Κυριακή 8 Μαΐου 2011

EnerCities:online παιχνίδι για μια βιώσιμη πόλη

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι η μελλοντική ενεργειακή μας πολιτική πρέπει να είναι διαφορετική από τη σημερινή. Νέες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να αντικαταστήσουν τα ορυκτά καύσιμα, η ενέργεια θα πρέπει να χρησιμοποιείται πιο αποδοτικά, και το μέλλον θα πρέπει να είναι χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Στις 3 Φεβρουαρίου 2010, η Ολλανδική Εταιρεία  ανάπτυξης ηλεκτρονικών παιχνιδιών «Paladin Studios» λάνσαρε το παιχνίδι EnerCities. Πρόκειται για ένα online παιχνίδι στο οποίο οι παίκτες αντιμετωπίζουν την πρόκληση να οικοδομήσουν μια βιώσιμη πόλη. Το παιχνίδι τρέχει online στην ηλεκτρονική διεύθυνση : www.enercities.eu  και στο Facebook, και είναι διαθέσιμο σε έξι ευρωπαϊκές γλώσσες. Το παιχνίδι εντάσσεται στο πλαίσιο μιας εκπαιδευτικής πλατφόρμας που ασχολείται με θέματα ενέργειας, με τη χρηματοδοτική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσα από το πρόγραμμα “Intelligent Energy for Europe” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το  EnerCities, που έχει ταυτόχρονα εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, έτρεξε έως τώρα πιλοτικά, από τους εταίρους του έργου σε σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Σλοβενία, Ελλάδα (ΕΠΑΛ Σύρου), Γερμανία και Ισπανία καθώς και από ανεξάρτητους παίκτες.
ΠΩΣ ΠΑΙΖΕΤΑΙ. ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Το παιχνίδι ξεκινά με ένα μικρό χωριό και ένα κομμάτι γη για περαιτέρω ανάπτυξη. Ο τρόπος, με τον οποίο οι παίκτες μπορούν να κατασκευάσουν τις υποδομές και να επεκτείνουν την πόλη τους είναι απλός επιλέγοντας το κατάλληλο εικονίδιο (drag-and-drop). Στη συνέχεια θα πρέπει να βρουν την ισορροπία μεταξύ  κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ευημερίας - όλα αυτά σε συνδυασμό με τον εφοδιασμό της υπό ανάπτυξη πόλης με ικανοποιητική ηλεκτρική ενέργεια και ελαχιστοποιώντας τη χρήση ορυκτών καυσίμων. Όταν επιτευχθεί αυτό ο στόχος, οι παίκτες μπορούν να ανεβαίνουν στο επόμενο επίπεδο, παρέχοντάς τους κάθε φορά περισσότερο χώρο για κατασκευή κτιρίων και επιπλέον κτιριακές επιλογές.
Σύμφωνα με τον Dylan Nagel, product manager του  EnerCities,  «Κάθε απόφασή του παίκτη επηρεάζει τη βαθμολογία: για παράδειγμα, Οι παίκτες είναι σε θέση να αναζητήσουν πράσινες τεχνολογίες και έννοιες, προκειμένου να κάνουν την πόλη τους βιώσιμη στο μέλλον. Οι παίκτες μπορούν να βελτιώσουν τις δομές τους, με καινοτομίες, όπως τα ηλιακά πλαίσια οροφής και η θερμική αποθήκευση. Χρειάζεται να τροφοδοτήσουν με ενέργεια  της πόλης τους, και μπορούν να επιλέξουν μια σειρά από πηγές ενέργειας, όπως ένα Εργοστάσιο Άνθρακα ή μία Ανεμογεννήτρια; Καθένα έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Αυτό επιτρέπει στους παίκτες να καταστρώσουν και εκτελέσουν μια στρατηγική, και να δουν τα αποτελέσματα των ενεργειών τους μακροπρόθεσμα. Αυτό οδηγεί σε ενδιαφέροντα διλήμματα»
Κυρίαρχος στόχος του παιχνιδιού είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση κυρίως των νέων σε θέματα παραγωγής, εξοικονόμησης και διαχείρισης ενέργειας. Συμπληρωματικός και ταυτόχρονα εξίσου σημαντικός είναι και ο στόχος της απάντησης στο ερώτημα του «κατά πόσο ένα παιχνίδι μάθησης είναι ένα έγκυρο εργαλείο για την αύξηση της ευαισθητοποίησης».

