Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

«ΓΥΑΡΟΣ – ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ» : Όχι στο αιολικό πάρκο

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου «ΓΥΑΡΟΣ – ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ»
στις 12 Μαϊου 2007 ενέκρινε ομόφωνα το παρακάτω ΨΗΦΙΣΜΑ:

Με πολυσέλιδη έκδοσή της η «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε» επαναφέρει το ανίερο αίτημά της για εγκατάσταση αιολικού πάρκου 100 MW στον ιστορικό τόπο (αριθμ. ΔΠΑ/11131/17.09.2001 (ΦΕΚ 772 Δ΄/01) απόφαση του Υπουργού Αιγαίου και αριθμ. ΥΠ.ΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/4016/68475/17.12.2001 (ΦΕΚ 1680 Β΄/01) απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού) της Γυάρου
Παριστάνοντας την ανίδεη, προσπαθεί να μεταθέσει το πρόβλημα στις ευεργετικές πλευρές της αιολικής ενέργειας, για να καταλήξει, στο τέλος αυτής της έκδοσης, στο ζητούμενο: στην καταπάτηση και κακοποίηση του ξερόνησου πάνω στο οποίο μαρτύρησαν, βασανίστηκαν, εξοντώθηκαν και στερήθηκαν για χρόνια τη λευτεριά τους, στοιβαγμένοι χειμώνα- καλοκαίρι σε πάνινες σκηνές, δεκάδες χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι με μόνο στόχο το ξερίζωμα της ιδεολογίας τους.
Η πανήξερη για τα ευεργετήματα της αιολικής ενέργειας «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε», αποκαλύπτει την πλήρη αμάθεια και εχθρότητά της απέναντι σε τόπους που, η ίδια η Πολιτεία, ανακήρυξε σε τόπους ιστορικής μνήμης, διατηρητέους στους αιώνες για φρονηματισμό και ενημέρωση των επερχόμενων γενεών.
Αν είναι οι πιο αντιδραστικές δυνάμεις του τόπου και οι ξένοι προστάτες τους που επέλεξαν νησιά όπως η Γυάρος, το Μακρονήσι, το Τρίκερι κ.ά για τόπους βασανισμού δεκάδων χιλιάδων πολιτικών αντιπάλων τους, αναζητώντας τόπους άνυδρους που εξακολουθητικά δέρνουν οι άνεμοι, τώρα είναι η ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ που επιχειρεί να καταργήσει την ιερότητα αυτών των τόπων (Σύμβολα της Αντίστασης), για κερδοφόρα εκμετάλλευση των ισχυρών ανέμων τους !!!
Με την ανακοίνωσή της φαίνεται να τιμάει τους τόπους ιστορικής μνήμης, φτάνει να ΄χει το αποκλειστικό δικαίωμα να τους αλλοιώσει και καταστρέψει η ίδια, για βιομηχανική και εμπορική εκμετάλλευση.
Ανάμεσα στις προκλητικές προτάσεις της, τολμά να προτείνει την οικονομική στήριξη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων – Εξορισθέντων (Σ.Φ.Ε.Α) της Απριλιανής χούντας, παρόλο που γνωρίζει καλά ότι, τόσο ο Σ.Φ.Ε.Α (που εκπροσωπεί χιλιάδες πολιτικούς εξόριστους στη Γυάρο της απριλιανής χούντας) όσο και ο Σύλλογος «ΓΥΑΡΟΣ – ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ» ( που εκπροσωπεί τις δεκάδες χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους των κυβερνήσεων του εμφυλίου και μετά απ΄ αυτόν) ΕΧΟΥΝ ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΣΕ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ, όπως η ΓΥΑΡΟΣ και η ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ.
