Σάββατο, 17 Αυγούστου 2013

Δελαγκρατσιανό το συριανό

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1/2 kg μελιτζάνες αργείτικες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
  • 1 kg καλογινωμένες τομάτες
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 200 γρ. φοντίνα τριμμένη
  • 200 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 6 αυγά
  • 1 φλ. του καφέ εβαπορέ
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • ρίγανη ή θρούμπη ή θυμάρι
  • λίγο χονδρό αλάτι
  • αλατοπίπερο

Πώς το κάνουμε:

  1. Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες και τις περνούμε από χονδρό τρίφτη.
  2. Τις αφήνουμε με χονδρό αλάτι να σουρώσουν και να ξαλμυρίσουν μία ώρα.
  3. Αφού τις ξεπλύνουμε καλά τις στραγγίζουμε.
  4. Ζεσταίνουμε σε τηγάνι βαθύ το ελαιόλαδο και τις σωτάρουμε.
  5. Σε άλλο σκεύος βάζουμε 1 κ.σ. από το βούτυρο, τη δάφνη, ολόκληρο το κρεμμύδι, την πιπεριά κομμένη στα δύο, τις τομάτες ψιλοκομμένες και αλατοπιπερώνουμε. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λιγάκι νερό στη σαλτσούλα.
  6. Αφού δέσει η σάλτσα και κλείσουμε το μάτι, αφαιρούμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και τη δάφνη.
  7. Αλείφουμε ένα ταψί με την κουταλιά βουτύρου που μας περίσσεψε και στρώνουμε την μισή ποσότητα τυριών.
  8. Από πάνω ρίχνουμε μια στρώση μίγματος μελιτζάνας και τελευταία μία στρώση σάλτσας τομάτας.
  9. Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις αφήνοντας για το τέλος τα υπόλοιπα τυριά.
  10. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180.
  11. Χτυπάμε τα αυγά με το εβαπορέ και περιχύνουμε το ταψάκι μας.
  12. Αφού το αφήσουμε 20' με μισή ώρα το φουρνίζουμε για 30'

Η συνταγή είναι της κυρίας Δ.Ε. Σημηριώτου από το βιβλίο "Πατροπαράδοτες Ελληνικές Συνταγές" των εκδόσεων Φυτράκη. Αν δεν βρίσκετε φοντίνα, μπορείτε να αντικαταστήσετε με πεκορίνο.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.