Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Διαβάζω, μηνιαία επιθεώρηση βιβλίου (τεύχος Δεκεμβρίου 2010, Νο 513, σελίδες: 144)

     
Δεκέμβριος 2005 – Δεκέμβριος 2010.        
Πέντε χρόνια από τη νέα εποχή του Διαβάζω. Η επέτειος αυτή, που μας βρίσκει μπροστά σε μια παγκόσμια οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, μας υπενθυμίζει ότι το βιβλίο παραμένει μία σταθερή αξία.         
200 ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ          
Οι συντάκτες  του περιοδικού διάβασαν και προτείνουν στους αναγνώστες 200 τίτλους από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή του φθινοπώρου – χειμώνα 2010, που επιχειρούν να καλύψουν όλα τα αναγνωστικά γούστα (ελληνική και ξένη πεζογραφία, ποίηση, αστυνομικά μυθιστορήματα, μελέτες και δοκίμια, ιστορία, πολιτική, μαρτυρίες, βιογραφίες, επιστήμες, παιδικά και εφηβικά βιβλία).          
ΤΙΤΟΣ ΠΑΤΡΙΚΙΟΣ – Υμνώ το σώμα        
Ο αγαπημένος ποιητής Τίτος Πατρίκιος δωρίζει  στους αναγνώστες του Διαβάζω το τελευταίο ανέκδοτο μεγάλο του ποίημα. Τον ευχαριστούμε και του ευχόμαστε χρόνια πολλά και καλά!         
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ          
Ο Αργύρης Χιόνης μετράει ήδη 44 χρόνια από την πρώτη του ποιητική συλλογή Απόπειρες φωτός. Χαρακτηριστική ποιητική φωνή με κύριο γνώρισμά το λυρικό στοχασμό, τα τελευταία χρόνια δοκιμάστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και στον πεζό λόγο. Με αφορμή τη νέα ποιητική συλλογή του με τίτλο Ό,τι περιγράφω με περιγράφει (εκδόσεις Γαβριηλίδης) συνομίλησε με τον Γιάννη Δούκα.     
Η δημοσιογράφος  του Βήματος και εκδότρια του λογοτεχνικού περιοδικού Να ένα μήλο, Λώρη Κέζα, δοκιμάζει τις δυνάμεις της στο παιδικό βιβλίο και μιλάει στον Γιάννη Ν. Μπασκόζο για το τρίτο παραμύθι της με τίτλο Της ζωής τα γυρίσματα (εκδόσεις Άγκυρα).         
Κριτικές  παρουσιάσεις          
Ο Γιώργος Ξενάριος γράφει για τη Λένα Κιτσοπούλου (Μεγάλοι δρόμοι), ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης για τον Πέτρο Μάρκαρη (Ληξιπρόθεσμα δάνεια), ο Χρίστος Παπαγεωργίου για τον Τάσο Καλούτσα (Η ωραιότερη μέρα της), κ.ά. Ακόμα, η Κατερίνα Σχινά σε ένα εκτενές κείμενό της μιλάει για το λογοτεχνικό σύμπαν του Θανάση Βαλτινού.          
ΠΡΟΣΩΠΑ – Ο Έκτωρ Κακναβάτος και ο ανάδελφος υπερρεαλισμός του        
Ο Αλέξης Ζήρας  αποχαιρετά έναν από τους πιο συνεπείς εκπροσώπους του μεταπολεμικού υπερρεαλισμού.        
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ         
Η περιοχή  East Midlands της Αγγλίας έχει λιγότερους από 300.000 κατοίκους εκ των οποίων το 1/3 είναι μετανάστες.         
Αξίζει όμως πολύ περισσότερο για έναν ιδιαίτερο λόγο: Διαθέτει 17 δημόσιες βιβλιοθήκες! Οι υπηρεσίες των βιβλιοθηκών είναι άκρως εξελιγμένες και εντυπωσιακές.         
Αρκεί να αναφερθεί ότι υπάρχει Κέντρο Βοήθειας για την αναζήτηση και τη χρήση βιβλίων… Παράλληλα, για όσους δεν εξυπηρετούνται από τα ωράρια λειτουργίας, υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής πρόσβασης σε εικοσιτετράωρη βάση.        
Εξάλλου αναφερόμαστε σε μια πόλη άκρως βιβλιοφαγική…        
Στο τεύχος ακόμα θα βρείτε όλες τις μόνιμες  στήλες: σχόλια, από μήνα σε μήνα, courier, θερμιδωριανά οξύτονα, ζενερίκ, ως αναγνώστης, για τα παιδιά, χωρίς προϋπηρεσία, comics, ο περιοδεύων, κριτικογραφία, ευπώλητα, βιβλιοθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.