Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Κυκλοφόρησε το τεύχος Απριλίου του περιοδικού Διαβάζω



«Ταξίδι στον Αέρα» – Στείλτε το διήγημά σας και κερδίστε!Το Διαβάζω και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών διοργανώνουν Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Διηγήματος στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, με αφορμή τα δέκατα γενέθλια του αεροδρομίου και με θέμα «Ταξίδι στον Αέρα». Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει 3 μήνες, από τις 29 Μαρτίου έως τις 28 Ιουνίου, και θα ανακηρυχτούν 6 νικητές (3 για το ελληνικό και 3 για το αγγλικό διήγημα), οι οποίοι θα κερδίσουν ένα ταξίδι για 2 άτομα, καθώς και τη δημοσίευση του διηγήματός τους στο Διαβάζω και στο περιοδικό του αεροδρομίου 2Board. Τα διηγήματα θα αξιολογήσει κριτική επιτροπή που αποτελείται από τους: Κώστα Μουρσελά, Θανάση Βαλτινό, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Αργυρώ Μαντόγλου και Γιώργο Ξενάριο και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τον Οκτώβριο του 2011.

Σχόλια
Μια πρώτη αποτίμηση για την έρευνα αναγνωσιμότητας που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, η οποία δείχνει ότι το μεγαλύτερο τμήμα του αναγνωστικού κοινού μετατοπίζεται βαθμιαία στην ευκαιριακή ανάγνωση βιβλίων, δημοφιλών, εποχιακών, χρηστικών ή άλλων.

Αφιέρωμα: Βασίλης Βασιλικός – Πληθωρικός και παιγνιώδης
Ο Βασίλης Βασιλικός ξεχωρίζει δικαιωματικά, εντασσόμενος στους «σύγχρονους κλασικούς» της νεοελληνικής λογοτεχνίας, αλλά και στους λίγους Έλληνες συγγραφείς που ξεπέρασαν τα στενά γεωγραφικά και γλωσσικά όρια. Παράλληλα με τη συγγραφική του ιδιότητα, ο Βασίλης Βασιλικός εμφάνισε μία πολυσχιδή δραστηριότητα που ξεπερνά κατά πολύ το ογκώδες λογοτεχνικό του έργο.
Τα κείμενα που συγκεντρώνονται εδώ είναι η έμπρακτη απόδειξη μιας απόπειρας να αποσπαστεί «μέρος του όλου της επικράτειας» από τη ζωή και το έργο του συγγραφέα, ταυτόχρονα όμως αποτελούν και ένα «πορτρέτο του συγγραφέα», φιλοτεχνημένο από την εμπειρία της ανάγνωσης, αλλά και της φιλίας. Επιμέλεια αφιερώματος: Κώστας Θ. Καλφόπουλος – Αλέξανδρος Σαΐνης. Γράφουν οι: Αλέκος Φασιανός, Μένης Κουμανταρέας, Χριστόφορος Λιοντάκης, Άρης Μαραγκόπουλος, Δημήτρης Τζιόβας, Θανάσης Αγάθος, Δημήτρης Ροζάκης, Νατάσα Χατζιδάκι, Ελένη Τορόση, Χρήστος Α. Χωμενίδης, Τάκης Παπαγιαννίδης, Κοσμάς Ι. Χαρπαντίδης, Γεσθημανή Καρατζαφέρη, Γεωργία Μ. Πανσεληνά – Μιχάλης Σόβολος.

Κριτικές παρουσιάσεις
Ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης γράφει για την Αμάντα Μιχαλοπούλου (Πώς να κρυφτείς), η Ελισάβετ Σπαντιδάκη για τον Γιώργο Ρούβαλη (Αναζητώντας τη Σαλώμη), ο Χρίστος Παπαγεωργίου για τον Βασίλη Κουνέλη (Νοματαίος), η Αλεξάνδρα Σαμοθράκη για τον Σπύρο Γιανναρά (Ζωή χαρισάμενη), η Ελένη Κεχαγιόγλου για την Ευτυχία Παναγιώτου (Μαύρη Μωραλίνα), ο Γιάννης Δούκας για τον Νάσο Βαγενά (Κινούμενος στόχος), κ.ά.
Στο τεύχος ακόμα θα βρείτε όλες τις μόνιμες στήλες: σχόλια, από μήνα σε μήνα, courier, εκδηλώσεις, της σχολής και της σχόλης, ζενερίκ, ως αναγνώστης, για τα παιδιά, χωρίς προϋπηρεσία, comics, ο περιοδεύων, ευπώλητα, βιβλιοθήκες, βιβλιοπαρουσιάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.