Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΙ ΔΗΜΟΙ Στο ΣτΕ για την κατάργηση των εφοριών

Με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσπαθούν να «μπλοκάρουν» 15 νησιωτικοί Δήμοι τη συγχώνευση ή την κατάργηση των εφοριών στα νησιά, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει σειρά διατάξεων του Συντάγματος.

Ζητούν την ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης με την οποία καταργούνται ή συγχωνεύονται οι ΔΟΥ επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των κατοίκων των απομακρυσμένων νησιών που θα είναι υποχρεωμένοι να ταξιδεύουν, ακόμη και με άσχημο καιρό, για να είναι συνεπείς στις φορολογικές υποχρεώσεις.

Παράλληλα, όμως, η απομάκρυνση των ΔΟΥ, όπως επισημαίνει η προσφυγή, θα επιτείνει αντί να θεραπεύει «τις πασίγνωστες αδυναμίες αποτελεσματικού ελέγχου της φοροδιαφυγής», λαμβανομένου υπόψη ότι έχουν πολλαπλασιαστεί οι off shore εταιρείες που ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα προχωρούν σε αγοραπωλησίες ακινήτων σε νησιωτικές περιοχές. Επιπλέον, όμως όπως επισημαίνεται, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στις μετακινήσεις των κατοίκων των νησιών, και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων ατόμων ή των πολιτών που αντιμετωπίζουν θέματα υγείας και θα είναι αναγκασμένοι πολλές φορές να διανυκτερεύουν σε άλλα νησιά, εάν δεν ολοκληρώσουν τις συναλλαγές τους με τη ΔΟΥ, ή εάν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν (απαγορευτικό απόπλου).

Οι 15 Δήμοι που προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είναι της Καλύμνου, Θήρας, Άνδρου, Σκοπέλου, Τήνου, Κέας, Παξών, Ιθάκης, Πάρου, Καρπάθου, Ικαρίας, Λειψών, Πάτμου, Λέσβου και Λήμνου. Ο Δήμος Καλύμνου έχει καταθέσει πάντως αίτηση αναστολής για το θέμα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.