρά το γεγονός , ότι οι πάντες κομπάζουν ιδιοτελώς , κατά γνώμη μου, ότι οι εκλογές θα ΄ναι ακηδεμόνευτες.
Αποφασιστικός θα ΄ναι ο άξονας μνημονιακοί –αντιμνημονιακοί. Αλλά όχι αντιμνημονιακοί στα λόγια. Ο λαός βλέπει και κρίνει.Έτσι οι συντελούμενες διεργασίες είναι προς το παρόν αόρατες.Και τα φαβορί είναι εκείνοι που σήμερα φαίνονται μη ανιχνεύσιμοι. Τολμώ, μάλιστα , να προβλέψω, ότι εκείνοι που σήμερα ανιχνεύονται, με κάποιες αποκλίσεις - αν κατέλθουν τελικά- θα κάθονται στα έδρανα της μειοψηφίας ή δεν θα μπουν καθόλου στο δημοτικό συμβούλιο. Κάποιοι ίσως διαφωνούν.
 Προσωπικά επιμένω:Το Μάη ο ήλιος είναι ήδη ψηλά.Τους έχω προειδοποιήσει για το αντηλιακό τους. Δεν ξέρω, αν κάποιοι , έχουν διαβάσει εκείνο το στίχο του Καβάφη, που μιλάει για κείνους που δεν ακούν την βοή των γεγονότων που έρχονται και γιαυτό υποτιμούν τους αντιπάλους αλλά κυρίως το πολιτικό κλίμα.Πάντως στην Αυτοδιοίκηση,οι μάχες δεν είναι απλές. Με γκολ από γκάφες φοβισμένων τερματοφυλάκων, μπορεί να κερδίζει μόνο η Εθνική Ελλάδος και ο Ολυμπιακός , γιατί οι πορτιέρο τρέμουν το Μήτρόγλου. Δεν νομίζω ότι στο Αυτοδιοικητικό πόστερ της Σύρου, εξακολουθούν να υπάρχουν κανονιέρηδες ανάλογης εμβέλειας. Με πολιτικά ελιξήρια τύπου «προκατασκευασμένων δημοσκοπήσεων» οι γερασμένοι οργανισμοί δεν σώζονται.
Βεβαίως , ο Πιραντέλλο επιμένει , πως «έτσι είναι αν έτσι νομίζουν». Το πιο ανησυχητικό, όμως είναι πως το ντόπιο κατεστημένο ,που παρακολουθεί σε όλη την διάρκεια της πρώτης Καλλικρατικής περιόδου την κατάρρευση της Αυτοδιοίκησης και την υποχώρηση της Σύρου σε όλα τα επίπεδα ,ως κοιμώμενος βόας , ξυπνάει απ΄την νάρκωση και ενεργοποιεί μηχανισμούς επιβίωσης. Είναι συνταρακτικό, ότι οι άνθρωποι αυτοί θεωρούν την πολιτική τους επιβίωση πιο σημαντική από το μέλλον του τόπου.Πράγμα εν μέρει κατανοητό αφού πολλοί από αυτούς έχουν καταντήσει επαγγελματίες .Γι αυτό επιμένει στις μεθόδους πολιτικού εντυπωσιασμού και χειραγώγησης της κοινής γνώμης , όταν το έργο τους είναι μηδενικό.
 Όπως και νάχει σε αυτές τις εκλογές οι δημότες πρέπει να σηκωθούν από τον καναπέ.Η οργή για την ακινησία πρέπει να μεταφραστεί σε ένα δυναμικό κύμα πολιτικής εγρήγορσης , ιδίως από την νέα γενιά, που οφείλει να σπάσει τα «άλατα» μιας κοινωνίας με πολλές δυνατότητες αλλά καταδικασμένης να υπηρετεί πολιτικά και οικονομικά ολιγοπώλια, που της στερούν το άλμα πάνω από την φθορά και την αναπτυξιακή εκτίναξη. Το Μάη του 2014, πρέπει νά  ΄μαστε όλοι στις κάλπες.Λίγος τοπικός Πατριωτισμός δεν βλάπτει.Η Σύρα μας το αξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.