Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Ε.Λ.Μ.Ε. Α’ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Για τις Επαναληπτικές Πανελλήνιες Εξετάσεις ΕΠΑΛ

Η νομιμοποίηση της εκπαίδευσης «2 ταχυτήτων» αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ένας από τους συγκεκαλυμμένους στόχους του ΥΠΔΒΜΘ. Στο Δελτίο Τύπου της 05-04-2011 ανακοινώνονται οι επαναληπτικές Πανελλήνιες Εξετάσεις μόνο για τους μαθητές των Ημερησίων και Εσπερινών ΓΕΛ, αποκλείοντας τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων. Παραβιάζοντας την αρχή της ισονομίας και ίσων ευκαιριών για όλους τους μαθητές, αρχή συνταγματικά κατοχυρωμένη, παραχωρείται το δικαίωμα συμμετοχής σε επαναληπτικές εξετάσεις για σοβαρούς λόγους υγείας και ανωτέρας βίας μόνο στους τελειόφοιτους και απόφοιτους ΓΕΛ.
Η σύνθεση του μαθητικού δυναμικού του ΕΠΑΛ (παιδιά προερχόμενα από χαμηλά κοινωνικο-οικονομικά στρώματα και παιδιά μεταναστών) οφείλει να κινητοποιήσει τις διοικητικές δομές και τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διαδικασία ως ένα αντισταθμιστικό μέτρο για την άρση των κοινωνικών  ανισοτήτων. Επιπλέον, πρόκειται συνήθως για μαθητές οι οποίοι με μεγάλο προσωπικό κόστος και τεράστια προσπάθεια, με πενιχρά μέσα, προερχόμενοι από μια συνεχώς υποβαθμιζόμενη Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση διεκδικούν μια θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Είναι αδιανόητο σε μια σύγχρονη κοινωνία που ευαγγελίζεται την ισότητα των ευκαιριών να «πριμοδοτεί» με δεύτερες ευκαιρίες μαθητές συγκεκριμένου τύπου Λυκείου και να υποχρεώνει τους μαθητές των ΕΠΑΛ να χάνουν, για σοβαρούς λόγους, μια χρονιά δίχως δυνατότητα επαναληπτικών εξετάσεων, αναγκάζοντάς τους, εντός περιόδου βαθύτατης οικονομικής κρίσης, να βγουν στην «ζούγκλα» της αγοράς εργασίας,  μέχρι την διενέργεια των πανελληνίων εξετάσεων ΕΠΑΛ της επόμενης σχολικής χρονιάς.
Την Παρασκευή, 13 Μαίου 2011, μαθητές της Γ τάξης του ΕΠΑΛ Κέας ενεπλάκησαν σε τροχαίο δυστύχημα με αποτέλεσμα ο ένας να νοσηλεύεται σήμερα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού. Ο εν λόγω μαθητής είναι τελειόφοιτος και υποψήφιος για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις Ομάδα Α, οι οποίες αρχίζουν την Πέμπτη 19 Μαΐου.
Κανένα οικονομικό κόστος δεν μπορεί να είναι σημαντικότερο των κόπων και των ονείρων ενός νέου ανθρώπου, που «τιμωρείται» γιατί είχε ένα ατύχημα παραμονές των εξετάσεων.  Η κατάφωρη αδικία εις βάρος των μαθητών των ΕΠΑΛ αποτελεί ντροπή για τον εκπαιδευτικό χώρο είτε πρόκειται για νομοθετικό κενό είτε για διοικητική παράλειψη. Εν τέλει, οι επιτυχόντες μαθητές των πανελληνίων εξετάσεων των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ θα είναι  αυριανοί συμφοιτητές με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις, ίδια όνειρα και φιλοδοξίες, γιατί όχι και ίσες ευκαιρίες πρόσβασης;
Απαιτούμε τον άμεσο προγραμματισμό των Επαναληπτικών Πανελληνίων Εξετάσεων για τους μαθητές των ΕΠΑΛ   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.