Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Ο δήμαρχος Αγιατολάχ;

Γράφει ο Αριστερίξ

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο τύπου του δήμου Σύρου-Ερμούπολης με τίτλο "Πρόγραμμα λιτανείας κατά το βράδυ της Αγίας και Μεγάλης Παρασκευής",αναφέρεται ότι "Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης συμμετέχοντας το βράδυ της Αγίας και Μεγάλης Παρασκευής 22 Απριλίου 2011 στη Λιτανευτική Περιφορά των Ιερών Επιταφίων στην πόλη, με την οποία εκδηλώνεται η αφοσίωση και η πίστη ολόκληρης της χριστιανοσύνης στο Σταυρωμένο Σωτήρα, δημοσιεύει το πιο κάτω Πρόγραμμα και καλεί το λαό της Σύρου  να παρακολουθήσει την Ιερή Λιτανεία".

Ναι,δεν διαβάσατε λάθος.Το κάλεσμα προς τους πιστούς κάνει ο δήμος παράλληλα με τα καλέσματα των θρησκευτικών αρχών .Ο δήμαρχος Σύρου πέρα από εκλεγμένος διαχειριστής των κοινών εμπλέκεται ως συνδιοργανωτής(;) θρησκευτικών λιτανειών και επιταφίων και καλεί τους δημότες να συμμετάσχουν!
Προφανώς έχουμε να κάνουμε με σύγχυση των ρόλων τοπικής αυτοδιοίκησης και εκκλησιών,όπου ο δήμαρχος ,ως νέος Αγιατολάχ, διαδηλώνει τη θρησκευτική του πίστη και διαφημίζει την ,ήδη μετατραπείσα σε φτηνή τουριστική ατρακτιόν, ακολουθία της Μ.Παρασκευής.
Αφού παραχώρησε το δημαρχείο ,ως φόντο της πολυδιαφημισμένης συνάντησης των επιταφίων στην πλ.Μιαούλη και ως χώρο ανάρτησης videowall και γιγαντοπανό της Ι.Μ Σύρου, ως βοηθός ιεροκήρυκας εκδηλώνει παντοιοτρόπως την πίστη του !
Είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να πιστεύει ή όχι ,να διαδηλώνει την πίστη του ή να μετέχει σε θρησκευτικές πομπές,ωστόσο καθήκον του δημάρχου είναι να σέβεται τους διακριτούς ρόλους εκκλησίας-τοπικής αυτοδιοίκησης και να αφήνει τη διοργάνωση και προπαγάνδιση θρησκευτικών τελετών στις θρησκευτικές αρχές.
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο δήμαρχος προβαίνει σε ατόπημα.Ας θυμηθούμε ότι ενέπλεξε ως μη όφειλε τις θρησκευτικές αρχές στην ορκωμοσία του νεοεκλεγέντος δημοτικού συμβουλίου,προκαλώντας αντιδράσεις, μιας και δεν προβλέπεται από τον Καλλικράτη ο θρησκευτικός όρκος.
Ας κατανοήσει ο δήμαρχος ότι με τέτοιου τύπου ανακοινώσεις προσβάλει καταρχήν όσους συμπολίτες του δε θρησκεύονται και καθίσταται εκ των πραγμάτων το δεξί χέρι της εκκλησίας,μιας και υπερβαίνει τις αρμοδιότητες που με νόμο ορίζονται.Αν μη τι άλλο ας σεβαστεί τους θεσμούς...

13 σχόλια:

