Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα Άννα Διαμαντοπούλου, έστειλε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κυκλάδων και Δήμαρχος Ερμούπολης κ. Δεκαβάλλας Ιωάννης, σχετικά με ‘’το κλείσιμο – συγχώνευση σχολικών μονάδων’’ στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,
με ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε την έναρξη διαλόγου μεταξύ του Υπουργείου και των Περιφερειακών Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με αντικείμενο την κατάργηση – συγχώνευση σχολικών μονάδων του Νομού Κυκλάδων.
Θεωρούμε ότι, μέλημα της Πολιτείας, της Αυτοδιοίκησης, των εκπαιδευτικών και των γονέων, θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου που παρέχεται στη νεολαία και ιδιαίτερα αυτής που ζει στο νησιωτικό χώρο. Αντίθετα μέχρι σήμερα διαπιστώνουμε ενέργειες του Υπουργείου σας, οι οποίες βρίσκονται σε αντίθετη κατεύθυνση.
Ειδικότερα, η διακοπή της ενισχυτικής διδασκαλίας, των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας, της μη χρηματοδότησης της μεταφοράς των μαθητών των αθλητικών γυμνασίων, δημιουργούν ιδιαίτερες δυσκολίες στην εκπαίδευση των παιδιών μας. Η κατάργηση – συγχώνευση σχολικών μονάδων, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολυάριθμων τμημάτων, την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου, τη μείωση θέσεων εργασίας, κλπ. Μια άλλη σημαντική συνέπεια θα είναι και η περαιτέρω διαδικασία μείωσης πληθυσμού απομακρυσμένων παραδοσιακών οικισμών των νησιών μας. Ενδεικτικά σας αναφέρω την πληροφόρηση που έχουμε περί κατάργησης του δημοτικού σχολείου της Άνω Σύρου, ενός σχολείου με μακρόχρονη λειτουργία και με μεγάλη πνευματική προσφορά στην ιστορική έδρα του νεοσύστατου Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Η παρουσία και λειτουργία εκπαιδευτικών μονάδων κρατά ζωντανή όχι μόνο την πνευματική ζωή, αλλά και την πολιτιστική και οικονομική των νησιών μας.
Θεωρώ ότι από όλους τους παράγοντες της εκπαίδευσης, πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες σε νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο, καθώς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου σας, θα πρέπει να υπάρξουν αρνητικές εισηγήσεις για κατάργηση σχολείων στα νησιά μας και να σεβαστούν όλοι την ιδιαιτερότητα του νησιωτικού μας χώρου, σεβόμενοι το άρθρο 101 του Συντάγματος.
Η οικονομική κρίση να μην αποτελέσει αιτιολογία για υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης στα νησιά μας, αλλά αντίθετα στη σκέψη όλων μας, θα πρέπει να πρυτανεύσει η λογική, ότι το ξεπέρασμα της σημερινής κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής κρίσης, μπορεί και πρέπει να γίνει μέσα από την αναβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.