Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

ΚΚΕ Να μειωθούν τα εισιτήρια της ακτοπλοΐας κατά 50%

Με ολοήμερη εξόρμηση στο λιμάνι του Πειραιά, οι δυνάμεις της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ, από τα ξημερώματα μέχρι και την τελευταία προγραμματισμένη αναχώρηση των επιβατηγών πλοίων, χθες Παρασκευή, μοίρασαν ανακοίνωση της ΚΟΑ, μέσα από την οποία τονίζεται ότι «οι διακοπές, η αναψυχή είναι δικαίωμα, ζωτική ανάγκη των εργαζομένων και όχι πολυτέλεια» και ότι με την οργανωμένη πάλη τους οι εργαζόμενοι με τους συμμάχους τους, τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, μικρούς επαγγελματίες των νησιών έχουν τη δύναμη να διεκδικήσουν «ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στην υπηρεσία του λαού και όχι για τα κέρδη του κεφαλαίου του εφοπλιστικού».
 
Στην ανακοίνωση της ΚΟΑ του ΚΚΕ αναφέρεται:
«Οι ολιγοήμερες διακοπές, μια μικρή ανάσα στα νησιά για χιλιάδες εργατικές, λαϊκές οικογένειες, για τις οικογένειες των ανέργων, που τις έχει γονατίσει η καπιταλιστική κρίση, έχει γίνει "άπιαστο όνειρο". Το ταξίδι στα νησιά είναι απαγορευμένο για τη συντριπτική πλειοψηφία. Κι αυτοί που τα καταφέρνουν, κάνουν μεγάλες θυσίες. Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι πανάκριβα. Την τελευταία δεκαετία οι τιμές τους αυξήθηκαν πάνω από 300%. Νέες αυξήσεις στην καρδιά του καλοκαιριού στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια της οικονομικής θέσης και στα ναύλα των οχημάτων εξασφάλισε η συγκυβέρνηση στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης και τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Τρίτη 23 Ιούλη. Είναι η τρίτη αύξηση των εισιτηρίων μέσα σε περίπου ένα χρόνο!
Επιπλέον τα καράβια κάθε χρόνο γίνονται λιγότερα γιατί αυτό συμφέρει την κερδοφορία των εφοπλιστών, μετατρέποντας ένα ακτοπλοϊκό ταξίδι σε ταλαιπωρία. Πολλά από τα πλοία είναι υπέργηρα, ταξιδεύουν ασταμάτητα, χωρίς την απαιτούμενη συντήρηση, με αποτέλεσμα τις απανωτές βλάβες. Τα ωράρια είναι εξαντλητικά για τους ναυτεργάτες των πληρωμάτων που στην πλειοψηφία τους παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες. Υπάρχει κίνδυνος για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα!
Για όλα αυτά αιτία είναι η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική που θυσιάζει στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου το δικαίωμα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και στον τουρισμό συνολικότερα. Όσο θα συνεχίζεται αυτή η πολιτική, η κατάσταση θα χειροτερεύει. Με βάση κανονισμό της EE ψηφίστηκε νόμος που ορίζει ότι στο εξής οι εφοπλιστές θα καθορίζουν τις τιμές των ναύλων και τη συχνότητα των δρομολογίων των πλοίων ανάλογα με την κερδοφορία τους, υποβαθμίζοντας ό,τι έχει απομείνει από το ήδη ανεπαρκές ακτοπλοϊκό δίκτυο, καταδικάζοντας πολλά νησιά σε απομόνωση!
Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα μέσα από τον κοινό αγώνα τους να αποκρούσουν την αντιλαϊκή πολιτική που συντρίβει κάθε εργατικό δικαίωμα και να την ανατρέψουν.
Να διεκδικήσουν:
  • Μείωση της τιμής των εισιτηρίων της ακτοπλοΐας κατά 50%. Τακτική σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, 365 μέρες το χρόνο με σύγχρονα, ασφαλή πλοία και λιμάνια.
  • Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, των ΑμΕΑ ή άλλων εργαζομένων που έχουν ανάγκη, των μαθητών, των φοιτητών, των στρατευμένων νέων.
  • Λαϊκό τουρισμό, ώστε να εξασφαλιστεί η ικανοποίηση της ανάγκης των λαϊκών οικογενειών στην αναψυχή, την ξεκούραση, με δωρεάν φτηνές, προσιτές υπηρεσίες και υποδομές.
  • Ικανοποίηση των ναυτεργατικών αιτημάτων για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη μισθολογικά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.