Όλα όσα προτείνει η «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε» δεν είναι επιθυμητό ούτε επιτρεπτό να υλοποιηθούν στους τόπους ιστορικής μνήμης με τμήμα των κερδών ιδιωτικών επιχειρήσεων. Η ΕΥΘΥΝΗ ΑΝΗΚΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ και ιδιαίτερα στη σημερινή κυβέρνηση που αποφεύγει να υποχρεώσει τον Υπουργό Αιγαίου – αδιάφορο σε θέματα ιστορικής μνήμης, να χρησιμοποιήσει υπαρκτές πιστώσεις, αλλά και τον συναρμόδιο Υπουργό Πολιτισμού για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων που προβλέπει για τη Γυάρο η ειδικά εκπονηθείσα μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυεχνείου.
Η «Ελληνική Τεχνοδομική Ενεργειακή Α.Ε» οφείλει ν΄ αφήσει στην ηρεμία τους ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ της νεοελληνικής ιστορίας και ν΄ αναζητήσει για τα αιολικά πάρκα νησιά και όρη που η ιστορία δεν τους προσέδωσε τον τιμητικό χαρακτήρα ως ΤΟΠΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ. Ας αναλογιστούμε ότι ποτέ κανείς δεν διανοήθηκε να εγκαταστήσει οποιασδήποτε μορφής βιομηχανική ή εμπορική δραστηριότητα μέσα στο χώρο των στρατοπέδων συγκέντρωσης του ΑΟΥΣΒΙΤΣ ή του ΝΤΑΧΑΟΥ.
Ευνόητο είναι ότι, η όποια παραπέρα επιμονή της «Ελληνικής Τεχνοδομικής Ενεργειακής Α.Ε» στις ανωτέρω στοχεύσεις της θα ξεσηκώσει τη δικαιολογημένη αγανάκτηση όχι μόνο εκείνων που δεινοπάθησαν σ΄ αυτούς τους τόπους, αλλά του συνόλου του ελληνικού λαού.
Η διαμαρτυρία μας αυτή αναφέρεται και σε κάθε άλλη επιχείρηση (όπως όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, J&P κ.ά ) που με τις δραστηριότητές της για τη βιομηχανική εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας στρέφεται κατά των ιστορικών τόπων της πατρίδας μας.
Εξακολουθούμε να απαιτούμε από την Πολιτεία την ολοκλήρωση και υλοποίηση των ήδη εγκεκριμένων μελετών του Ε.Μ.Π για την ανάδειξη της Γυάρου σε τόπο ιστορικής μνήμης, για τις οποίες έχουν ήδη δαπανηθεί χρήματα του ελληνικού λαού. Επιπλέον να σταματήσει η αυθαίρετη βόσκηση και καταπάτηση της Γυάρου, που αποτελούν βεβήλωση του μαρτυρικού νησιού και να εκτελεστεί επιτέλους το πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής (αριθμ. 1596/08.04.2003 του Προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας Κυκλάδων) των καταπατητών – «κτηνοτρόφων», που με τις πράξεις τους βεβηλώνουν το νεκροταφείο των πολιτικών κρατουμένων (1947-1952) και έχουν μετατρέψει το κτίριο της φυλακής και τις άλλες εγκαταστάσεις σε κοπρώνες και χώρους σταυλισμού.
Τα παραπάνω θα αποτελέσουν έκφραση τιμής για δεκάδες χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης και του Αντιδικτατορικού Αγώνα. Για τις δεκάδες χιλιάδες που κρατήθηκαν σε πάνινες σκηνές, χειμώνες και καλοκαίρια, μέσα σε συρματόκλειστους «όρμους» από τον Ιούλιο 1947 μέχρι το Νοέμβριο 1952, από τον Αύγουστο 1955 μέχρι το 1961-1962 στο κτίριο των φυλακών, που εύστοχα αποκαλέστηκε «Νταχάου της Μεσογείου». Έκφραση τιμής στους 6.000 πολιτικούς εξόριστους που στοίβαξε η απριλιανή χούντα στα κτίρια και σε σκηνές στο επτάμηνο Απρίλιος-Νοέμβριος 1967 και από το Νοέμβριο 1973 έως την κατάρρευση της χούντας τον Ιούλιο 1974.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.