Τι χρειαζόμαστε:
- 1/2 kg μελιτζάνες αργείτικες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
- 1 kg καλογινωμένες τομάτες
- 1 πιπεριά πράσινη
- 200 γρ. φοντίνα τριμμένη
- 200 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
- 6 αυγά
- 1 φλ. του καφέ εβαπορέ
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- ρίγανη ή θρούμπη ή θυμάρι
- λίγο χονδρό αλάτι
- αλατοπίπερο
Πώς το κάνουμε:
- Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες και τις περνούμε από χονδρό τρίφτη.
- Τις αφήνουμε με χονδρό αλάτι να σουρώσουν και να ξαλμυρίσουν μία ώρα.
- Αφού τις ξεπλύνουμε καλά τις στραγγίζουμε.
- Ζεσταίνουμε σε τηγάνι βαθύ το ελαιόλαδο και τις σωτάρουμε.
- Σε άλλο σκεύος βάζουμε 1 κ.σ. από το βούτυρο, τη δάφνη, ολόκληρο το κρεμμύδι, την πιπεριά κομμένη στα δύο, τις τομάτες ψιλοκομμένες και αλατοπιπερώνουμε. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λιγάκι νερό στη σαλτσούλα.
- Αφού δέσει η σάλτσα και κλείσουμε το μάτι, αφαιρούμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και τη δάφνη.
- Αλείφουμε ένα ταψί με την κουταλιά βουτύρου που μας περίσσεψε και στρώνουμε την μισή ποσότητα τυριών.
- Από πάνω ρίχνουμε μια στρώση μίγματος μελιτζάνας και τελευταία μία στρώση σάλτσας τομάτας.
- Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις αφήνοντας για το τέλος τα υπόλοιπα τυριά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180.
- Χτυπάμε τα αυγά με το εβαπορέ και περιχύνουμε το ταψάκι μας.
- Αφού το αφήσουμε 20' με μισή ώρα το φουρνίζουμε για 30'
Η συνταγή είναι της κυρίας Δ.Ε. Σημηριώτου από το βιβλίο "Πατροπαράδοτες Ελληνικές Συνταγές" των εκδόσεων Φυτράκη. Αν δεν βρίσκετε φοντίνα, μπορείτε να αντικαταστήσετε με πεκορίνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.