Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

AΚΡΩΤΗΡΙ ΘΗΡΑΣ Οι τοιχογραφίες της δυτικής οικίας


 

     Η ανασκαφή του Ακρωτηρίου Θήρας τόσο από πλευράς αρχιτεκτονικής, όσο και από πλευράς καλλιτεχνικής και άλλων κινητών ευρημάτων, διακρίνεται για το μέγα πλήθος και τον υψηλό βαθμό διατήρησης. Από το άλλο μέρος το συνεχιζόμενο ανασκαφικό έργο όλο και περισσότερα ευρήματα προσθέτει στα υπάρχοντα. Αυτή η ιδιορρυθμία δεν επιτρέπει τον ειδολογικό διαχωρισμό των ευρημάτων σε κατηγορίες για την τελική παρουσίαση τους για το σύνολο του οικισμού. Η δυτική οικία είναι το κτήριο, του οποίου έχει ολοκληρωθεί τόσο η ανασκαφή όσο και η συντήρηση των περισσότερων ευρημάτων. Η επεξεργασία τους επίσης έχει προχωρήσει αρκετά.

    Στους ανατολικούς πολιτισμούς με την τέχνη εκφράστηκε ο δεσποτισμός και η επιβολή της εξουσίας, επάνω στο άτομο. Αντίθετα με την τέχνη του Αιγαίου διατυπώνεται μια ανθρωποκεντρική αντίληψη, όπου το άτομο αποτελεί το βασικό κύτταρο της κοινωνίας. Γι αυτό την τέχνη του Αιγαίου τη χαρακτηρίζει μια συνεχής αναζήτηση για ανανέωση τόσο στα εκφραστικά μέσα όσο και στη θεματογραφία.

     Οι τοιχογραφίες της δυτικής οικίας αποτελούν μνημείο της παγκόσμιας ιστορίας της τέχνης. Ειδικότερα η μικρογραφική ζωφόρος, πέρα από το πλήθος των γεωγραφικών, φυτολογικών, ζωολογικών και άλλων πληροφοριών, είναι πολύτιμη πηγή για την πρώιμη ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας. Γιατί εκτός από την εικονογραφική αφήγηση περιπετειών και εξερευνήσεων των πρώιμων θαλασσοπόρων του Αιγαίου, είναι συγχρόνως και οδηγός, χάρτης, ο πρώτος ίσως πορτολάνος στην ιστορία της ευρωπαικής, αν όχι της παγκόσμιας ναυτιλίας.

      Το βιβλίο με τον παραπάνω τίτλο, της κυρίας Χριστίνας Τελεβάντου, κυκλοφορεί από την <<ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ>>.

                                                                                              Γ.Κ.Π

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.