  1. τα έχει κάνει πλακάκια με το μητροπολίτη,τι περιμένατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι πολλοί οι ψήφοι των θρησκόληπτων Γιάννη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άντε και αρχιμανδρίτης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ως προς τη χοντράδα με το θρησκευτικό όρκο κατά την ορκωμοσία του ΔΣ, θα συμφωνήσω. Ως προς τα υπόλοιπα, δεν καταλαβαίνω προς τι η απορία. Και από πότε υπάρχουν διακριτοί ρόλοι εκκλησίας-αυτοδιοίκησης; Είναι διακριτός ρόλος εκκλησίας-πολιτείας το "Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων"; Ή είναι διακριτός ρόλος οι κρατικοδίαιτοι ιεράρχες κάθε βαθμίδας; Προφανώς και είναι δικαίωμα κάθε πολίτη να πιστεύει ή όχι και να διαδηλώνει ή όχι την πίστη του, αλλά μην το τραβάμε απ' τα μαλλιά. Συμφωνώ κι εγώ ότι όλα αυτά δεν θα έπρεπε να γίνονται σε ένα πολιτισμένο (ας υποθέσουμε) κράτος, αλλά αυτό είναι μια συζήτηση που αφορά συνολικά την παρουσία της εκκλησίας στα εν δήμω και όχι ατομικά τις επιλογές Δεκαβάλλα. Είναι πάντα ενδιαφέρον να δημιουργούμε εντυπώσεις (γιατί μόνο έτσι υπάρχει περίπτωση να ξυπνήσουν οι αποχαυνωμένοι μας εγκέφαλοι) αλλά άλλο οι εντυπώσεις άλλο οι εξώφθαλμες προσωπικές βολές τέτοιου τύπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μην ασχολείστε με ανούσια πράγματα. Επιτέλους!!! Ασχοληθείται με το πως θα επιβιώσει το νησί εν μέσω οικονομικής κρίσης!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ΙΜ Σύρου δεν εχει ακόμα εκδώσει ανακοίνωση για τη μεγαλοβδομάδα.Καλά κάνει λοιπόν ο δήμος και την υποκαθιστά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. http://www.syrostoday.gr/Events/780-Programma-Akolou8iwv-M-Ebdomadas-Ka8olikns-Episkopns-Surou.aspx
    ΜΟΝΟ Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΩΣΤΟΣΟ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ ΤΗς ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ,Η ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ!ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ!
    http://www.syrostoday.gr/Events/787-Programma-litaveias-M-Paraskeuns.aspx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι προφανές ότι οι δυο τοπικές εκκλησίες συμφώνησαν στη δημοσιοποιηση των θρησκευτικών τελετών που θα λάβουν χώρα τη Μ.Παρασκευή στην πλ.Μιαούλη μόνο μέσα από δελτίο τύπου του δήμου.Οποία σύμπλευσις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ας καταλάβει ο κ.Δεκαβάλας και το δημοτικό συμβούλιο ότι εκπροσωπούν τον κοσμικό (ακόμα) θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης.Το κάλεσμα προς το χριστιανικό ποίμνιο είναι ευθύνη των τοπικών ιεραρχών και μόνο.Εξάλλου ο δήμαρχος εκπροσωπεί όλους τους δημότες δηλαδή και τους μουσουλμάνους,άθρησκους,άθεους,οπαδούς του δωδεκάθεου κ.α που κατοικούν στη Σύρο και οι οποίοι δε δίνουν πεντάρα για τις τουριστικοποιημένες μεσαιωνικού τύπου τελετές που θα λάβουν χώρα τη μ.βδομάδα.Ας λείψουν λοιπόν οι θρησκευτικοί φονταμενταλισμοί από πλευράς δήμου.Ως εδώ με τιςθεσμικές εκτροπές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μήπως τελικά καταντήσουν οι δημοτικοί άρχοντες από έλλειψη προγραμματισμού ( άραγε συνεδρίασε η τουριστική επιτροπή ή δεν υφίσταται ακόμη;) οι αρκούδες του τσίρκου; Καλή είναι η ενημέρωση για ότι γίνεται απο πλευράς Δήμου αλλά δεν βλέπω να ευαισθητοποιούνται για ενημέρωση σε όλα οσα αφορούν όλους τους πολίτες του Δήμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μήπως ο δήμαρχος εξοφλεί προεκλογικά γραμμάτια;Ας θυμηθούμε τον αγώνα του Δωρόθεου να παραμείνει το όνομα Ερμούπολη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ευτυχώς φέτος ο δωρόθεος δεν τολμησε να λειτουργησει βιντεογουολ,δεδομενης της κριτικής που του ασκήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.Επί το σεμνότερον λοιπόν φέτος η τουριστική φιέστα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. τελικα ο μακροχρονιος εναγγαλισμος με τον θωκο πρεπει να καιει εγκεφαλικα κυταρα..δεν εξηγειται αλλεως

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.