Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

«Ομάδα Καβάφης»: Από την Άνω Σύρο στη Νέα Υόρκη

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

http://www.greeknewsonline.com/?p=17638

Τυχεροί ήταν όλοι όσοι βρέθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο «Σταθάκειο» και απόλαυσαν μία μουσικο-ποιητική εκδήλωση αφιερωμένη στο μεγάλο Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη, που διοργάνωσε η πολιτιστική επιτροπή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νέας Υόρκης και παρουσίασε η «Ομάδα Καβάφης» του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανω Σύρου.
Το πρόγραμμα είχε τίτλο «Απ’ έξω και τραγουδιστά», καθώς ο πρόεδρος και ψυχή της ομάδας, Μπάμπης Κουλούρας, απήγγειλε από στήθους 11 ποιήματα (με επωδό την «Ιθάκη»), η σύζυγός του Νικολέτα Ρούσου – Κουλούρα συνέδεε ποιήματα και τραγούδια με τη βιογραφία του ποιητή κι η πολυμελής ορχήστρα απέδωσε ποιήματα μελοποιημένα από μεγάλους συνθέτες ποιήματα του Καβάφη, που τραγούδησε η υπέροχη Χρυσούλα Κεχαγιόγλου.
Επαιξαν επίσης και οι: Νίκος Ρούσσος πιάνο, Ζαννής Μαραγκός κιθάρα, Νίκος Απέργης φυσαρμόνικα – ακορντεόν, Αποστόλης Μάρης κανονάκι, Δημήτρης Οικονομάκης μπάσο, Αντώνης Κονσολάκης μαντολίνο και Μιχάλης Καταχανάς βιολί.
«Ηλθαμε εδώ εκπληρώνοντας ένα όνειρο ζωής», είπε χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Μπάμπης Κουλούρας, ευχαριστώντας όλους όσους τους βοήθησαν για να γίνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα, με πρώτο το Νίκο Γαβαλά, που τους φιλοξένησε στη Νέα Υόρκη.
Η ομάδα – που στα έξι χρόνια ζωής της έχει δώσει συναυλίες σε πολλά μέρη της Ελλάδας, στην Αλεξάνδρεια, την Κωνσταντινούπολη και ευρωπαϊκές πόλεις – πρόκειται σήμερα να επαναλάβει την παράσταση σήμερα (Δευτέρα) στο Μαλλιώτειο Κέντρο της Βοστόνης.
Το βράδυ του Σαββάτου, η πολιτιστική επιτροπή της Ομοσπονδίας διοργάνωσε λαϊκή βραδιά, στην οποία έπαιξε η ορχήστρα της «ομάδας Καβάφη». Παρευρέθηκαν, η γενική πρόξενος της Κύπρου Κούλα Σοφιανού, ο πρόξενος της Ελλάδας, Ευάγγελος Κυριακόπουλος κ.α.
Συγκινημένος από την θερμή υποδοχή της Ομογένειας, ο κ. Κουλούρας είπε πως η Ομάδα Καβάφης ήλθε να παρουσιάσει μία άλλη Ελλάδα, που δεν μπορεί να μας την πάρει κανένας.
«Η Ελλάδα που υποφέρει σ’ ένα γκρίζο τοπίο και μια βαθιά κρίση, είναι η Ελλάδα που δεν φταίει κι απαξιώθηκε από μερικούς επίορκους κυβερνήτες. Όμως οι Ελληνες είμαστε περήφανος λαός και δεν θα πεθαίνουμε ποτέ. Θα περάσουμε αυτή την κρίση, θα επιβιώσουμε και θα είμαστε πάλι στο προσκήνιο».
Τόσο στην παράσταση της Παρασκευής, όσο και στην λαϊκή βραδιά του Σαββάτου, μίλησαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ηλίας Τσεκερίδης, ο γενικός γραμματέας Πέτρος Γαλάτουλας κι ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής Θανάσης Αρώνης. Χαιρέτισε επίσης ο αντιδήμαρχος Σύρου κ. Αλμπανόπουλος κι ο πρόεδρος Πελοποννησίων Σύρου, οι οποίοι συνόδευσαν την ομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.