Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Διεθνές Φεστιβάλ animasyros για πέμπτη χρονιά στην Ερμούπολη (20 -23 Σεπτεμβρίου)

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει 156 ταινίες από 30 χώρες, δύο διαγωνιστικά προγράμματα (διεθνές και φοιτητικό), αφιερώματα σε διεθνή φεστιβάλ και σημαντικούς δημιουργούς, όπως ο γνωστός μας Herge (ο «πατέρας» του Τεν Τεν), αλλά και ένα πληροφοριακό πρόγραμμα με ταινίες Ελλήνων δημιουργών, επαγγελματικό φόρουμ και εκπαιδευτικά εργαστήρια, το επιτυχημένο animasyros Διεθνές Φεστιβάλ + Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων επιστρέφει για πέμπτη χρονιά στην Ερμούπολη από τις 20 έως τις 23 Σεπτεμβρίου.

Πιστό στο φθινοπωρινό ραντεβού του, το φεστιβάλ θα σηκώσει αυλαία στις 21 Σεπτεμβρίου με την ταινία του πολυβραβευμένου Γάλλου καρτουνίστα Μισέλ Οσελό, «Τα παραμύθια της νύχτας», υποψήφια για τη Χρυσή Αρκτο του Φεστιβάλ Βερολίνου το 2011. Την επομένη, το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου, η οθόνη του θεάτρου Απόλλων θα γεμίσει με τους ήχους και τις εικόνες του Ζορζ Προσπέρ Ρεμί ή αλλιώς Herge, του οποίου η δουλειά καθόρισε όσων λίγων την τέχνη της εμψύχωσης. Ο στενός συνεργάτης του Βέλγου δημιουργού, Αλέν Μπαράν, θα βρεθεί στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για να μιλήσει για τον άνθρωπο που δημιούργησε έναν από τους πιο αγαπημένους ήρωες των παιδικών μας χρόνων. Το αφιέρωμα στον Herge θα ολοκληρωθεί με την προβολή του ντοκιμαντέρ του Δανού σκηνοθέτη Αντερς Οστεργκααρντ «Tin Tin and I» («Ο Τεν Τεν κι εγώ») και της ταινίας του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Οι περιπέτειες του Τεν Τεν: Το μυστικό του μονόκερου».

Το animasyros φιλοξενεί αφιερώματα και στο πορτογαλικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Cinanima, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων του Λονδίνου καθώς και στο τμήμα ανιμέισον της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών της Λουκέρνης στην Ελβετία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης βραβευμένες ταινίες του έγκυρου πανευρωπαϊκού διαγωνισμού Cartoon D' Or 2011.

Οσο για την αμερικανική ήπειρο, αυτή εκπροσωπείται από τρεις σημαντικούς ανεξάρτητους δημιουργούς, τους Ντον Χέρτζφελντ, Τζον Ντίλγουορθ και Πάτρικ Σμιθ, στο πλαίσιο του αφιερώματος American Animation Panorama. Ο πρώτος κέρδισε την πρώτη του υποψηφιότητα για Οσκαρ για το μικρού μήκους καρτούν «Rejected» μόλις στα 24 του. Ο δεύτερος, υποψήφιος για Οσκαρ το 1996 για το «The chicken from outer space», έχει κατοχυρώσει παγκόσμια αναγνώριση μέσα από το τηλεοπτικό καρτούν «Courage the cowardly dog», ενώ ο τελευταίος, μέλος της κριτικής επιτροπής του φεστιβάλ, είναι γνωστός, επίσης από τη δουλειά του στην τηλεόραση.


Τα δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες περιλαμβάνουν διδασκαλία stop-motion ανιμέισον από τη Βρετανία με έμπνευση τους μύθους της αρχαίας Ελλάδας αλλά και ήρωες που θα αναλάβουν να φτιάξουν τα παιδιά με έμπνευση τον Τεν Τεν συν μια ταινία κινουμένων σχεδίων των παιδιών της Φιλαρμονικής της Σύρου με αφορμή το έργο του Μάρκου Βαμβακάρη. Η ενότητα «Animation against trafficking» περιλαμβάνει πέντε ταινίες μικρού μήκους των φοιτητών του τμήματος Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας για την αφύπνιση της κοινής γνώμης απέναντι στο σύγχρονο πρόβλημα της σωματεμπορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.