Η Κοινότητα EnerCities
Εμπνευστής: Qeam (Netherlands): http://www.qeam.com/
Συντονιστής: ROC Nijmegen (Netherlands): http://www.roc-nijmegen.nl/
Δημιουργός παιχνιδιού: Paladin Studios (Netherlands): http://www.paladinstudios.com/
Lancaster & Morecambe College (United Kingdom): http://www.lmc.ac.uk/
Akademie Klausenhof (Germany): http://www.akademie-klausenhof.org/
Ενιαίο ΚΕΚ Νομού Κυκλάδων (Ελλάδα): http://www.ncyclades.gr/
Ljudska Univerza Velenje (Slovenia): http://www.lu-velenje.si/
     Agencia de la Energía de Granada (Spain): http://www.apegr.org/
ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
Ένας απλός και εύκολος τρόπος για να εμπλακεί κάποιος από το σπίτι του, είναι να επισκεφθεί τις παρακάτω διεθύνσεις:
EnerCities Website - http://www.enercities.eu
EnerCities on Facebook - http://apps.facebook.com/enercities (είναι το πρώτο τέτοιο παιχνίδι που έχει προωθηθεί στο κορυφαίο κοινωνικό δίκτυο Facebook).
Παράλληλα με την προώθησή του στο Facebook, το παιχνίδι με τη συνοδευτική «Εκπαιδευτική Εργαλειοθήκη» (Toolkit) για τον Καθηγητή βρίσκονται στο στάδιο της δοκιμαστικής περιόδου σε σχολεία στην περιοχή του κάθε εταίρου (Ελλάδα-ΕΠΑΛ Σύρου, 5ο Γυμν. Χαλανδρίου, 1ο Ενιαίο Λύκειο Σύρου, 3ο Λύκειο Χαϊδαρίου) και θα «τρέξει» αρχικά στις παραπάνω 6 χώρες της ΕΕ (μετά σε όλη την ΕΕ) με το στόχο τους 6.000 νέους μαθητές από 50 σχολεία και επιπλέον 20.000 που θα συμμετάσχουν απευθείας μέσω του διαδικτύου σε τοπικούς, περιφερειακούς, εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς.
Στις 20 Απριλίου 2010, ο πρώτος από μια σειρά διεθνών διαγωνισμών μεταξύ Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων θα ξεκινήσει στη Γρανάδα (Ισπανία), και κάθε ελληνικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ενδιαφέρεται να συναγωνισθεί «εικονικά» από τις δικές του  εγκαταστάσεις μαζί με άλλα Ευρωπαϊκά, μπορεί να το κάνει δωρεάν επικοινωνώντας με το Ενιαίο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Ν. Κυκλάδων που αποτελεί τον έλληνα εταίρο του προγράμματος στη διεύθυνση http://www.ncyclades.gr/ και με τον υπεύθυνο στο e-mail  enercitiesgr@gmail.com. Η επικοινωνία με τον υπεύθυνο, για το διαγωνισμό μεταξύ των σχολείων, είναι υποχρεωτική προκειμένου να δοθεί σε κάθε σχολείο ένας κωδικός συμμετοχής.
Τηλ. επικοινωνίας:
Ενιαίο ΚΕΚ Νομού Κυκλάδων 22810 85354, -355, -356
υπευθ. Νίκος Συνοδινός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.