Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ : Kαταγγέλουν επίθεση εναντίον της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης

Αγαπητοί πολίτες,

Βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο μια πρωτοφανή υποβάθμιση του δημοσίου σχολείου, που αφορά όλους μας. Το Υπουργείο Παιδείας με ωμό κυνισμό επιβάλλει αποφάσεις χωρίς κανένα παιδαγωγικό έρεισμα. Τελευταίο παράδειγμα αυτής της πολιτικής αποτελεί η επίθεση εναντίον της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης στο δημόσιο σχολείο. Πιο συγκεκριμένα:

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Φ 12 /518/61284/Γ1/27-05-2011 του ΥΠΔΒΜΘ από τη σχολική χρονιά 2011-2012 και για τα επόμενα σχολικά έτη, θα διδάσκεται στα δημοτικά σχολεία όλης της χώρας, εκτός από τα Αγγλικά μία και μόνο δεύτερη ξένη γλώσσα, την οποία θα επιλέξει η πλειοψηφία των γονέων και κηδεμόνων με δήλωσή της.
Αντίστοιχη υπουργική απόφαση εκδόθηκε στις 3-6-2011  (Αρ. Πρωτ. 6278/Γ2/02-06-2011) και για τα γυμνάσια.
Κατά συνέπεια, το κάθε δημοτικό και γυμνάσιο θα χαρακτηριστεί άπαξ και δια παντός γαλλόφωνο ή γερμανόφωνο.

Πρώτα θύματα αυτής της Υπουργικής Απόφασης είναι οι μαθητές της φετινής Ε’ τάξης του δημοτικού και των φετινών Α’ και Β’ τάξεων του γυμνασίου, που εξαναγκάζονται από την επόμενη σχολική χρονιά 2011-2012 να παρακολουθήσουν άλλη 2η ξένη γλώσσα από αυτήν που επέλεξαν και διδάχθηκαν μία ολόκληρη σχολική χρονιά.

Συνέπειες αυτής της Υπουργικής Απόφασης είναι:
1.     Η επιβολή της 2ης ξένης γλώσσας και όχι η επιλογή που αποτελεί βασικό κίνητρο μάθησης.
2.     Η αναγκαστική μετακίνηση των παιδιών σε άλλο σχολείο στην περίπτωση που η επιλογή τους δεν είναι σύμφωνη με τη 2η ξένη γλώσσα του σχολείου φοίτησης. Αν αυτό συμβεί θα οδηγήσει σε συρρίκνωση σχολικών μονάδων.
3.     Η εκμάθηση και διδασκαλία της 2ης ξένης γλώσσας δεν θα είναι αποτελεσματική καθώς τα τμήματα θα είναι πολυπληθέστερα.
4.     Η εξαγγελθείσα σύνδεση της διδασκαλίας με την απόκτηση ενός διπλώματος/πιστοποίησης 2ης ξένης γλώσσας δεν θα είναι εφικτή.

Ζητούμε την ενεργητική στήριξή σας για την ανάκληση αυτών των άδικων και αντιπαιδαγωγικών Υπουργικών Αποφάσεων που θα αποβούν εις βάρος των παιδιών μας.


Οι καθηγητές Γαλλικής και Γερμανικής γλώσσας της Σύρου με την υποστήριξη των Συλλόγων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.